10 grunde til at give flere kram i dagligdagen

For at opnå alle fordelene fra kram, har de brug for til at vare i mindst 20 sekunder, og komme fra en, man elsker, selv om alle kan give et kram.
10 grunde til at give flere kram i dagligdagen
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Kram defineres som den handling at strække sine arme omkring en anden person i en omfavnelse som et tegn på hengivenhed eller sympati. Imidlertid har denne handling i de seneste år tiltrukket en del opmærksomhed og man har fundet ud af at flere kram giver store fordele for både din fysiske og mentale sundhed. Og selv om vi kan tage dem for givet, er kram et magtfuldt våben til at bekæmpe stress og overvinde negative følelser.

A godt kram varer 20 sekunder eller længere og bør forekomme mellem to personer, der elsker eller stoler nok på hinanden.

Prøv at give flere kram hver dag, flere gange om dagen. De besidder terapeutiske fordele, der vil øge din følelse af velvære.

Vil du vide mere? Læs her om 10 grunde til at gøre det at give flere kram til en daglig vane.

1. Kom i bedre humør af at få flere kram

GodtHumør

Et kram fra en du elsker kan fuldstændig forandre din dag og fjerne negative energier.

Kram stimulerer udskillelsen af oxytoxin, også kendt som kærlighedshormonet, og endorfiner, stoffer, der er ansvarlige for følelser af velvære.

Ved at give et kram, deler vi positive følelser, der hjælper med at genoplade os med positiv energi.

2. Smertelindring

Denne enkle kærlige handling er en af de mest effektive måder til at lindre fysisk og mental smerte på. Krams evne til at øge niveauet af oxytoxin tvinger kroppen til at fokusere på nuet, og sætter smerter i baggrunden.

3. Mere tryghed

Flere kram gør os glade

Den varme følelse fra et knus øger vores følelse af sikkerhed og jager følelse af ensomhed væk. Kram har evnen til at løsne følelserne, forbedre forhold og forebygge adfærdsproblemer.

4. Hæv selvværdet

Dette er en af de vigtigste fordele, som du kan få ved at give eller modtage mere end fire kram om dagen. Denne praksis mindsker betydeligt angst og frygt, og mindsker afhængigheden af andre for at man kan føle sig veltilpas.

Dette skyldes den positive energi og hormoner, der giver en god følelse, og som frigives, hver gang du giver eller modtager et knus.

Dette videnskabelige faktum forklarer et virkelig udbredt fænomen: børn, der krammer deres yndlings-tøjdyr har en tendens til at falde til ro og føle sig sikrere, end hvis de var alene.

5. Undgå hjerteanfald

HjertePar

En daglig dosis af kram har evnen til at beskytte hjertet ved at hjælpe til med at styre dets rytme og blodgennemstrømningen.

Kram forstærker indholdet af ilt i blodet for at holde hjertet i gang som normalt.

Mennesker, der ikke krammer så ofte eller oplever en form for fysisk kontakt har en større risiko at lide af hjertesygdomme forbundet med et højere hjerteslag.

6. Styrker nervesystemet

Den beroligende virkning af knus tilbyder ikke kun fordele for dit hjerte-karsystems sundhed, men også for dit nervesystem.

Det at give eller modtage kram nogle få gange dagligt slapper nerverne af og forhindrer stress, angst og andre negative følelser i at besværliggøre vores tilværelse.

7. Til at styrke immunsystemet

Immunforsvar2

Når oxytoxin frigives i tilstrækkelige mængder, sænker det din risiko for at udvikle infektioner og immunsygdomme.

Dette skyldes at  det styrker tilstedeværelsen af antistoffer og hjælper kroppen med bedre at bekæmpe virus og bakterier.

8. Neuronudvikling

Følelsesmæssige udtryk gennem knus er afgørende for neuronernes udvikling i de første år af livet.

Hvis man ikke modtager denne form for hengivenhed, forårsager det nervedød, reducerer mental og motorisk evne i de senere år.

Ifølge en undersøgelse på,  havde spædbørn, der ikke fik gram nok en hjerne, der var op til 20% mindre.

9. Styrkelse af bånd

Kropssprog er en nøglefaktor i lykkelige forholdPar, der krammer hinanden deler et stærkere bånd, der giver dem mulighed for at føle sig mere sikre og elsket.

10. Højt blodtryk

blodtryk2

Den fysiske kontakt med en anden person, når man giver eller modtager et kram sænker blodtrykket ved at aktivere receptorer kendt som korpuskler, som findes i huden og sender signaler gennem nerverne.

Dette får kroppen til at føle sig mere beskyttet, pulsen stabiliseres og blodtrykket vender tilbage til det normale.

Giver og modtager du sin daglige dosis af kram? De koster ingenting, og er en fantastisk måde til at gøre dit liv mere behageligt på.

Vent ikke med at begynde at dele flere knus med mennesker i dit liv, der giver det mening.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Tops, M., Huffmeijer, R., Linting, M., Grewen, K. M., Light, K. C., Koole, S. L., … van IJzendoorn, M. H. (2013). The role of oxytocin in familiarization-habituation responses to social novelty. Frontiers in Psychology, 4(October), 1–9. https://doi.org/10.3389/fpsyg.2013.00761
  • Evoniuk, G. E., Kuhn, C. M., & Schanberg, S. M. (1979). The effect of tactile stimulation on serum growth hormone and tissue ornithine decarboxylase activity during maternal deprivation in rat pups. Communications in Psychopharmacology, 3(5), 363–370.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.