Hvad er begrebet homøostase?

Homøostase opnås hovedsageligt gennem negative feedback-mekanismer, der modvirker stimuli fra det ydre miljø. Læs med for at få mere at vide om begrebet homøostase.
Hvad er begrebet homøostase?

Sidste ændring: 17 oktober, 2021

Begrebet homøostase henviser til en række processer, der finder sted i vores krop. Det er processer, der gør det muligt for os at opretholde en balance mellem vores indre miljø og det ydre miljø.

Ordet homøostase stammer fra græsk, hvor hómoios betyder lige, og stásis betyder stabilitet. Det er et begreb, der først blev beskrevet i 1926 af videnskabsmanden Walter Cannon.

Denne række processer er afgørende for vores overlevelse, da de gør det muligt for os at tilpasse os til alle de ændringer, der sker i det miljø, hvor vi lever. F.eks. temperaturændringer. I denne artikel forklarer vi alt, hvad du har brug for at vide om homøostase.

Hvad er begrebet homøostase?

Som vi allerede har nævnt, henviser begrebet homøostase til tendensen til at opretholde stabilitet i vores krop. Med andre ord er det evnen til at tilpasse sig de ændringer, der sker udefra.

I virkeligheden omfatter dette begreb alle de selvregulerende mekanismer, som vi besidder. Disse mekanismer bevirker, at der eksisterer en dynamisk ligevægt, som varierer alt efter forholdene i omgivelserne. Vi nævnte tidligere temperaturhomøostase, men et andet eksempel er f.eks. glukosekoncentrationen.

Homøostase er nødvendig, fordi vores krop har ret markante grænser. I tilfældet med temperaturen ville vi være helt sårbare, hvis vi ikke var i stand til at regulere vores kropstemperatur.

Hvis vi befandt os et sted, hvor der var meget varmt, ville vores kroppe ikke være i stand til at kontrollere det. Derfor ville vores temperatur også stige, hvilket ville ende med at forårsage skader på alle vores væv.

Kvinde i ørken har det varmt

Hvordan fungerer det?

For at forstå begrebet homøostase forklarer vi eksemplet med temperatur. De fleste af de processer, der muliggør homøostase, fungerer takket være negativ feedback. Det betyder, at de virker i modsat retning af det signal, der udløser dem.

Med andre ord, lad os forestille os, at kropstemperaturen stiger, fordi det er meget varmt udenfor. Det, der ville ske, er, at vores krop ville forsøge at sænke temperaturen. For at gøre dette skal stimulus først registreres.

Der findes en række sensorer, som gør det muligt at registrere denne type ændring. De har til opgave at informere vores hjerne om enhver ændring som f.eks. varme. Derefter sættes kontrolcentrene, som styrer reaktionen på en sådan ændring, i gang.

Det er effektorerne, der er ansvarlige for at udføre denne reaktion. I vores eksempel ville de være svedkirtlerne. Sved bruges til at fjerne kropsvarmen. Derfor er cyklussen afsluttet, og en stabil balance opretholdes.

Du er måske interesseret i: 9 symptomer på hormonel ubalance der kan ses

Glukosehomøostase og diabetes

Læge tjekker patients blodsukker

Glukose er det molekyle, som vores celler bruger som brændstof. Det vil sige, at de har brug for det som energi for at udføre alle deres funktioner. Insulin er det hormon, der gør det muligt for glukose at passere fra blodet til cellerne.

Under normale forhold stimulerer bugspytkirtlen, når koncentrationen af glukose stiger, udskillelsen af insulin, så det kan passere ind i cellerne. Det, der sker ved diabetes, er, at vores krop ikke udskiller eller ikke kan bruge insulin. Som følge heraf stiger blodsukkerniveauet.

I dette tilfælde er cuklussen af negativ feedback brudt. Og hvis dette fortsætter over længere tid, opstår der vævsskader. Desuden opstår der symptomer som tørst eller øget vandladning.

Konklusioner vedrørende begrebet homøostase

Det, vi skal huske på, er, at homøostase er det sæt af processer, der finder sted i vores krop, og som gør det muligt for os at opretholde en dynamisk balance afhængigt af ydre forhold. Alle disse processer er afgørende for livet.

Det kan interessere dig ...
Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kan jeg lindre neuropatiske smerter med æteriske olier?

Æteriske olier har egenskaber, der kan være nyttige til behandling af neuropatiske smerter. Men er de effektive? Find ud af det her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.