Hjemmeskole: Hvad du bør vide

Der er både tilhængere og modstandere af hjemmeskole. Nogle mener, at det er et effektivt alternativ til at opdrage bedre mennesker. Andre mener, at det kan blive en "boble" i forhold til virkeligheden. Hvem har ret? Få mere at vide her.
Hjemmeskole: Hvad du bør vide
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 06 juni, 2023

Hjemmeskole eller hjemmeundervisning er en ny tendens, der, som navnet antyder, har at gøre med undervisning af børn i hjemmet.

Denne tendens blev født i USA i 1970’erne. Den blev fremmet af pædagogen og forfatteren John Holt, som satte spørgsmålstegn ved effektiviteten af den traditionelle skolegang. Hjemmeskole spredte sig senere til Europa og andre lande.

Med 2020-krisen i verden blev hjemmeskolens præmisser styrket. Selv om det ikke er en mainstream-holdning i dag, tyder alt på, at det er en støt voksende bevægelse.

Hjemmeskole

Dreng i hjemmeskole

Hjemmeskole er en uddannelsesmulighed, hvor nogle mennesker beslutter sig for at uddanne deres børn hjemme uden for det traditionelle uddannelsessystem. De bruger deres egen metodologi og pædagogik og udarbejder deres egen læseplan.

Denne bevægelse er især opstået på grund af moralske og religiøse spørgsmål. Nogle familier af bestemte trosretninger eller med bestemte overbevisninger mente, at den traditionelle skole ikke fremmede deres families eller samfunds værdier. Derfor opnåede de, endda ad juridisk vej, retten til at undervise deres børn hjemme.

Mange af fortalerne for denne tendens mener, at den rigtige alder for et barn til at blive integreret i skolen er 16 år. I den alder har de allerede fået et fundament i hjemmet, som efter de, der vælger dette alternativ, efter deres mening giver dem flere kriterier til at håndtere virkeligheden.

Der findes ingen specifik måde at gennemføre hjemmeundervisning eller hjemmeskole på. Forældrene kan frit bestemme, hvordan de vil undervise deres børn. Nogle gange vælger de undervisning, der er helt tilpasset barnets interesser og rytmer, andre gange vælger de en mere standardiseret undervisningsform.

Egenskaber og fordele

Hjemmeskole er i sidste ende en forpligtelse til personlig undervisning. Det fremmer generelt børnenes autonomi i deres uddannelsesproces og søger at sikre, at børnene motiveres af deres iboende læringsbehov.

Det er også et alternativ, der søger at lægge større vægt på værdier. Målet er ikke kun at stimulere de kognitive funktioner, men også at danne gode mennesker. Fortalerne for denne tendens hævder, at den også udvikler større kærlighed til viden.

På den anden side opnår børn, der bliver undervist i hjemmet, et tættere bånd til deres familier. I mange tilfælde er det en fælles læringsproces, som er til gavn for hele familien. Det kræver naturligvis en stor indsats fra forældrenes side.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Tvillinger i skolen: Skal de være sammen eller adskilt?

Hvordan gør man det?

For forældre kan hjemmeundervisning være en stor udfordring. De er nødt til at organisere tingene på en sådan måde, at hjemmelivet ikke påvirker læringen og omvendt.

Den største vanskelighed ligger i at skabe de rette betingelser for, at processen kan være effektiv i virkeligheden. De aspekter, der skal tages i betragtning for at gennemføre denne undervisningsform, er følgende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan man hjælpe et barn med at tilpasse sig til en ny skole

En rutine

Rutiner bringer orden, men også sikkerhed og tillid. Det er meget vigtigt at etablere daglige vaner og strukturere tiden ud fra de aktiviteter, der skal udføres. Nogle af de handlinger, der letter dette, er følgende:

 • Udarbejd en ugekalender, der er synlig og tydelig for børnene.
 • Prøv så vidt muligt at følge kommunens eller landets almindelige skolekalender.
 • Planlæg hele skoleåret fra begyndelsen.
 • Sæt tid af til pauser.

