Er det en god idé at rense tarmen, eller kan den klare det selv på naturlig vis?

En sund og varieret kost med masser af frugt, grøntsager, fibre og vand er den mest effektive måde at hjælpe tarmen med at forblive stærk og ren på.
Er det en god idé at rense tarmen, eller kan den klare det selv på naturlig vis?
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Er det nødvendigt at rense tarmen? Tarmen er det organ, der er ansvarlig for at udtrække de næringsstoffer og det vand, der indtages fra maden og senere absorberes af kroppen. Den er opdelt i tyndtarmen, som er fem til syv meter lang, og tyktarmen, som er ca. halvanden meter lang.

Maden optages hovedsageligt gennem tyndtarmens væg. Tyktarmen har derimod til opgave at reabsorbere det indtagne vand. I mellemtiden komprimerer den også resterne af mad, som personen ikke har brug for. På denne måde dannes afføringen, som til sidst udstødes gennem anus.

Når denne proces ikke udvikler sig korrekt, er nogle af de mest almindelige lidelser, som en person kan lide af, forstoppelse, irritation i tarmen eller betændelse. Men er det en god idé at rense tarmen?

I dagens artikel vil vi tale om dette spørgsmål og nogle naturlige måder at forebygge nogle af disse lidelser på og hjælpe med at bekæmpe dem. Vi vil især dykke ned i begrebet “tarmskylning”, hvilket er en ny teknik, der hævder at kunne rense tarmen effektivt.

Under alle omstændigheder er det altid tilrådeligt at konsultere en læge, hvis du lider af sundhedsproblemer. Dette er især vigtigt, hvis smerterne bliver akutte eller langvarige. Kun en læge kan ordinere en passende behandling for et specifikt problem.

Skal jeg rense tarmen?

Illustration af tarmene

Der er rygter, der hævder, at affald kan ophobes i tyktarmen under den proces, hvorved indtaget mad krydser tarmene for at nå frem til anus. Hvis affaldet ikke fjernes, mener mange, at det kan hindre transporten og forårsage en ophobning af toksiner, der irriterer, forårsager betændelse og forstopper tyktarmen.

For at forhindre dette er den nye teknik kaldet “tarmskylning” blevet ret populær. De personer, der bakker op om dens effektivitet, hævder, at den kan fjerne affald, der er ophobet i tyktarmen, lige fra giftstoffer til bakterier og endda nogle parasitter.

Derfor er det en slags afvænning. Nogle hævder også, at forstoppelse kan undgås på denne måde, og at det endda kan forbedre hudens tilstand.

Men som Dr. Rodrigo Valderrama, gastroenterolog ved Clínica Alemana, forklarer, er det generelt ikke anbefalet at foretage en tarmskylning med jævne mellemrum for at “afgifte”, som det er videnskabeligt begrundet i henhold til medicinske kriterier.

Med hans ord “er idéen om, at denne ophobning er giftig for kroppen, ikke sand. Der er en masse myter omkring dette emne. Sandheden er, at produktionen af afføring er en normal og meget kompleks fysiologisk handling. Faktisk absorberes der i denne proces vand og vitaminer, som er meget vigtige for vores helbred. Faktisk er der endda mange neurologiske mekanismer involveret i kontrollen af tarmbevægelser, som vi endnu ikke helt forstår.”

I virkeligheden bruges tarmskylning som en forberedelse før udførelse af visse medicinske procedurer, f.eks. en koloskopi. Denne teknik, der tilbydes til andre formål som f.eks. afgiftning, er ikke nyttig og kan faktisk være skadelig for kroppen.

Det skyldes, at kroppens eget fordøjelsessystem og tarme allerede fjerner affaldsstoffer og bakterier fra kroppen, så der er ikke brug for noget eksternt middel.

Kan vi hjælpe med at rense dette område af kroppen naturligt?

Model af tarmene

Som du allerede har set, er kroppen klog og har allerede sine egne forsvars- og plejemekanismer. Det, vi kan gøre, er således at hjælpe kroppen med at udføre sine funktioner korrekt ved at passe på os selv og opretholde en sund livsstil.

Det er vigtigt at have en varieret og komplet kost, for at kroppen kan fungere korrekt. Hver fødevare har sine egne kvaliteter, og ved at kombinere dem alle sammen får kroppen alle de næringsstoffer, den har brug for. Det er især værd at nævne vigtigheden af frugt, grøntsager og korn, som er fødevarer, som vi alle bør indtage hver dag.

  • Den største mængde vitaminer til at få energi og hjælpe med at styrke immunforsvaret findes i frugt. Derudover indeholder frugt også antioxidanter.
  • På samme måde indeholder grøntsager mineraler, der opretholder kroppens balance. Desuden indeholder de også en god mængde fibre. Grøntsager er rige på kalium og hjælper med at fjerne væskeophobning, som almindeligvis opstår, når vi indtager masser af fødevarer rige på natrium.
  • På den anden side giver korn os fibre, hjælper med at styrke jernet i blodet og øger tarmbevægelse.

Vi tror, at du måske vil kunne lide: Kronisk tarmbetændelse (colitis ulcerosa)

Drik altid rigeligt med vand for at rense tarmen naturligt

Afslutningsvis er det vigtigt at huske, at vand er den bedste allierede for tarmens og hele kroppens sundhed generelt. Med vand er kroppen korrekt hydreret, dens temperatur reguleres, og det er også med til at fremme udrensningen af kroppen.

Som du kan se, kræver den naturlige afgiftningsproces af kroppen ikke nogen magisk teknik eller indtagelse af kosttilskud eller mærkelige fødevarer.

Du skal blot være omhyggelig med dine rutiner og kun spise de rigtige fødevarer i de rigtige mængder. Du skal selvfølgelig også drikke masser af vand! På den måde holder du din krop sund og dine tarme rene.

Hvis du begynder at føle mærkelige symptomer eller oplever smerter, er det vigtigt at gå til lægen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Healthline.com Small intestine [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/small-intestine
  • Palacios Gil-Antuñano N, Montalvo Zenarruzabeitia Z, Ribas Camacho AM. Alimentación, nutrición e hidratación en el deporte. Servicio de Medicina, Endocrinología y Nutrición. Centro de Medicina del Deporte. Consejo Superior de Deportes.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.