Hvad er biostimulering af hår med blodpladerigt plasma?

Denne artikel forklarer, hvad biostimulering af hår med blodpladerigt plasma er, hvordan det udføres, og hvilke fordele det giver.
Hvad er biostimulering af hår med blodpladerigt plasma?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 24 januar, 2023

Biostimulering af hår med blodpladerigt plasma (PRP) er et alternativ til at bekæmpe alopecia og skaldethed samt til at forebygge det. Som navnet antyder, består denne behandling i at anvende PRP, der udvindes af patientens eget blod. Det centrifugeres for at udskille de komponenter, der er rige på vækstfaktorer.

Denne teknik blev udviklet i Europa for mere end ti år siden. I dag anvendes den over hele verden og ikke kun til æstetiske formål. Læs videre, så fortæller vi dig mere om biostimulering af hår med blodpladerigt plasma.

Hvad betyder biostimulering af hår?

Alopecia er et problem for både mænd og kvinder over en vis alder. Hos personer over 30 år begynder kroppens regenereringsevne at aftage, hvilket endda påvirker håret.

Dette er en af de mest almindelige årsager til konsultationer hos en dermatolog på grund af den betydning, som håret har for det fysiske udseende. Derfor kan hårtab føre til problemer med selvværdet og få folk til at føle sig mindre attraktive.

Der findes imidlertid en lang række forskellige midler til behandling af alopecia, lige fra kirurgiske indgreb (f.eks. implantater) til naturlige metoder med forskellige planteekstrakter. F.eks. aloe vera eller mynte.

Biostimulering af hår henviser især til behandlinger, hvor nogle næringsstoffer påføres hårsækken for at stimulere ny hårvækst eller stoppe hårtab. Der er flere måder at udføre disse procedurer på:

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 13 husråd til at forebygge hårtab

Hvad er blodpladerigt plasma?

Plasma er den væske, hvori de forskellige former for bloddannende elementer findes: Erythrocytter, leukocytter og trombocytter (blodplader). Sidstnævnte indeholder ud over at aktivere koagulationsprocessen også vækstfaktorer.

Blodpladerigt plasma er således et produkt, der fremstilles af blod ved en særlig centrifugeringsproces. Der opnås en høj koncentration af blodplader. Det er mellem 300 % og 700 % mere end normalt.

PRP er som regel autologt, dvs. det er fremstillet af patienten selv. Det kan dog også være allogent. Til gengæld har dette produkt anvendelsesmuligheder inden for regenerativ medicin og til forskellige typer æstetiske behandlinger:

 • Sår.
 • Maveoperationer.
 • Tandimplantater.
 • Opstramning af balder.
 • Reduktion af ar.
 • Behandling af strækmærker og slaphed.
 • Revitalisering af ansigtshuden.
 • Forebyggelse af for tidlig aldring.
Skøngedsbehandling af ansigtet

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Makeup i ét lag: Hvad handler denne skønhedstrend på TikTok om?

Hvordan er hårbiostimulering med blodpladerigt plasma?

Anvendelsen af hårbiostimulering med blodpladerigt plasma til personer med androgen alopecia er på mode. På denne måde anvendes blodvækstfaktorer til at stimulere vævsfornyelsen i hovedbunden.

Hårsækkens vaskularisering øges, hvilket fremmer hårvæksten, styrker den og reducerer hårtab.

Biostimulering af hår med blodpladerigt plasma beskrives som en enkel procedure, der ikke kræver yderligere forberedelse eller overdreven efterbehandling. Da det er mindre invasivt, er risikoen for infektion desuden mindre.

Processen udføres i følgende trin:

 1. Blodet udtages og centrifugeres kontrolleret i 10 minutter for at adskille de plasmafraktioner, der er rige på vækstfaktorer. Selv om det ikke er smertefuldt, kan der anvendes kulde eller lokalbedøvelse hos nogle følsomme personer.
 2. PRP’en indføres i hårsækkene ved hjælp af mikroinjektioner for at stimulere regenerationen.
 3. Når proceduren er afsluttet, kan personen vende tilbage til sine aktiviteter, da proceduren ikke kræver nogen genopretning.

Der skal dog udføres flere behandlinger med en måneds mellemrum i løbet af det første år. Derefter foretages vedligeholdelse med to årlige behandlinger.

Resultater og fordele

Når PRP’en trænger ind i kapillarvævet, stimuleres cirkulationen og endda dannelsen af blodkar. Resultaterne er progressive og er mærkbare fra den anden måned.

I den forstand begynder patienterne i løbet af det første år at bemærke, at de taber mindre hår. Derefter øges de i tykkelse.

Det er sikret, at denne procedure er effektiv til behandling af mild til moderat skaldethed, idet den hjælper med at reducere hårtab og øger både hårets tæthed og væksthastighed. Det ville hjælpe med at forebygge fremtidige problemer, da det fremmer produktionen af kollagen og modvirker virkningen af frie radikaler.

