Gyldenris: Medicinske anvendelser og kontraindikationer

Gyldenris er et urtetilskud, der værdsættes i traditionel medicin for sine vanddrivende, antiinflammatoriske, antibakterielle og antioxidant egenskaber.
Gyldenris: Medicinske anvendelser og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 13 december, 2022

Gyldenris, også kaldet Solidago canadensis eller Solidago virgaurea, er en flerårig urteagtig plante, der findes på hele Den Iberiske Halvø og i Nordamerika. Den tilhører Asteraceae-familien og tiltrækker opmærksomhed på grund af sine intense gule knopper, hvorfra den har fået sit navn.

På grund af dens farmakologiske sammensætning, som omfatter flavonoider, tanniner, saponiner og organiske syrer, anvendes den regelmæssigt til fremstilling af urtetilskud. Nogle mennesker tilbereder den endda som en infusion for at lindre visse symptomer og lidelser. Hvad er dens vigtigste anvendelser og kontraindikationer? Udforsk dem her!

Sammensætning og egenskaber af gyldenris

De mange forskellige fordele ved gyldenris kan tilskrives dens rigelige indhold af forskellige fytokemikalier. Som det fremgår af en oversigt, der er offentliggjort i tidsskriftet Biomolecules, indeholder planten bl.a. følgende stoffer:

 • Flavonoider (hovedsagelig quercetin- og kaempferolderivater).
 • C6-C3-polyphenolsyre (cafeinsyre, klorogen, ferulinsyre, sinapinsyre, 3-hydroxyphenyleddikesyre, 3,4-dihydroxyphenyleddikesyre, homovanillinsyre).
 • Glykosidforbindelser.
 • Æteriske olier, der indeholder monoterpener (alfa- og betapinen, myrcene, limonen, sabinen).
 • Saponinmolekyler (f.eks. virgaureasaponiner og solidagosaponiner).

Disse forbindelser er forbundet med en række sundhedsmæssige virkninger og egenskaber. Det er især blevet observeret, at de har et antiinflammatorisk, antioxidant, smertestillende, krampestillende, antihypertensivt, vanddrivende, antibakterielt og hjertebeskyttende potentiale. Lad os tage et kig på dens vigtigste medicinske anvendelser.

Medicinske anvendelser af gyldenris

I traditionel medicin er gyldenris blevet brugt som vanddrivende middel og hjælpemiddel ved urologiske lidelser. Dens anvendelse er også forbundet med forebyggelse af infektioner og lindring af muskellidelser. Men er der nogen beviser? Læs videre!

Gyldenris i sin naturlige form

Naturligt vanddrivende middel

Gyldenris er klassificeret som et “naturligt vanddrivende middel”. Diuretika er stoffer, der stimulerer produktionen af urin for at lette udskillelsen af tilbageholdte væsker i kroppen. De støtter således behandlingen af ødematøse tilstande, forhøjet blodtryk og nyreproblemer.

En artikel fra Det Europæiske Lægemiddelagentur fremhæver gyldenrisens potentiale som et hjælpemiddel til at øge mængden af urin og mindske ubehag forårsaget af mindre urinvejslidelser.

Dette forklares i vid udstrækning ved dens indhold af saponiner, stoffer, der øger blodcirkulationen på nyreniveau, hvilket øger den glomerulære filtrering og dermed udskillelsen af væske.

Der er dog behov for mere omfattende og afgørende undersøgelser for at vurdere denne virkning hos mennesker, da de fleste forsøg er udført på dyr.

Urinvejslidelser

I den folkelige tradition anvendes gyldenris som et hjælpemiddel til at fremme lindring af urinvejslidelser. Som det fremgår af en artikel i Western New York Urology Associates , bruges den ofte mod blæreinfektioner, irritation i urinvejene og nyresten.

På grund af sine vanddrivende egenskaber er planten forbundet med øget urinstrøm, nedsat vævsbetændelse og kontrol af spasmer i urinvejene. Der er dog ingen afgørende beviser i denne henseende.

Som i det foregående tilfælde er undersøgelserne hovedsageligt udført på dyr. På grund af dette anses beviserne for at være utilstrækkelige til at understøtte brugen af det i disse tilfælde. Faktisk anbefales det at undgå det som første valg af behandling.

Urinvejslidelser har en tendens til at blive komplicerede uden medicinsk behandling. Derfor er det en prioritet at gå til lægen og følge deres anbefalinger.

Antiinflammatorisk og krampestillende

De antiinflammatoriske og krampestillende egenskaber, der tilskrives gyldenris, bruges ofte som et hjælpemiddel mod bl.a. muskelsmerter, gigtsymptomer og astma. Der er dog ikke tilstrækkelig dokumentation.

Indtil videre tyder undersøgelser på dyr på, at stoffer som triterpensaponiner, polyfenoler og tanniner står bag disse virkninger. Det er dog ikke blevet bevist, at det er en effektiv og sikker behandling.

Andre mulige anvendelser af gyldenris

De fleste medicinske anvendelser af gyldenris understøttes kun af anekdotiske beviser. Forsigtig brug anbefales, især hvis der er tidligere diagnosticerede sygdomme eller særlige forhold.

