Hvad er atypisk synkning?

Atypisk synkning er en tilstand, der påvirker den menneskelige synkeproces. Den har konsekvenser for tænderne, fordøjelsen og åndedrætsorganerne. I denne artikel forklarer vi, hvad det er, og hvordan lægerne diagnosticerer det.
Hvad er atypisk synkning?

Sidste ændring: 22 marts, 2022

For at en person kan diagnosticeres med atypisk synkning, skal tungen indtage en uhensigtsmæssig stilling, når vedkommende synker. Det betyder, at tungen er placeret et sted, der ikke fremmer indtagelsen af mad.

Fysiologisk set spiller tungen en unik rolle i synkeprocessen. Når maden kommer ind i munden, dirigerer tungen den mod svælget, så den kan finde vej til fordøjelseskanalen.

Atypisk synkning er, når tungen har en kontraproduktiv stilling under synkningen eller bruges på en måde, der ikke begunstiger denne fødevaretransit. Faktisk er den mere funktionel end anatomisk i sin natur.

Synkningens faser

Synkningen har normalt tre faser. Disse faser er: Mund, svælg og spiserør. Ved atypisk synkning er den første fase ændret.

 • Mund: Atypisk synkning påvirker denne fase. Den består af det øjeblik, hvor maden kommer ind i mundhulen. Der udskilles spyt, maden tygges, og tungen skubber den til sidst til svælget.
 • Svælg: Det er en ufrivillig fase, hvor madbolussen bevæger sig til spiserøret.
 • Spiserør: Det er den sidste fase af synkeprocessen. Den er også ufrivillig og består af, at bolussen bevæger sig til mavesækken.

Symptomerne på atypisk synkning

En række tegn gør det tydeligt, at en person lider af atypisk synkning. Det er de samme tegn, som sundhedspersonale analyserer for at diagnosticere lidelsen.

Symptomerne omfatter bl.a:

 • I hvile er tungen ikke placeret mod ganen, men mellem tænderne.
 • Personen trækker hovedsageligt vejret gennem munden i stedet for gennem næsen.
 • De øverste og nederste tænder mister kontakten, og der opstår en permanent afstand mellem de to tandbuer. Dels på grund af tungens mellemliggende placering og dels på grund af mundånding.
 • Synkning er støjende, da det kræver mere anstrengelse.
 • Maden bliver ikke behandlet korrekt i den første fase af synkningen. Tungen driver ikke bolussen frem mod svælget. I avancerede tilfælde medfører dette, at personen foretager hovedbevægelser for at flytte maden mod den anden synkefase.
 • Musklerne i ansigtet, dvs. de muskler, der er tættest på læberne, bliver slappe. Den korrekte betegnelse for dette er hypotoni.
Person spiser salat
Patienter, der lider af atypisk synkning, har svært ved at indtage mad. Dette kan også være ledsaget af respiratoriske symptomer.

Læs videre for at få mere at vide: Din tunge, sundhed og følelser

Årsagerne til atypisk synkning

Atypisk synkning er mere almindelig hos børn end hos voksne. Dette skyldes til dels, at årsagerne er relateret til udviklingen og den medfødte anatomiske struktur ved fødslen og væksten i løbet af de første leveår.

Her er de mest almindelige årsager til atypisk synkning:

 • Længerevarende brug af sut: Når børn bruger en sut i mere end halvandet år, letter den ikke længere dannelsen af mundhulen, men begynder at påvirke udviklingen af tænderne negativt. Desuden giver det ikke tungen mulighed for at indtage den nødvendige position.
 • At sutte på fingre eller flaske: På grund af de samme årsager, som er nævnt ovenstående. Når et barn drikker af en flaske i længere tid end angivet, eller barnet sutter på sin finger, lærer tungen ikke sin funktion.
 • Forstørrede polypper: Mandlerne og polypperne kan være forstørrede hos nogle børn. Under disse forhold er det svært for luften at trænge ind, og det er også svært for personen at synke. Løsningen er behandling af hypertrofi med medicin eller operation.
 • Stramt tungebånd: Dette er, når et barn fødes med et usædvanligt kort, tykt eller stramt tungebånd. Dette begrænser deres tungebevægelser, hvilket forårsager atypisk synkning.
 • Ankyloglossia: En sjælden lidelse, hvor tungens muskler er stive.
Læge tjekker barn for atypisk synkning

Læs mere i denne artikel: Alt, hvad du bør vide om en knude i halsen

Mulige behandlinger

Der findes ingen specifikke lægemidler til behandling af atypisk synkning. Behandlingen består i at genoptræne tungen og løse den årsag, der kan ligge bag forstyrrelsen.

Hvis patienten lider af stramt tungebånd eller forstørrede polypper, skal det opereres. Efter operationen vil patienten dog stadig have behov for efterfølgende genoptræning.

En af de fagpersoner, der normalt spiller en rolle i forbindelse med rehabilitering er tandlægen. Tandlægens rolle i behandlingen er at korrigere fejlstillede tænder, så de øvre og nedre buer indtager de normale positioner.

Den anden grundlæggende fagperson er en talepædagog. Talepædagoger lærer børn, hvordan og hvor de skal placere tungen, og hvordan de skal udtale ord og tygge.

Kort sagt skal forældrene være opmærksomme på deres børn, herunder hvordan de tygger, trækker vejret og taler. Hvis du mener, at dit barn kan lide af atypisk synkning, skal du tale med lægen.

Det kan interessere dig ...
Ondt i halsen, når man synker: Årsager og hvordan man lindrer det
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Ondt i halsen, når man synker: Årsager og hvordan man lindrer det

Det er meget almindeligt at opleve smerter, når man synker. Det er oftest godartet, men det kan også advare os om visse lidelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alarcón, Mónica. “Deglución atípica. Revisión de la literatura.” Acta odontológica venezolana 51.1 (2013): 39-40.
 • Jiménez, Jonatan Jiménez. “Importancia de la deglución atípica en las maloclusiones.” Odontología Sanmarquina 19.2 (2016): 41-44.
 • Queiroz, I. “Deglución-Diagnóstico y posibilidades terapéuticas.” Brasil: CEFAC (2002).
 • Romero Gonzáles CM,Hidalgo García CR,Arias Herreras SM,Muñoz Fernández L,Espeso Nápoles N.Diagnostico Educativo sobre Salud Bucal en Escolares.Rev Arch Méd Camaguey 2005;9(3):11.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.