Det er vigtigt at bemærke, at nogle familier beslutter sig for ikke at have rutiner eller at gøre dem meget fleksible. Dette er helt gyldigt i hjemmeskole, så længe formålet med ikke at indføre stabile vaner er klart.

Struktureret læringsproces

Uanset hvilken metode der anvendes, er det bedste at planlægge timerne og undervise dem i henhold til nogle pædagogiske kriterier. Ideelt set bør dette tilpasses børnenes behov, muligheder og interesser.

Underholdende indhold

Det er bedst at finde måder at gøre indholdet interessant og sjovt for barnet. Hjemmeundervisning egner sig til at være rigere i dette aspekt, da det ikke er underlagt den vanskelighed at skulle tage sig af et stort antal forskellige elever, som det er tilfældet i skolen.

God tilrettelæggelse

En af nøglerne til hjemmeskole er planlægning. Hvis der ikke er nok orden, både i idéer, metoder og udvikling af aktiviteter, er der risiko for, at børnene føler sig forvirrede eller ikke får udbytte af undervisningen. De kan også blive demotiverede.

Studieplanen i en hjemmeskole

Barn sidder og skriver ved spisebord

Et af de afgørende aspekter ved hjemmeskole er, hvad børnene skal lære og i hvilken rækkefølge. Det er nødvendigt at udarbejde en læseplan. Dette omfatter læringsindholdet, metodologien, målene i udviklingen af færdigheder og evner og evalueringen af processen.

Den rigtige måde at udarbejde læseplanen på er at tage hensyn til følgende aspekter:

 • Målsætning. Indeholder et generelt uddannelsesmål samt specifikke mål for hvert fag, der skal undervises. Besvarer spørgsmålet: Hvad forventes barnet at opnå?
 • Emner/fag. Det er nødvendigt at definere de emner, der skal undervises i. Det er bedst, hvis de i det mindste grundlæggende svarer til det, som andre børn lærer i den traditionelle skole.
 • Underopdel emnerne. Hvert fag har bestemt indhold. Det bedste er at specificere det og ordne det i en rækkefølge efter kompleksitet, fra mindre til større.
 • Etablér cyklusser. Det sædvanlige er at organisere indholdet i cyklusser, dvs. at fastlægge en begyndelse og en slutning for det. Med hvilket indhold begynder undervisningen i f.eks. grammatik? Med hvad slutter den?
 • Definér værktøjer og materialer. Dette består i at identificere de bøger, videoer, spil og andre aktiviteter, der skal bruges til at formidle læring.
 • Evalueringsplan. Det er nødvendigt at evaluere læringen med jævne mellemrum for at kontrollere, om målene er blevet nået eller ej.

Det skal dog siges, at der stadig er et spørgsmål om adgang til rum såsom laboratorier, som er vanskelige at indrette derhjemme.

Vurdér, om du virkelig bør tilslutte dig denne tendens med hjemmeskole

Hjemmeskole er en kontroversiel tilgang til undervisning af børn. Mange eksperter mener, at det kan være kontraproduktivt for deres psykosociale udvikling at fratage børnene interaktion med jævnaldrende i skolen.

Et alternativ til hjemmeskole er en form for uddannelse, som kunne kaldes “hybrid”. Dette er en kombination af skolegang og hjemmeundervisning. Det er en mere fleksibel tilgang, og en tilgang, der kan trække det bedste fra begge områder.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Zúñiga Meléndez, A., Leiton de Sulia, R., & Naranjo Rodríguez, J. A. (2014). Del sistema educativo tradicional hacia la formación por competencias: Una mirada a los procesos de enseñanza aprendizaje de las ciencias en la educación secundaria de Mendoza Argentina y San José de Costa Rica.
 • Pérez Guerrero, J., & Ahedo Ruiz, J. (2020). La educación personalizada según García Hoz. Revista complutense de educación.
 • Avalos-Obregón, M. L., Avalos-Obregón, M. D., & del Pozo, F. C. (2018). Homeschooling una alternativa en educación. Polo del conocimiento, 3(10), 205-222.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.