Ifølge en artikel fra den amerikanske virksomhed WebMD er andre anvendelser – ikke understøttet af beviser – følgende:

 • Diabetes.
 • Hæmorider.
 • Gigt.
 • Betændt mund.
 • Eksem (topisk anvendelse).
 • Leverforstørrelse.
 • Mindre sår (topisk anvendelse).
 • Luftvejsinfektioner (f.eks. influenza og forkølelse).
Person med gigtsmerter i hånd

Risici og kontraindikationer ved gyldenris

På nuværende tidspunkt er der ikke tilstrækkeligt med pålidelige oplysninger til at sige, at gyldenris og afledte kosttilskud er sikre. De bivirkninger, der er blevet beskrevet, er dog milde. Disse omfatter mavesmerter, halsbrand, kramper og kvalme.

Nogle mennesker kan opleve allergiske reaktioner på indtag eller topiske anvendelse af denne plante. I så fald omfatter de kliniske manifestationer hævelse af tungen og munden, hudirritation og åndedrætsbesvær.

Det er nødvendigt at søge akut lægehjælp i disse tilfælde.

Af sikkerhedshensyn er planten kontraindiceret i følgende tilfælde:

På den anden side bør den ikke indtages samtidig med vanddrivende midler, medicin mod forhøjet blodtryk eller diabetes. Dette skyldes, at det kan forstærke effekten overdrevent, hvilket ville bringe helbredet i fare.

Dosering og præsentationer af gyldenris

Før du tager kosttilskud af gyldenris – eller kosttilskud af enhver anden urt – er det tilrådeligt at konsultere en læge for at afgøre, om der er nogen risici forbundet med indtagelsen. Planten fås i tørret form, i teposer, ekstrakter, tinkturer og kapsler.

 • Infusion: 3 til 5 gram af planten i kogende vand, 2 eller 3 gange om dagen.
 • Flydende ekstrakt eller tinktur: 0,5 til 2 milliliter, 2 eller 3 gange om dagen.
 • Tørstofekstrakt: 350 til 450 milligram, 3 gange om dagen.
 • Opblødt: 40 gram af den tørre plante lægges i blød i 1 liter koldt vand. Efter 12 timer påføres væsken topisk med omslag.

Hvad skal man huske på om denne plante?

Gyldenris er et urtetilskud, der værdsættes i traditionel medicin for sine vanddrivende, antiinflammatoriske, antibakterielle og antioxidant egenskaber. Den har en lang historie som et middel mod nogle urinvejssygdomme. Dens effektivitet er dog ikke videnskabeligt bevist.

Indtil nu har kun få dyre- og laboratorieundersøgelser været i stand til at evaluere denne plantes potentiale som en sundhedsallieret. Derfor bør den ikke erstatte medicinske behandlinger for disse tilstande. For sikker brug anbefales det at følge anbefalingerne fra behandleren og producenten af kosttilskuddet.

Det kan interessere dig ...
Hvad er berberin, og hvad er dets fordele?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er berberin, og hvad er dets fordele?

Berberin er relateret til behandling af diabetes og kolesterolniveauer. Udforsk dets fordele og bivirkninger her i artiklen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Fursenco C, Calalb T, Uncu L, Dinu M, Ancuceanu R. Solidago virgaurea L.: A Review of Its Ethnomedicinal Uses, Phytochemistry, and Pharmacological Activities. Biomolecules. 2020 Nov 30;10(12):1619. doi: 10.3390/biom10121619. PMID: 33266185; PMCID: PMC7761148.
 • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
 • European Medicines Agency. Committee on Herbal Medicinal Products: Community Herbal Monograph On Solidago virgaureaL., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-5.
 • European Medicines Agency. Assessment Report On Solidago virgaurea L., HerbaEvaluation of Medicines for Human Use. 2008;2-31
 • Melzig MF. Echtes Goldrutenkraut–ein Klassiker in der urologischen Phytotherapie [Goldenrod–a classical exponent in the urological phytotherapy]. Wien Med Wochenschr. 2004 Nov;154(21-22):523-7. German. doi: 10.1007/s10354-004-0118-4. PMID: 15638071.
 • Goldenrod. (2014). Western New York Urology Associates, LLC. Available in https://www.wnyurology.com/content.aspx?chunkiid=21754#ref2
 • Sampson JH, Phillipson JD, Bowery NG, O’Neill MJ, Houston JG, Lewis JA. Ethnomedicinally selected plants as sources of potential analgesic compounds: indication of in vitro biological activity in receptor binding assays. Phytother Res. 2000 Feb;14(1):24-9. doi: 10.1002/(sici)1099-1573(200002)14:1<24::aid-ptr537>3.0.co;2-9. PMID: 10641043.
 • Weishaupt, J., (2021). Are There Health Benefits of Goldenrod? Disponible en:https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/health-benefits-of-goldenrod
 • Luengo, M., (2001).  Saponósidos. Disponible en https://www.elsevier.es/es-revista-offarm-4-articulo-saponosidos-13015492#:~:text=Los%20sapon%C3%B3sidos%20tienen%20la%20capacidad,se%20da%20un%20efecto%20diur%C3%A9tico.&text=Algunos%20sapon%C3%B3sidos%20presentan%20este%20efecto%20(p.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.