Hvad du bør vide om motion efter en fedmeoperation

Motion og sund kost kan forbedre resultaterne efter fedmekirurgi. Men hvad skal man tage hensyn til ved motion efter en fedmeoperation?
Hvad du bør vide om motion efter en fedmeoperation
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 21 juni, 2023

Efter et kirurgisk indgreb for at reducere vægten kan det være svært at genoptage fysisk aktivitet eller starte helt forfra. Men med lidt tålmodighed og en masse udholdenhed vil du overraske dig selv med, hvad du kan opnå. Læs videre for at lære alt, hvad du har brug for at vide om motion efter en fedmeoperation.

Fedmekirurgi har til formål at foretage ændringer i fordøjelsessystemet for at hjælpe dig med at tabe dig. Gastrisk bypass og andre lignende operationer er eksempler på denne type indgreb.

De bruges normalt af folk, der lider af sygelig fedme, eller folk, der ikke har opnået gode resultater ved at følge strenge diæter og dyrke motion. Men både sund kost og fysisk aktivitet vil være grundlæggende søjler.

Vigtigheden af motion efter en fedmeoperation

Når man lider af sygelig fedme og tyer til fedmekirurgi for at tabe sig, er det vigtigt at udføre regelmæssig fysisk aktivitet for at bevare den nye figur. Desuden fremmer motion en bedre restitution.

En undersøgelse fra 2021 om effekten af fysisk træning før og efter fedmekirurgi konkluderer, at motion efter en fedmeoperation forbedrer tilstanden og fører til et lille ekstra tab af vægt og fedt, mens det kan forhindre knogletab.

Kirurger gør klar til operation
Fedmekirurgi er et stort indgreb, hvor den efterfølgende restitutionstid skal overvejes.

Hvornår kan jeg begynde at dyrke motion efter en fedmeoperation?

Den ideelle måde at begynde at træne på efter indgrebet er, at være startet før det.

Nogle specialister anbefaler fysisk forberedelse mindst 1 måned før operationen og derefter at genoptage aktiviteten ca. 1 måned senere.

Det skal være klart, at det skal være motion uden for store krav, såsom blid jogging. Det vil også være nødvendigt at regne med supervision fra en professionel, der kan udarbejde en passende træningsplan for hvert enkelt tilfælde.

De fleste patienter med fedmekirurgi har dog ikke for vane at dyrke motion. I disse tilfælde kan processen tage lidt længere tid. Men du bør altid tænke langsigtet og ikke blive modløs. At overvinde barriererne for at komme i gang med at bevæge sig vil give os mulighed for at opnå en bedre livskvalitet.

Tips til at komme sikkert i gang med at træne igen

Efter en fedmeoperation skal man tilpasse sig en ny krop. Muskelmassen er gået tabt, og du vil sandsynligvis føle dig svagere.

Den fysiske tilstand før operationen vil være en afgørende faktor for, hvor længe du skal vente, før du begynder at træne igen. Men en ting, der bør stå klart, er, at det er vigtigt altid at lave fysisk aktivitet.

Her er nogle tips til at gøre det på en sikker måde:

 • Start langsomt: Du kan måske tabe et par ekstra kilo med motion efter operationen, men husk, at målet ikke bør være at tabe sig, men at holde vægten. Kravene skal øges gradvist, og efterhånden som du får det bedre.
 • Sammenlign ikke dig selv med andre: Den ideelle træningsplan for hver person kan være forskellig og er baseret på den enkelte persons egenskaber og fysiske tilstand, ud over den type operation, du har gennemgået.
 • Træn regelmæssigt: Det er bedre at udføre aktiviteter på en moderat måde end at gennemføre meget krævende træningssessioner, men ikke for ofte.
 • Vær tålmodig: Nogle gange kan du føle dig demotiveret, når du ikke mærker gunstige ændringer hurtigt, men glem ikke, at det ikke er et spørgsmål om hastværk, men om regelmæssighed og vedholdenhed. Ændringerne vil være mærkbare på lang sigt.

