Hvad er interkostal neuritis, og hvordan kan man reducere det?

Nogle kvinder kan udvikle interkostal neuritis i slutningen af graviditeten. Lær, hvorfor det opstår, og hvad du kan gøre for at behandle det.
Hvad er interkostal neuritis, og hvordan kan man reducere det?
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 24 marts, 2023

Nogle kvinder har brystsmerter, der ligner interkostal neuritis, under graviditeten. Dette er en sjælden tilstand, der normalt opstår sent i graviditeten. Vi kender dog endnu ikke hovedårsagen til denne lidelse, hvilket gør det svært at behandle den med sikkerhed.

I denne artikel vil vi fokusere på, hvilke oplysninger der er tilgængelige indtil videre, og hvad der er de mulige kilder til udviklingen af denne neuropati. Ligeledes vil vi forsøge at gennemgå, hvilke behandlingsmuligheder der findes for interkostal neuritis under graviditet, og hvilke risici der er forbundet hermed.

Interkostal neuritis under graviditet som sin egen lidelse

Der er et dilemma med hensyn til navnet på tilstanden. Ved interkostal neuritis er der en inflammatorisk proces, der involverer en brystnerve, som udløser smerter. Men i forbindelse med graviditet er den involverede mekanisme ikke inflammation.

Derfor har nogle forfattere foreslået, at navnet, der bør anvendes for denne lidelse, er “thoracic neuralgia gravidarum. Årsagerne er tosidige:

 1. For det første er der etableret en forskel i forhold til traditionel neuritis, hvis årsag er velkendt.
 2. For det andet understreges det, at det er en tilstand, der forekommer hos gravide kvinder.

Hvad ved man om oprindelsen af brystsmerter under graviditet?

Da det er en sjælden tilstand, er der kun få undersøgelser. Indtil videre er den egentlige årsag til brystsmerter i forbindelse med graviditet ikke blevet fastslået.

Der er dog flere hypoteser, der forsøger at forklare gravides prædisponering til at udvikle interkostal neuritis. Vi analyserer dem.

Gravid kvinde hviler sig

Smerter på grund af forlængelse af fibrene

En af disse teorier er, at den voksende livmoder producerer en progressiv forlængelse af nervefibrene. Dette resulterer i aktivering af smertereceptorer, hvilket genererer tilstanden. Accepten af denne hypotese er baseret på det faktum, at interkostal neuritis i forbindelse med graviditet forsvinder inden for få timer efter fødslen.

På den anden side kunne dette forklare, hvorfor det er mere almindeligt, at smerter opstår senere i graviditeten. På samme måde er det et gyldigt argument for, hvorfor neuropatien i højere grad påvirker niveauerne tættere på det voksende underliv end nerverne i den øvre thorakale region.

Nervekompression uden brok

En anden årsag til, at interkostal neuritis menes at optræde hos nogle gravide kvinder, er mekanisk nerveindklemning, når nerven kommer ud af rygsøjlen. Denne indespærring er et resultat af den additive virkning af flere faktorer, der er særegne for graviditet.

Blandt disse faktorer kan nævnes følgende

 • Accentuering af lændelordosen for at modvirke vægtforøgelsen i maveregionen og dermed for at kunne ændre kroppens tyngdepunkt.
 • Væskeophobning som følge af den øgede blodmængde, hvilket prædisponerer de bløde væv omkring rygsøjlen til at svulme lidt op.

Resultatet er, at den strækning, der skyldes hyperlordose, og den øgede størrelse af de paravertebrale strukturer giver mindre plads til, at nerverne har fri bane. Det forhold, at interkostal neuritis ikke rammer flertallet af gravide kvinder, giver imidlertid anledning til mistanke om andre faktorer.

Ligamentafslapning på grund af virkningen af relaxin

Som det sidste kan øget mængde relaxin, et hormon, der er forbundet med øget fleksibilitet af hofteled og ligamenter for at fremme fødslen, være involveret i smerternes oprindelse. Ifølge nogle forfattere har relaxin også en virkning på de intervertebrale diske, hvilket gør dem mere sårbare over for stress.

