Vaskulitis: Sygdommen, der påvirkede Asthon Kutchers syn og hørelse

I en alder af 44 år fortalte skuespilleren, hvordan han næsten mistede sin hørelse og sit syn på grund af vaskulitis. Vi forklarer her, hvad denne sjældne sygdom handler om.
Vaskulitis: Sygdommen, der påvirkede Asthon Kutchers syn og hørelse
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Ashton Kutcher afslørede i Running wild with Bear Grylls: The Challenge, at han tilbragte et år med vaskulitis. Denne autoimmune tilstand påvirkede hans syn, hørelse og endda evne til at gå.

Det er en ret sjælden tilstand med lav prævalens, der omfatter mange forskellige varianter. Selv om skuespilleren ikke præciserede, hvilken type vaskulitis han havde, kommenterede han, at det tog ham næsten et år at komme sig.

“For tre år siden havde jeg en sjælden form for vaskulitis, som ødelagde mit syn, min hørelse og min balance. Jeg er heldig at være i live.”

-Ashton Kutcher

Hvad er vaskulitis?

Udtrykket beskriver en betændelse i blodkarrene. Her kan man medregne arterier, vener og kapillærer, som er de mindre former for kar i kredsløbssystemet.

Selv om synonymet arteritis nogle gange anvendes, er det faktisk sådan, at sidstnævnte er den form, der er begrænset til arterier. Derefter er der sygdomme med samme grundlag, der har deres eget navn, da nogle forskere har defineret dem mere præcist.

Ashton Kutchers vaskulitis var autoimmun i sin natur, som det er tilfældet med alle disse sygdomme. Det betyder, at immunsystemet angriber blodkarrene uden at genkende dem som sit eget væv.

Det, der kan variere, er det udgangspunkt, der udløser reaktionen. I denne henseende ved man, at det autoimmune angreb kan udløses af en bakterie- eller virusinfektion, ved at gennemgå kræft eller som en allergi.

På den ene eller anden måde bliver blodkarrene, når vaskulitis har fået fat, betændte og skrumper i diameter. På mellemlang sigt kan der cirkulere mindre blod i dem, hvilket reducerer iltforsyningen til vævene.

Kroppens blodomløb

Alle kar i kredsløbssystemet kan blive ramt af vaskulitis. Placeringen bestemmer symptomerne.

Symptomer

Afhængigt af det berørte område vil der være forskellige symptomer. Ifølge Ashton Kutchers beretning involverede hans vaskulitis syns-, høre- og balanceproblemer.

Vi antager, at de betændte arterier og vener hos skuespilleren var placeret i centralnervesystemet. Denne placering kunne forklare kombinationen af øjen-, høre- og gangforstyrrelser.

Ud over de punktmæssige tegn er der imidlertid personer, der har generelle symptomer på grund af vaskulitis. Disse er vanskeligere at identificere og er ikke med til at lede diagnosen, da de kan passe til forskellige sygdomme:

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 ting du bør vide om autoimmune sygdomme

Forskellige typer af vaskulitis

Som nævnt er der ikke én enkelt type vaskulitis, og vi ved ikke, hvilken type der ramte Ashton Kutcher. Med dette in mente tager vi et kig på nogle af de mest kendte varianter af denne sygdom.

Behcets syndrom

Denne type vaskulitis er koncentreret i munden og huden. Den viser sig med blærer og sår i tandkødet, slimhinden i kønsorganerne og undertiden øjet. Den er også almindeligvis ledsaget af artralgier (ledsmerter).

Patienterne er normalt mellem 20 og 30 år og af en vis etnisk herkomst. Ifølge statistikker er den hyppigere blandt folk fra Mellemøsten, så der er mistanke om en genetisk komponent.

Buergers sygdom

Denne sygdom kaldes også thromboangiitis obliterans. Den har en tendens til at være lokaliseret i arterierne i de øvre og nedre lemmer.

Det er blevet konstateret, at den er hyppigere blandt rygere. Hypotesen er, at de giftige stoffer i cigaretterne skaber en autoimmun reaktion, der fører til betændelse i karrene.

Risikoen for koldbrand er høj. Patienterne kan opleve nedsat blodcirkulation til hænder og fødder, hvilket fører til nedsat iltforsyning og efterfølgende vævsdød.

Nogle mennesker, der lider af denne sygdom, ender med at blive amputeret.

Kryoglobulinæmi

Den mærkelige mekanisme ved kryoglobulinæmi har stadig ingen præcis forklaring. Vi ved dog, at kryoglobulinerne (antistoffer i blodet) hos personer med denne sygdom bliver tykkere ved lave temperaturer.

