En guide til dyrkning af Heliconia derhjemme for smukke blomster

Overfloden af dens blomster med lyse nuancer, dens robusthed og friskheden af dens pigge, gør den til en plante, som vi gerne vil have derhjemme eller på vores arbejdsplads. Dyrkning af heliconia i potter er meget let. Vi fortæller dig hvordan her!
En guide til dyrkning af Heliconia derhjemme for smukke blomster

Sidste ændring: 04 marts, 2024

Heliconia er store, prangende tropiske planter kendetegnet ved deres smukke og farverige pigge i forskellige former og farver. De lever i varme, fugtige klimaer og har stor dekorativ værdi. De kan endda bruges til at genplante skov og beskytte vandkilder. I denne artikel vil vi fortælle dig om dyrkning af heliconia i potter, så dit hjem ser smukt og livligt ud.

Denne plante er emblematisk for den tropiske regnskov og er kendt for sin skønhed og overflod.

Det kan være en fordel at have den hjemme, da den tilføjer et eksotisk og attraktivt præg til ethvert rum og skaber en god atmosfære i haven eller indendørs.

Heliconia-plantens egenskaber

De fleste eksemplarer er hjemmehørende i Sydamerika, Mellemamerika, Stillehavsøerne og nogle regioner i Indonesien, Sydamerika og Caribien. Der er mere end 200 arter, så hver kan variere i størrelse.

Der er dem, der måler omkring 70 centimeter til den største, som når 10 meter i højden. De oplever hurtig og kraftig vækst i varme områder, da det er klimaet, der begunstiger deres udvikling.

En anden egenskab ved heliconia er, at de har store, skiftende blade, der ligner bananplanternes. Stænglerne er tykke og stive, hvilket giver dem stabilitet og modstand. De har forskellige former, såsom klynger eller vedhæng, og er sammensat af farvestrålende blade, der omgiver blomsterne.

En af disse planters særpræg er deres slående og farverige pigge. Heliconia skiller sig ud, når den er plantet, da den tilføjer farve og elegance. Den kan leve op til 20 år eller mere og følge dig en god del af dit liv.

Vi tror, du også kan nyde at læse denne artikel: 24 ideer til at indrette haven eller terrassen på et budget

Dyrkning af heliconia i potter

Dyrkning af heliconia i potter er et glimrende valg til boligindretning. Det kræver enkel pleje, der kan udføres af ethvert medlem af familien, i forskellige årstider eller perioder af året. Følg denne syv-trins guide for at hjælpe dig med at plante den korrekt.

1. Vælg en god krukke til dyrkning af heliconia

Vælg en krukke, der er stor nok til at rumme rodsystemet til dyrkning af heliconia. Sørg for, at den har huller i bunden for at sikre god vandafledning.

2. Få den rigtige frugtbare jord

Rig jord
Sørg for at bruge en jordblanding rig på organisk materiale for at lade din plante vokse og trives.

Sørg for at bruge en jordblanding rig på organisk materiale under væksten. Påfør et lag kompost rundt om planten, og sørg for, at den ikke rører stilken. Du kan også tilføje lidt sand for at forbedre dræningen.

3. Giv din plante en ideel position

Placer heliconia i potten, og sørg for, at rødderne er dækket af jord. Begrav ikke planten for dybt. Lad halsen på rhizomet, som er den del, hvor rødderne og stænglen mødes, være over jordoverfladen.

4. Dyrkning af heliconia: Vand planten regelmæssigt

Heliconia foretrækker fugtig jord, så vand den hver anden dag, men sørg for at du ikke overvander den. Det er at foretrække at vande tæt på stilken og ikke kun sprøjte blade og blomster.

5. Hold øje med belysningen og temperaturen

Placer potten et sted, hvor den modtager indirekte sollys eller filtreret lys. Undgå direkte udsættelse for intens sol. Heliconia foretrækker varme temperaturer, mellem 20°C og 30°C.

6. Beskyt den mod kulden

Hvis du bor i et koldt område, kan du overveje læ til planten et varmere sted. Du kan også dække det med isolerende materiale, og sørg for, at dette stof ikke rører blade og blomster.

7. Udfør regelmæssig beskæring og vedligeholdelse

Fjern visne blade og blomster for at holde planten ren og sund. Om nødvendigt kan du klippe gamle eller beskadigede stilke af. Fjernelse af disse dele vil forbedre dens helbred.

Vi tror, du også kan være interesseret i at læse dette: Undgå disse 7 fejl i haven, og få dine planter til at blomstre i foråret

Tips til dyrkning af heliconia i en have

Blomsterne på disse tropiske planter kan stråle i din have for deres skønhed og farve. Derudover vil de være attraktive for kolibrier. Faktisk har nogle botanikere opdaget, at visse sorter af heliconia kun lader sig bestøve af nogle kolibrier, men ikke af alle, hvilket viser selektivitet.

Vi anbefaler, at du vælger et synligt område, hvor du kan plante dem og drage fordel af deres skønhed. Det er meget vigtigt, at du vælger din sort i henhold til klimaet og forholdene på det sted, hvor plantningen skal udføres.

Husk at efterlade tilstrækkelig plads mellem hver af dem, så der er plads til vækst. Det kan være mellem en og to meter.

Mens de vokser, skal du holde området omkring dem fri for ukrudt. Du kan også bruge en gødning til blomstrende planter for at holde dem sunde.

Du kan have tropiske blomster i dit hjem

Med dyrkning af heliconia kan du få tropiske planter i dit hjem. De er ofte kendt for deres prangende pigge, varierende størrelse, store blade og stive stængler. Fordi de lever længe, er de blevet højt værdsatte prydplanter.

Ved at følge denne plejevejledning vil du have glæde af dem i mange år fremover. Bare pas på skadedyr. Nematoder, skrueorm og snudebiller er de hyppigste aggressorer. Hvis du lader angrebet udvikle sig, kan planten dø. Så ved tegn på infektion bør du kontakte en specialist eller en planteskole.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Hernández Meneses, E., López Peralta, M.  & Estrada Luna, A. A.(2018). Micropropagation of three heliconia species of commercial interest in Mexico via direct organogenesis. Revista Bio Ciencias, 5, 1-16. https://pdfs.semanticscholar.org/
  • Krause, S. (2023). Morphological and molecular characterization of native Heliconia sp. accessions of the Amazon region. Ornam. Hortic. 29 (2).  https://www.scielo.br/j/oh/a/cQnLDyKRKzc7GnMCxdD97ym/#
  • Krishna, S. S., Jasmine, A. J., Sundar, S. T. B., Rajakumar, D., & Vethamoni, P. I. (2023). Growth Traits of Pendent Heliconia Genotypes in Kanyakumari Conditions. International Journal of Plant & Soil Science35(19), 726–730. https://journalijpss.com/index.php/IJPSS/article/view/3604
  • Malakar M., Paiva P., Beruto M., Da Cunha Neto, A.R. (2023). Review of recent advances in post-harvest techniques for tropical cut flowers and future prospects: Heliconia as a case-study. Front Plant Sci. 28(14). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10419226/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.