Hvad er BDSM, og hvordan praktiseres det?

BDSM er en seksuel praksis, der kan give næring til lidenskaben i parret og give flere fordele. Vi afliver nogle myter og fortæller dig, hvad det virkelig handler om.
Hvad er BDSM, og hvordan praktiseres det?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 17 marts, 2023

I de seneste år er der udkommet flere romaner og film, som har bragt en tidligere ikke særlig kendt og stigmatiseret seksuel praksis frem i lyset: BDSM. Du har sikkert allerede en idé om, hvad det er, og måske har du endda allerede praktiseret det uden at være klar over det.

Har du nogensinde brugt håndjern eller bind for øjnene i dine seksuelle møder? Har du spillet rollespil baseret på magthierarkiet som lærer/elev eller chef/ansat? Så er du allerede trådt ind i BDSM-verdenen.

Det er en sjov måde at skabe lidenskab på i soveværelset, da der er så mange muligheder. I denne artikel fortæller vi dig mere om det og giver dig nogle tips til udøvelse af det.

Hvad er BDSM?

BDSM står for bondage/disciplin, dominans/underkastelse og sadisme/masochisme. Det er ganske enkelt defineret som en række seksuelle praksisser baseret på en dynamik af dominans og underkastelse. Hvert medlem af parret indtager således en af disse roller, selv om det er muligt at bytte om på dem.

Det grundlæggende aspekt er, at der er tale om et helt trygt og sikkert møde. Begge parter skal være enige om grænserne, og på den måde sikres de involverede parters velbefindende til enhver tid.

Udtrykket BDSM blev opfundet i 1969 som følge af antropologen Paul Gebhards arbejde. Disse praksisser fandtes dog allerede i meget gamle civilisationer og i meget forskellige kulturer, så det er ikke noget nyt.

Fra det øjeblik og under dette akronym indgår en række handlinger, der kan variere i intensitet, og som ikke altid behøver at blive præsenteret på samme tid. Det vil sige, at hver person og hvert par kan foretage en anden læsning og brug af begrebet.

For bedre at forstå, hvad det er, vil vi forklare betydningen af hvert af de ord, som dette akronym er dannet ud fra.

Par med pisk dyrker BDSM

Bondage

Generelt bruges udtrykket bondage til at henvise til binding med reb, tovværk eller andre elementer, der er meget brugt i BDSM. Tidligere henviste det dog til de underordnelsesbånd, der blev etableret mellem herrer og slaver, mellem feudale herrer og vasaller.

I denne forstand indebærer det ud over at nævne immobilisering til erotiske formål også et forhold, hvor magten er asymmetrisk.

Disciplin

Disciplin omfatter de regler, vaner og adfærdsprotokoller, der skal følges af personer i den underordnede position. Det henviser derfor til træning med regler og straffe, hvorigennem den dominerende person udøver magt over sin modpart.

Dominans

Det henviser til den rolle, som en af partnerne indtager for at udøve kontrol over den anden. Det er således denne person, der giver ordrer, disponerer efter behag og udviser dominans over den underdanige partner.

Underkastelse

Det er den rolle, der supplerer dominans. I dette tilfælde indtager personen en underkastelsesposition, der placerer ham/hende under den dominerende persons vilje. Den underdanige person adlyder og tillader partnerens handlinger, altid på en frivillig og konsensusbaseret måde.

Sadisme

Henviser til erotiske praksisser, hvor den ene person opnår nydelse ved at påføre den anden smerte eller ydmygelse. Igen skal enhver praksis, der falder ind under denne kategori, være sikker, da dette begreb ikke har noget at gøre med kriminel sadisme.

Masochisme

Som supplement til sadisme opnår personen i masochisme nydelse ved at lide fysisk eller psykisk smerte forårsaget af sexpartneren. Man har dog altid retten til at sætte grænser, som altid skal respekteres.

Hvad er fordelene ved BDSM?

På grund af manglende viden er BDSM blevet stigmatiseret og forbundet med begreber som misbrug eller perversion. Det er dog en sund praksis, som kan give flere fordele. Nedenstående beskriver vi dem i detaljer.

  • Det fremmer kommunikation mellem partnerne. Hver handling skal være frivillig og aftalt. Derfor skal partnerne føre dialog på en assertiv måde for at udtrykke deres præferencer og grænser og nå frem til aftaler.
  • Øger selvkendskabet og kendskabet til den anden. Jo større kommunikationen er, jo større er dybden med hensyn til ens egen og den andens smag og ønsker, hvad der ophidser den ene og den anden, og hvilke praksisser han/hun afviser. Af samme grund øges det gensidige kendskab. Da den dominerende person desuden til enhver tid skal sikre den andens velbefindende og respektere hans eller hendes ønsker, fremmer dette etableringen af tillid mellem de to.
  • Det vækker fantasien. Som en ukonventionel seksuel praksis åbner BDSM vejen for eksperimentering, fantasi og innovation. Adfærd, roller og elementer kan varieres for at gøre hvert møde til en unik oplevelse.
  • Det kan være med til at give næring til lidenskab i parret. Selv om det ikke er alle, der er til denne type dynamik, kan det for nogle par være et forfriskende og stimulerende element, der giver dem mulighed for at slippe væk fra rutine og monotoni.
Håndjern bruges i seksuelt møde

Er der nogen risici?

Vi må ikke glemme, at BDSM kan indebære risici for den fysiske og psykiske sundhed, hvis det udføres forkert. Hudlæsioner, blå mærker, muskelskader eller endog kvælning er nogle af de største farer. Desuden kan det skabe følelsesmæssige følgesygdomme, hvis der ikke er reel enighed og absolut respekt.

For at undgå dette er det nødvendigt at være informeret, handle forsigtigt, fornuftigt og sikkert. Man bør også gå i dialog, spørge og afklare med seksualpartneren, hvor deres grænser går.

Hvordan praktiserer man BDSM?

Som du måske har gættet, er der ikke én måde at praktisere BDSM på, da det omfatter en række meget forskellige praksisser, som dog har en fælles rod. For eksempel fysisk dominans, rollespil, kæledyrsleg, brug af nåle (at påføre smerte med nåle) eller erotisk kvælning.

Nogle par begrænser sig til at bruge begrænsninger eller påføre smerte i meget små grader for at øge ophidselsen. Andre derimod etablerer en ægte dominans/underkastelsesdynamik ved at spille deres respektive roller i og uden for soveværelset.

Der er dem, der tyer til fysisk smerte, og dem, der blot fokuserer på det psykologiske aspekt af ydmygelse. Ligeledes er der nogle, der praktiserer det ihærdigt, og det udgør kun et punktuelt alternativ. Under alle omstændigheder er det op til parret at beslutte, hvor langt man vil gå i legen.

Kort sagt kan BDSM være ganske fornøjeligt og stimulerende for begge partnere. Hvis du er nysgerrig og ønsker at begynde at introducere nogle af dets elementer, må du ikke glemme, at ansvarlighed og respekt til enhver tid er grundlæggende. Ud over dette kan du opdage en helt ny verden af sensationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.