De unormale kryoglobuliner binder sig til hinanden og blokerer for blodgennemstrømningen. Som følge heraf svulmer karrene op i hele kroppen. Symptomerne varierer fra hudmanifestationer til nyresvigt.

Nogle former for kryoglobulinæmi er blevet fundet udløst af leukæmi. Andre kommer efter infektion med hepatitis C-virus.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom: Hvad er denne sygdom?

Kawasaki sygdom

Denne type vaskulitis er mere typisk hos børn. Ud over vaskulitis har de ramte børn generaliseret betændelse i lymfeknuderne.

Den største risiko er, at arteritis er koncentreret i kranspulsårerne, som fører blod til hjertemusklen. Under alle omstændigheder kommer de fleste patienter sig, hvis de får hurtig behandling inden for den første uge efter symptomdebut.

Karakteristiske symptomer er følgende:

 • Vedvarende høj feber.
 • Konjunktivitis uden udflåd.
 • Hævede og rød tunge.
 • Mindst én forstørret lymfeknude i halsen.
 • Betændelse i huden med afskalning, især på hænder og fødder.
Pige med feber får taget sin temperatur

Høj feber, der ikke let falder, er klassisk hos børn med Kawasaki-sygdom.

Hvordan behandlede lægerne Ashton Kutchers vaskulitis?

Skuespilleren har ikke oplyst detaljerne om sin behandling. En stor del af vaskulitis behandles på samme måde med lignende medicin, der har til formål at stoppe det autoimmune angreb.

Blandt de behandlingsmuligheder, der findes, er følgende:

 • Kortikosteroider: Methylprednisolon er et af de foretrukne lægemidler at ordinere i disse tilfælde. Imidlertid begrænser dets bivirkninger dets langtidsbrug, og der er sygdomme, der udgør en kontraindikation (såsom diabetes).
 • Immunmodulatorer: Der findes mange forskellige typer af lægemidler, der regulerer immunsystemet. Azathioprin og cyclophosphamid er klassiske muligheder, selv om vi også kan nævne thalidomid og interferoner.

Kan Ashton Kutchers tilstand vende tilbage?

Der findes medicinske rapporter om tilbagefald af vaskulitis. Det betyder, at en person kan gennemgå de symptomer, han eller hun allerede har haft, igen, selv om der er gået år siden den første episode.

Det er muligt, at den valgte behandling kan spille en rolle for tilbagefaldet. Det samme gælder de faktorer, der udløste problemet første gang.

Uanset hvad, viser det sig, at patienten har antistoffer, der er i stand til at angribe sine arterier igen, hvis de får den rette stimulans. Derfor bør personer med vaskulitis, som Ashton Kutcher, fortsat have regelmæssige opfølgninger og supplerende metoder til at vurdere deres generelle helbred.

Hvis det er dit tilfælde, fordi du identificerer symptomer eller tror, at der er noget galt med dine blodkar, må du ikke tøve med at konsultere en læge. Det er bevist, at en tidlig tilgang kan bidrage til at reducere komplikationer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chanussot-Deprez, Caroline, et al. “Etiología de las vasculitis cutáneas: utilidad de una aproximación sistémica.” Gaceta Médica de México 154.1 (2018): 62-67.
 • Fuller, Martha Grant. “Kawasaki disease in infancy.” Advanced Emergency Nursing Journal 41.3 (2019): 222-228.
 • Geetha, Duvuru, et al. “Comparisons of guidelines and recommendations on managing antineutrophil cytoplasmic antibody–associated vasculitis.” Kidney International Reports 3.5 (2018): 1039-1049.
 • Jaén, Marcia Pérez. “Enfermedad de Buerger tromboangitis obliterante.” Revista Médica Sinergia 2.08 (2018): 7-10.
 • Mera-Flores, Ronny, et al. “Síndrome de Behcet, revisión de la literatura.” Ciencia Digital 2.3 (2018): 616-632.
 • Retamozo, Soledad, Luca Quartuccio, and Manuel Ramos-Casals. “Crioglobulinemia.” Medicina Clínica (2022).
 • Rúa-Figueroa Fernández de Larrinoa, Iñigo, and Celia Erausquin Arruabarrena. “Tratamiento de las vasculitis sistémicas asociadas a ANCA.” Reumatol. clín.(Barc.) (2010): 161-172.
 • Seo, Philip, and John H. Stone. “Large-vessel vasculitis.” Arthritis care and research 51.1 (2004): 128-139.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.