Øvelser, du kan lave efter operationen

Regelmæssig træning er den bedste måde til at opnå og vedligeholde de ønskede resultater efter en fedmeoperation, ud over at tilegne sig sunde vaner. Jo bedre vi har det, jo mere motiverede vil vi være til at lave alle mulige aktiviteter.

Her er nogle øvelser, du kan lave i de forskellige stadier af restitutionen efter operationen:

 • Første fase: Afhængigt af din fysiske tilstand kan du begynde et par uger eller en måned efter indgrebet. Korte rutiner er ideelle. Korte gåture hjælper os med at bevæge os uden at blive for trætte. Efterhånden kan du prøve forsigtig jogging og aktiviteter som at gå op og ned ad trapper.
 • Anden fase: Du kan prøve cardio-respiratoriske øvelser. Gåturene skal være længere, og tempoet kan også forbedres. Cykling eller svømning er komplette, sjove aktiviteter, der giver store sundhedsmæssige fordele.
 • Tredje fase: Dette skønnes at være omkring 6 måneder efter operationen. Vi skal lægge vægt på muskulaturen. Målet er at styrke kroppen. Det er en god idé at gå i fitnesscenter og få professionel hjælp til at udarbejde rutiner.
Kvinde dyrker yoga som eksempel på motion efter en fedmeoperation
Det er vigtigt at starte en træningsplan før operationen, så det bliver lettere bagefter.

Fordele ved motion efter en fedmeoperation

For at tilpasse sig sin nye fysik og få et bedre liv er motion en nødvendighed. Her er nogle af fordelene ved at træne efter operationen:

 • Det hjælper dig med at tabe mere vægt.
 • Vedligeholder muskelmassen.
 • Reducerer risikoen for visse sygdomme, f.eks. forhøjet blodtryk, type 2-diabetes og søvnapnø.
 • Hjælper med at eliminere skadelige vaner, såsom at drikke alkohol eller ryge.
 • Virker mod angst og stress.
 • Det hjælper dig med at hvile.

God ernæring er nøglen

Fysisk aktivitet som den eneste metode til at tabe sig er ikke nok i sig selv, medmindre det ledsages af en sund kost. Med andre ord, i stedet for en periode med arbejde for at nå idealvægten, taler vi om en livsstilsændring.

Ifølge en undersøgelse af ernæring og fysisk aktivitet før og efter fedmekirurgi, steg antallet af indgreb fra 158.000 i 2011 til 196.000 i 2015. Men denne vækst i invasive teknikker fjernede ikke usunde vaner, og det betyder, at mange mennesker gik tilbage til deres oprindelige livsstil, og resultaterne gik tabt.

Med så mange kropsændringer på så kort tid begynder et nyt liv uvægerligt. Det er op til dig at gøre det til et liv fuld af energi til at nyde aktiviteter, der ikke kunne gøres på grund af overvægt.

Regelmæssig motion, en ordentlig kost og god hvile efter en fedmeoperation vil gøre det muligt for dig at holde dig i form. Vær tålmodig og opmærksom på de professionelle anvisninger for at nå de foreslåede mål.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bellicha A, van Baak MA, Battista F, Beaulieu K, Blundell JE, Busetto L, Carraça EV, Dicker D, Encantado J, Ermolao A, Farpour-Lambert N, Pramono A, Woodward E, Oppert JM. Effect of exercise training before and after bariatric surgery: A systematic review and meta-analysis. Obes Rev. 2021 Jul;22 Suppl 4(Suppl 4):e13296. doi: 10.1111/obr.13296. Epub 2021 Jun 3. PMID: 34080281; PMCID: PMC8365633. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34080281/
 • Tabesh MR, Maleklou F, Ejtehadi F, Alizadeh Z. Nutrition, Physical Activity, and Prescription of Supplements in Pre- and Post-bariatric Surgery Patients: a Practical Guideline. Obes Surg. 2019 Oct;29(10):3385-3400. doi: 10.1007/s11695-019-04112-y. Erratum in: Obes Surg. 2020 Feb;30(2):793. PMID: 31367987. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31367987/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.