Hvad er griberefleksen hos spædbørn?

Griberefleksen hos spædbørn er en motorisk reaktion på en ydre stimulus. Dens tilstedeværelse eller forsvinden kan være tegn på en passende neurologisk udvikling.
Hvad er griberefleksen hos spædbørn?

Sidste ændring: 26 august, 2022

Griberefleksen hos spædbørn er af to typer: I hænderne eller fødderne. Den kan udløses af stimulering i form af et let tryk.

Spædbarnet vil derefter have en tendens til at lukke hånden eller foden. I begge tilfælde giver griberefleksen mulighed for at vurdere den motoriske reaktion i de øvre og nedre lemmer.

Det er vigtigt at bemærke, at når den ikke forekommer, kan det være et tegn på et muligt neurologisk problem, da begge reflekser reguleres af rygmarven. Lad os se nærmere på dette.

Primitive reflekser

Nogle ufrivillige motoriske reaktioner er til stede hos spædbørn. Disse udvikles fra før fødslen, udvikler sig i takt med, at barnet vokser og udvikler sig, indtil de forsvinder naturligt.

Disse bevægelser, kaldet primitive reflekser, formidles af forskellige strukturer i nervesystemet:

Blandt sådanne motoriske reaktioner er følgende:

 • Sutterefleks: Den har med ernæring at gøre og viser sig ved en suttebevægelse, når noget rører eller gnider mod barnets mund.
 • Søgerefleks: Denne opstår som reaktion på en given stimulus. Spædbarnet drejer hovedet fra den ene side til den anden. Denne reaktion har en tendens til at forsvinde ved 4 månedersalderen.
 • Moro: Hvis barnets hoved bevæges bagud, strækker barnet sine arme og ben ud og samler dem derefter. Denne refleks begynder at forsvinde efter 2 månedersalderen.
 • Nakke: Når barnet drejer hovedet, strækker barnet også armen på den side og lader den anden være bøjet. Det er en forsvarslignende bevægelse, der ligner det, som boksere gør.
 • Automatisk gangart: Hvis du holder dit barn i armene og lader barnet støtte eller røre fodsålerne mod en overflade, vil han eller hun forsøge at gå ved at sætte den ene fod foran den anden.
 • Tonisk labyrint refleks: Dette forekommer mellem fødslen og 2 månedersalderen og forsvinder ved 4 eller 6 månedersalderen. Den viser sig ved en rotation af hovedet, hvilket får barnet til at strække arme og ben til samme side.

Ud over de nævnte er der andre såsom visuel sporing, auditiv orientering og griberefleksen, som vi vil gennemgå nedenstående.

Baby anvender griberefleksen til at holde om finger

Visse bevægelser i den tidlige barndom er stereotype, hvilket betyder, at de altid udføres på samme måde som reaktion på den samme stimulus.

Hvad er griberefleksen?

Griberefleksen henviser til bevægelsen eller den motoriske reaktion for at få kontakt med en genstand. Den er enten i hænderne eller fødderne.

For at frembringe denne refleks kan den nyfødte baby stimuleres ved at udøve et let tryk. I begge tilfælde er reaktionen ens: Barnet laver en lukkebevægelse, som om han eller hun forsøger at gribe fat i genstanden.

Hænderne

De fleste af os har oplevet dette. Når vi tager en finger tæt på en nyfødt baby eller rører ved deres små hænder, griber de fast om den og giver ikke slip. Dette skyldes griberefleksen.

Denne ufrivillige motoriske reaktion forekommer fra fødslen, så længe den neurologiske udvikling er normal. Denne griberefleks opretholdes i de første 2 måneder. Derefter aftager den og forsvinder normalt helt efter 5 måneders alderen.

Fødderne

Ved fødderne er bevægelsen en bue af tæerne indad, som om man forsøger at lukke foden. I nogle tilfælde, når de stimuleres med en kuglepen, bøjer de sig på en sådan måde, at de endda griber fat i genstanden.

På grund af manifestationen af denne refleks er det nogle gange svært at give babyer sokker eller hjemmesko på. Selv med fleksibelt fodtøj.

Ligesom det foregående punkt er denne griberefleks til stede fra fødslen. Den forbliver dog i en længere periode og forsvinder omkring 9 eller 10 månedersalderen, hvilket falder sammen med, at barnet står for første gang.

Betydningen af griberefleksen

Disse to primære reflekser menes at være nedarvet fra vores forfædre, da mennesket havde mere hår. På denne måde kunne spædbørn klamre sig til deres mors krop, når der var fare på færde, ligesom primater gør.

Nu er griberefleksen sammen med de andre nævnte reflekser vigtige indikatorer for lægen, når han eller hun vurderer og diagnosticerer nyfødte børn.

Deres tilstedeværelse er også med til at bekræfte, at udviklingen af centralnervesystemet udvikler sig korrekt. Hvis griberefleksen ikke optræder eller forsvinder i den alder, den burde, kan det være tegn på en eller anden lidelse.

Det kan påvirke udviklingen eller tilegnelsen af nogle senere færdigheder. Hvis griberefleksen i fødderne fortsætter, vil det være svært for spædbarnet at begynde at gå normalt, da barnet ikke vil kunne placere fødderne korrekt på jorden.

På den anden side er griberefleksen i hænderne vigtig for visse fin- eller grovmotoriske færdigheder. Den er f.eks. forbundet med at kunne knibe med fingrene, når man griber fat i en blyant eller et stykke bestik.

Hænder holder om en babyfod

Griberefleksen i fødderne skal forsvinde for at gøre det muligt at begynde at gå.

Hvornår skal man gå til lægen?

Der udføres forskellige undersøgelser ved fødslen for enten at udelukke eller opdage visse patologier. På dette tidspunkt observeres griberefleksen i hænder og fødder. De er tegn på en korrekt neurologisk udvikling. Og hvis alt er i orden, er der ikke noget at bekymre sig om i denne henseende.

Men hvis der med tiden observeres uregelmæssigheder i forbindelse med disse primitive reflekser (f.eks. hvis de ikke forsvinder på det rigtige tidspunkt), bør du gå til lægen. Han eller hun kan anbefale visse prøver for at fastslå årsagen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alvarado Ruiz G, Martínez Vázquez I, Solís Chan M, et al. Los reflejos primitivos en el diagnóstico clínico de neonatos y lactantes. Revista de Ciencias Clínicas. 2009; 9(1): 15-26.
 • Dos Santos-Trapote S. Integración de los Reflejos Primitivos como génesis del desarrollo motor. La Rioja, Argentina: Universidad Nacional, 2017-
 • Gómez-Andrés D, Pulido Valdeolivas I, Fiz Pérez L. Desarrollo neurológico normal del niño. Pediatr Integral. 2015; XIX (9): 640.e1–640.e7.
 • Mendoza L. Actividad refleja. Revista Mexicana de Medicina Física y Rehabilitación. 2002; 14: 61-62.
 • Rodríguez Bonito R. Manual de neonatología. México DF: McGraw Hill.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.