Hvad er 5-HTP, og hvad bruges det til?

5-HTP-tilskud anbefales til at øge serotoninniveauet. Men selv om de kan købes i håndkøb, er der risici forbundet med at tage dem.
Hvad er 5-HTP, og hvad bruges det til?

Sidste ændring: 26 august, 2022

5-HTP, der også er kendt som 5-hydroxytryptofan, er en aminosyre. Dette stof bliver til serotonin, når det er assimileret. Selv om det produceres naturligt af kroppen, kan det også indtages i lægemidler og kosttilskud.

5-HTP virker direkte på hjernen og nervesystemet og øger produktionen af serotonin. Denne neurotransmitter påvirker reguleringen af kropstemperatur, søvn, appetit, seksuel lyst og endda smerteopfattelse.

Af denne grund bruges 5-HTP bl.a. til at behandle depression, søvnløshed og angst. Det kan dog medføre nogle risici, som vi vil se på nedenstående.

Hvad er 5-HTP, og hvad bruges det til?

5-hydroxytryptophan eller 5-HTP kan være kendt under en række forskellige navne: Aminopropansyre, oxytryptofan eller en række forskellige kombinationer med hydroxytryptofan.

Grundlæggende er det et aminosyrebiprodukt af proteinbygningsblokken L-tryptofan. Det produceres naturligt af kroppen, som bruger det til at behandle serotonin.

Vi skal præcisere, at denne forbindelse ikke findes i nogen fødevarer, selv om der er L-tryptofan i fødevarer, der er rige på protein (mejeriprodukter, kød og korn). 5-HTP fås fra frøene af en plante kendt som Griffonia simplicifolia, der er hjemmehørende i Afrika. Når det er syntetiseret, indtages det via lægemidler eller kosttilskud.

Man mener, at det kan hjælpe med at genoprette serotonin og hæve det til optimale niveauer. Dermed anbefales og anvendes 5-HTP-tilskud til behandling af en række tilstande, hvor 5-HTP menes at spille en rolle.

Dette omfatter angst, depression, søvn- og spiseforstyrrelser, kroniske smerter, migræne og endda fibromyalgi. Det menes også at forbedre den kognitive og endda seksuelle funktion.

Fortsæt med at læse om dette emne: 9 overraskende virkninger af lave serotonin niveauer

Anbefalinger for dosering og anvendelse

5-hydroxytryptofan indtages oralt i kapsler. Producenterne af nogle multivitaminer kan også tilføje en vis mængde 5-HTP.

Især 5-HTP-tilskud kan findes i kapsler på 25, 50 eller 100 milligram. Den generelle anbefaling er at starte med den laveste dosis og øge gradvist.

Det afhænger alt sammen af årsagen til, at man tager det. I den forbindelse kan følgende retningslinjer tages i betragtning:

 • Vægtkontrol: 250-300 mg en halv time før måltider.
 • Humør: 50-100 mg tre gange om dagen.
 • Søvn: 100-200 mg en halv time før sengetid.
 • Fibromyalgi: 100 mg tre til fire gange om dagen.
 • Migræne: 100-200 mg to til tre gange om dagen.

Det er relativt sikkert at tage i gennemsnit 400 mg 5-HTP dagligt i op til et år. Højere doser kan give bivirkninger.

Og selv om det sælges i håndkøb, er det tilrådeligt at tale med din læge, før du begynder at tage det. Det er også værd at bemærke, at hverken den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) eller det europæiske lægemiddelagentur (EMA) regulerer disse typer kosttilskud.

En mand med vitaminpille

Du er måske også interesseret i: Naturlige midler mod migræne hos børn

Potentielle fordele ved 5-HTP

Ifølge undersøgelser er lave niveauer af serotonin forbundet med angst, depression og søvnproblemer. Derfor mener man, at en øget produktion af dette stof kan hjælpe med at behandle sådanne problemer.

Vægttab

Serotonin påvirker melanocortin og andre hormoner, der fremkalder sult eller mæthed. Ved at producere en følelse af mæthed regulerer det således en persons appetit, så han eller hun ikke føler sig så sulten.

Derfor bruges 5-HTP-tilskud til at hjælpe med vægttab. I en klinisk undersøgelse af 19 patienter, der viste tegn på fedme, blev det bekræftet, at dette stof hjalp dem med at føle mæthed og mindre lyst til at spise.

Andre undersøgelser bekræfter serotonins rolle i forbindelse med at reducere indtaget. De tyder især på, at 5-HTP ved at bidrage til at reducere kulhydratindtaget kan hjælpe med at opfylde diætkravene hos ikke-insulinafhængige diabetespatienter.

Depression

Den mest almindeligt accepterede opfattelse er, at depression, både eksogen og endogen, er relateret til en serotoninubalance. Derfor antages det, at en forhøjelse af serotoninniveauet vil forbedre en persons humør.

I denne forstand menes 5-HTP tilskud at kunne hjælpe med at behandle depression. Nogle Nogle undersøgelser tyder dog også på, at dette stof virker bedst, når det bruges i kombination med andre stoffer, såsom kreatin.

Resultaterne er blevet gentaget i yderligere forskning. Der er dog tale om små prøver, så der skal stadig arbejdes med større populationer og over en længere periode.

En metaanalyse har faktisk gennemgået resultaterne af mere end 100 undersøgelser om brugen af 5-HTP til at lindre symptomer på depression. Og det blev konstateret, at kun få undersøgelser anvendte metoder af høj kvalitet, så der er stadig ikke nok beviser.