Denne hypotese er dog kontroversiel.

Hvilke symptomer forårsager interkostal neuritis hos gravide?

Neuritis gravidarum giver moderate til kraftige smerter i den ene side af brystet. Den følger som regel en eller to interkostalnerverses forløb, og der kan være en følelse af følelsesløshed i området.

Den er oftest mærkbar i de nederste niveauer af brystregionen. Det vil sige dem, der er tættest på maven.

Et karakteristisk træk ved interkostal neuritis i forbindelse med graviditet er, at berøring af rygmusklerne øger den smertefulde fornemmelse. Ligeledes kan stillingsændringer forværre symptomet. Smerterne kan endda gøre det svært for kvinden at bevæge sig.

Generelt påvirker interkostal neuritis oftest højre side af brystet. Desuden rapporterer nogle kvinder, at smerten stråler ud til maven.

Det er vigtigt at bemærke, at symptomerne aftager efter fødslen. Det er dog almindeligt, at denne tilstand vender tilbage i fremtidige graviditeter.

Diagnose af interkostal neuritis under graviditet

Symptomatologi er tilstrækkelig til at fastslå diagnosen.

Det er muligt, at lægen kan overveje, at det er nødvendigt med elektromyografi. Ikke for at bekræfte et fund, men for at udelukke en mere kompleks årsag.

Differentialdiagnoser, der bør tages hensyn til

Det er vigtigt at udelukke sygdomme, hvor der er en underliggende nervelæsion. Husk på, at der ved interkostal neuritis i graviditeten ikke synes at være nerveskade, men at tilstanden snarere er sekundær til en mekanisk effekt.

Hvis man imidlertid antager denne tilstand fra starten uden at ty til en ordentlig gennemgang, kan det maskere andre lidelser af større alvorlighed:

Gravid kvinde har hovedpine

Muligheder for at reducere interkostal neuritis

Generelt er den bedste behandling af neuromuskulære smerter som følge af graviditet forebyggelse af dem ved hjælp af fysisk konditionering, inden man bliver gravid. Denne anbefaling er dog ikke særlig nyttig for en patient, der allerede har tilstanden, og for dem, der er tilbøjelige til at udvikle den.

I litteraturen er behandlingen reduceret til indikationen af paracetamol og lokal brug af lidocainplaster på det berørte område som en sidste udvej for at reducere symptomatologien. Denne smertestillende behandling skal dog underlægges streng lægelig overvågning på grund af de mulige risici.

Brugen af amitriptylin er også god i de tilfælde, hvor smerterne er intense. Men det er nødvendigt at individualisere hvert enkelt tilfælde. Lægerne skal afveje forholdet mellem fordele og risici i forhold til lægemidler som dette, som måske ikke er uskadelige i graviditeten.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Edmundson, C., Guidon, A. (2017). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Seminars in Neurology, 37(6), 643 – 652.
 • Guidon, A. C., Massey, E. W. (2012). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Neurologic Clinics. 30(Issue 3), 889–911.
 • Massey, E. W., Guidon, A. C. (2014). Peripheral Neuropathies in Pregnancy. Neurology of Pregnancy, 20(1), 100–114.
 • Rezania, K. (2011). Neuromuscular Diseases in Pregnancy. Neurological Disorders and Pregnancy, 159–184.
 • Rosier, C., Camdessanché, J. P. (2021). Neuropathy and Pregnancy. Revue Neurologique, 177 (Issue 3), 220–224.
 • Skeen, M. B., Egglestone, M. (1999). Thoraconeuralgia Gravidarum, Muscle and Nerve, 22(Issue 6), 779–780.
 • Triana, J. D., & Salgado, S. A. (2015). Neuropatías en el embarazo. Revista Repertorio De Medicina Y Cirugía24(3), 168–174.
 • Weimer, L. (2020). Neuromuscular Disorders in Pregnancy. Handbook of Clinical Neurology, 172(Chapter 12), 201–218.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.