Det anses også for effektivt, når der er tale om hårtransplantation, idet det forbedrer helingen af donorområdet og stimulerer regenerationen i modtagerområdet. Det øger således muligheden for overlevelse og succes for transplantationerne.

Sammenfattende giver biostimulering af hår med blodpladetrigt plasma forskellige fordele:

 • Nærer og styrker håret.
 • Fremmer dannelsen af kollagen.
 • Reducerer svækkelse af hårstrået.
 • Omvender processen med hårtab.
 • Øger vandingen i hårsækkene.
 • Øger procentdelen af hår i det alopeciske område.
 • Forbedrer hårrodens metabolisme i dystrofisk hår.

Hvad siger videnskaben om biostimulering af hår?

Selv om prognosen har en tendens til at være god, varierer resultatet fra person til person. Det afhænger endda af, hvor fremskreden alopecia er eller af årsagen til alopecia. Anekdotisk set rapporterer klinikker, der praktiserer det, en succesrate på 80 %.

Nu er disse fordele ved biostimulering af hår med blodpladetrigt plasma blevet analyseret i flere undersøgelser. Men der synes at være delte meninger om emnet.

På den ene side hævder forskningen, at disse regenerative medicinske teknikker kan vende hårtab på kortere tid og med bedre kvalitet. Andre anmeldelser er mere skeptiske og hævder, at mange af undersøgelserne er inkonsekvente, og at oplysningerne er utilstrækkelige til at fastslå effektiviteten af disse anvendelser i bestemte behandlinger.

Nogle forskere hævder, at brugen af PRP ikke blot har oplevet en bemærkelsesværdig stigning i de seneste år, men at der i litteraturen findes undersøgelser med gode resultater i forbindelse med alopecia. Fordelene er dog endnu ikke blevet påvist med større støtte.

Ifølge eksperterne afhænger den biologiske reaktion, selv om disse proteiner stimulerer cellereceptorer, ikke kun af antallet af vækstfaktorer, men også af den enkelte patients cellereceptorer. Derfor er der behov for yderligere undersøgelser.

Mand med hårtab ønsker biostimulering af hår

Derfor kan det ikke garanteres, at plasmabehandling er effektiv hos alle patienter.

Risici, virkninger og kontraindikationer

En af de store fordele ved biostimulering af hår med blodpladerigt plasma er, at det er en minimalt invasiv procedure og derfor er relativt sikker. Der er ingen snit, og risikoen for infektion er minimal.

Efter mikroinjektioner til PRP-infiltration kan der dog forekomme visse virkninger, såsom rødme af det behandlede område samt svie. Det er sikret, at der ikke er nogen risiko for allergier, overfølsomhed eller andre reaktioner, da der ikke indføres noget fremmedlegeme.

For at minimere risiciene er det naturligvis tilrådeligt at gå til en autoriseret sundhedsperson. Det bør være en dermatolog, der er certificeret i denne type procedure.

Hvem anbefales biostimulering af hår til?

Biostimulering af hår med blodpladerigt plasma er mere effektiv hos nogle patienter end hos andre, selv ved arvelig skaldethed. Men proceduren er ikke gunstig i alle tilfælde.

Og selv om den har til formål at reaktivere hovedbunden og regenerere håret hos personer med alopecia, skal hver enkelt patient på forhånd diagnosticeres af en specialist. Sidstnævnte forbedrer sandsynligheden for succes og kontrollen med bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bencomo Hernández Antonio A. Los derivados plaquetarios en medicina regenerativa. Rev Cubana Hematol Inmunol Hemoter. 2012; 28(4): 308-309.
 • Cash T. The psychology of hair loss and its implications for patient care. Clin Dermatol. 2001; 19(2):161-166.
 • Conde Montero E, Fernández Santos M, Suárez Fernández R. Plasma rico en plaquetas: aplicaciones en dermatología. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(2): 104-11.
 • Del Ojo Cordero C. Plasma rico en plaquetas, ¿es útil en dermatología? Med Cutan Iber Lat Am. 2015; 43(2): 87-89.
 • García-García M, Lirón-Ruiz R, Martín-Lorenzo J, et al. Uso del plasma rico en plaquetas autólogo en abdominoplastias. Rev Chil Cir. 2015;  67(5): 506-510.
 • García García V, Corral I, Bascones Martínez A. Plasma Rico en Plaquetas y su utilización en implantología dental. Avances en Periodoncia. 2004;  16(2): 81-92.
 • Kramer, ME, Keaney, TC. Systematic review of platelet-rich plasma (PRP) preparation and composition for the treatment of androgenetic alopecia. J Cosmet Dermatol. 2018; 17: 666– 671.
 • Morales M, Cisneros P, López M, et al. Dutasteride micro-injections in androgenetic alopecia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2019; 17(2): 89-93.
 • Robinson Rodríguez R, Ali Pérez N. Bioestimulación capilar con plasma rico en plaquetas contra la caída del cabello. MEDISAN. 2016; 20(9): 2118-2122.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.