Angst

Lavt serotoninniveau er sandsynligvis forbundet med angst og panik. Derfor bliver hydroxytryptofan fremhævet som en mulighed for at hjælpe med at reducere disse følelser.

Nogle undersøgelser med små grupper af frivillige synes at have vist, at dette tilskud er effektivt i denne henseende.

Søvnforstyrrelser

Man mener, at tilskud af 5-HTP kan øge melatoninproduktionen og derved hjælpe med at fremme søvnen. En del af den forskning, der understøtter dette, er dog udført i dyremodeller.

En anden gennemgang viste, at blandt de forskellige behandlinger, der anvendes ved søvnproblemer, kan benzodiazepiner, antidepressive lægemidler og L-5-hydroxytryptofan være gavnlige.

Migræne

I et klinisk forsøg, der blev udført over flere måneder med en gruppe på 124 personer, var 600 mg 5-HTP dagligt lige så effektivt som mere konventionelle behandlinger af migræne. Desuden syntes hydroxytryptofan at virke bedre til at reducere intensiteten og varigheden af migræne.

Andre undersøgelser bekræfter dog ikke disse resultater. De gav andre resultater, hvor 5-HTP var mindre effektivt end propranolol. Derfor er der behov for mere forskning i fremtiden.

Fibromyalgi

Årsagerne til fibromyalgi er ikke klart identificeret. Det er ofte forbundet med et lavt serotoninniveau. Derfor anvendes antidepressiva med serotonin genoptagelseshæmmer.

Undersøgelser tyder på, at 5-HTP kan være gavnligt til at forbedre symptomerne hos fibromyalgi-patienter, såsom smerter, stivhed, træthed, angst og søvnproblemer.

5-HTP kontraindikationer og interaktioner

Hydroxytryptofan anbefales ikke til alle. Især anbefales dets brug ikke i følgende situationer:

 • Gravide kvinder.
 • Ammende kvinder.
 • Børn under 12 år.
 • Nyligt opererede personer.

5-HTP kan interagere med forskellige former for medicin. Derfor bør der tages forholdsregler, når du tager noget af følgende:

Piller med 5-HTP

Risici og bivirkninger ved 5-HTP

Forskning tyder på, at indtagelse af hydroxytryptofan øger serotonin, men kan udtømme eller reducere niveauerne af andre neurotransmittere, herunder dopamin og noradrenalin.

Potentialet for virkninger øges, når sådanne kosttilskud tages på lang sigt eller hvis de tages sammen med andre kosttilskud eller lægemidler. Sådanne virkninger omfatter følgende:

 • Hjerteproblemer.
 • Anfald.
 • Halsbrand.
 • Muskelkramper.
 • Opkastning og diarré.
 • Åndedrætsbesvær.
 • Angst og aggression.

Det er kosttilskud, men de skal ikke tages uden omtanke

Det faktum, at kosttilskud ikke kræver recept, kan få mange mennesker til at betragte dem som harmløse, men ingen medicin er harmløs og bør ikke tages uden omtanke.

Så når du overvejer at bruge 5-HTP eller andre kosttilskud, skal du altid søge lægelig rådgivning. Især hvis du lider af en sygdom.

På den anden side bør du følge anvisningerne til punkt og prikke, og aldrig tage mere end det anbefalede. Hvis du glemmer at tage kosttilskuddet på det sædvanlige tidspunkt, bør du vente, til det er tid til næste dosis.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Ioannou S, Williams AL. Preliminary fMRI findings concerning the influence of 5-HTP on food selection. Brain Behav. 2016; 7(1): e00594. doi: 10.1002/brb3.594.
 • Javelle F, Lampit A, Bloch W, Häussermann P, Johnson SL, Zimmer P. Effects of 5-hydroxytryptophan on distinct types of depression: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev 2020;78:77-88.
 • Juhl J. Fibromyalgia and the serotonin pathway. Altern Med Rev. 1998; 3(5): 367-75.
 • Maffei ME. 5-Hydroxytryptophan (5-HTP): Natural Occurrence, Analysis, Biosynthesis, Biotechnology, Physiology and Toxicology. Int J Mol Sci. 2020; 22:181.
 • Meloni M, Puligheddu M, Sanna F, et al. Efficacy and safety of 5-Hydroxytryptophan on levodopa-induced motor complications in Parkinson’s disease: A preliminary finding. J Neurol Sci. 2020; 415: 116869.
 • Ribeiro C. L-5-Hydroxytryptophan in the prophylaxis of chronic tension-type headache: a double-blind, randomized, placebo-controlled study. Headache. 2000; 40: 451-456.
 • Rondanelli M, Opizzi A, Faliva M, Bucci M, Perna S. Relationship between the absorption of 5-hydroxytryptophan from an integrated diet, by means of Griffonia simplicifolia extract, and the effect on satiety in overweight females after oral spray administration. Eat Weight Disord. 2012; 17 (1): e22-8. doi: 10.3275/8165.
 • Wurtman RJ, Wurtman JJ. Brain serotonin, carbohydrate-craving, obesity and depression. Obes Res. 1995; 3 Suppl 4: 477S-480S.
 • Yousefzadeh F, Sahebolzamani E, Sadri A, et al. 5-Hydroxytryptophan as adjuvant therapy in treatment of moderate to severe obsessive-compulsive disorder: a double-blind randomized trial with placebo control. Int Clin Psychopharmacol. 2020; 35: 254-262.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.