Hvad er facetsyndrom?

Facetsyndrom er en smertefuld, ubehagelig og begrænsende tilstand. Selv om det næsten altid er resultatet af forringelse forårsaget af aldring, er der måder at forhindre det i at opstå på.
Hvad er facetsyndrom?

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Facetsyndrom er også kendt som facetledssygdom. Det er en tilstand, der forårsager smerter eller dysfunktion i facetleddene i ryghvirvlerne. Det er de led, der forbinder ryghvirvlerne med hinanden.

Ryghvirvlernes funktion er at give støtte, stabilitet og bevægelighed til rygsøjlen. Facetsyndrom kan forekomme i alle områder af rygsøjlen, men er mest almindeligt i lænden. Det forårsager smerter, stivhed og bevægelsesbesvær.

I de fleste tilfælde opstår det som følge af aldring. Selv om alder medfører naturlig slitage af ryghvirvlerne, kan denne tilstand forebygges med en sund livsstil.

Rygsøjlens konfiguration

Rygsøjlen er en slags mast, der fungerer som kroppens akse. Den har tre grundlæggende funktioner: At yde strukturel støtte til hele kroppen, at beskytte rygmarven og at muliggøre bevægelighed.

Rygsøjlen er en flerleddet struktur, dvs. den består af flere segmenter. Hvert af dem udgør en enhed, men er forbundet med de andre dele. Denne struktur muliggør bevægelse i forskellige retninger og giver mulighed for korrekt fordeling af belastninger.

Hvert segment eller hver enhed består af to tilstødende ryghvirvler, en båndskive, rygmarvsbånd og facetled. For at rygsøjlen kan fungere godt, skal hver enkelt komponent være i god stand.

Hvad er facetsyndrom?

Facetter er små områder af ryghvirvlerne, der danner led på bagsiden af ryghvirvlerne. De kaldes også facetled. Hvert led er omgivet af en kapsel, der producerer et stof kaldet synovialvæske, og dets funktion er at smøre og afbøde bevægelser.

Facetleddene beskytter ryggenes båndskiver og forhindrer, at ryghvirvlerne glider fremad og forårsager overdreven rotation eller strækning.

Inde i hvert facetled er der en lille pude, som skal smøres. Nogle gange slides denne pude op, enten på grund af aldring eller overbelastning. Når det sker, glider knoglerne over hinanden uden dæmpning.

Friktionen medfører, at knoglerne slides ned, hvilket kan føre til sporer, som er knoglefremspring. Der kan også forekomme betændelse, brusk slitage, subluksation eller adskillelse af ledkapslen.

Scanning af rygsøjle

Typer af facetsyndrom

Facetsyndrom kan inddeles i flere typer, alt efter hvilket område af rygsøjlen, der er blevet påvirket. De er som følger:

Årsager og symptomer

Facetsyndrom opstår næsten altid som følge af aldring. Dette fører til slitage af leddene og forårsager tilstanden. I nogle tilfælde skyldes patologien imidlertid overbelastning af leddene ved trykoverbelastning eller traumatisk skade.

Det karakteristiske symptom på facetsyndrom er smerter. Disse er oftest lokaliseret i lænden, men stråler ofte ud til lysken, balderne eller bagsiden af låret. Det forværres ved at stå i længere tid eller ved bøjning, hyperextension og kontralaterale rotationsbevægelser.

Det er almindeligt for personer med denne tilstand at føle lindring, når de ligger ned i sengen eller laver en fremadbøjet bevægelse. Smerter forekommer oftest om morgenen og aftenen.

Andre symptomer omfatter følgende:

 • Betændelse i leddene i rygsøjlen.
 • Tab af fleksibilitet og stivhed i ryggen.
 • Øgede smerter ved bagoverbøjning.
 • Smerter i skuldre og nakke.
 • Vanskeligheder med at dreje hovedet.
 • Rygsøjle med en usædvanlig krumning.

Diagnose og tilgængelige behandlinger

Diagnosen facetsyndrom stilles normalt ud fra en klinisk undersøgelse og en samtale. Symptomerne er de afgørende indikatorer.

Der findes ingen specifikke tests for denne tilstand, men diagnosen bekræftes normalt af supplerende billeddannelsesmetoder. Normalt bestiller lægen røntgenbilleder, CT-scanninger og MR-scanninger.

Når diagnosen er stillet, er der to typer behandlinger: Konservativ og invasiv. Lad os se på hver af dem.

Læge forklarer om facetsyndrom med model af rygsøjlen

Konservativ behandling

Konservativ behandling omfatter ikke-invasive teknikker. Alternativerne er som følger:

 • Laser. Hjælper med at kontrollere smerter og reducere inflammation.
 • Repositionering af led. Omfatter fysioterapeutiske procedurer og mobiliseringer af rygsøjlen.
 • Fysioterapeutiske øvelser. Har til formål at gøre musklerne mere fleksible og stærkere for at hjælpe med rehabiliteringen.

Opdag mere i denne artikel: Skoliose forårsager rygsmerter

2. Invasiv behandling

Invasiv behandling består af infiltration af bedøvelsesmidler og kortison. Dette består af direkte injektioner i leddet med disse lægemidler. Det udføres kun, når den konservative tilgang fejler, og patienten er egnet til proceduren.

En lovende behandling ved navn perkutan neurotomi er i øjeblikket under udvikling. Den indebærer, at nervefibrene i leddet nekroseres ved hjælp af en radiofrekvensteknik.

Kan facetsyndrom forebygges?

Selv om facetsyndromet skyldes aldring, er en sund livsstil med til at forebygge eller forsinke dets udvikling. Specielt anbefales regelmæssig fysisk aktivitet, en afbalanceret kost og overvågning af kropsvægten.

Facetsyndrom er en tilstand, der i væsentlig grad forringer livskvaliteten. Personer med dette problem kan være begrænset i deres daglige aktiviteter på grund af bevægelsesbesvær eller smerter.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du forebygge rygsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du forebygge rygsmerter

Rygsmerter kan slå til når som helst og påvirke din livskvalitet. Lær, hvordan du kan forebygge rygsmerter med disse tips. • Gómez-Vega, J. C., Ocampo-Navia, M. I., Navas, F. M., Orduz, R. C. D., & Calderón, M. E. B. (2020). Articulación facetaria lumbar: correlación anatómica, clínica e imagenológica. Revista Argentina de Neurocirugía, 34(03).
 • Pimenta, L., & Parra, M. L. (2005). Síndrome facetario y su manejo. Orthotips AMOT, 1(2), 98-102.
 • Martínez-Martínez, Alberto, et al. “Abordaje intervencionista del síndrome facetario lumbar: Denervación con radiofrecuencia.” Revista chilena de radiología 23.1 (2017): 07-14.
 • Vega, Juan Carlos Gómez, and Juan Carlos Acevedo-González. “Escala de diagnóstico clínico para dolor lumbar de origen facetario: revisión sistemática de la literatura y estudio piloto.” Neurocirugía 30.3 (2019): 133-143.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.