Hvad er Kennedys terminale ulcers?

Kennedys terminale ulcers har udseende som et sår af forskellig form med en farve, der kan variere fra rød og violet til sort.
Hvad er Kennedys terminale ulcers?
Mariel Mendoza

Bedømt og godkendt af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 06 marts, 2023

Kennedys terminale ulcers har udseende som et sår med varierende form og en farve, der kan variere fra rød og violet til sort. Udviklingen kan være meget hurtig. Behandlingen har til formål at sikre patientens velbefindende.

Hvad er Kennedys terminale ulcers?

Navnet på denne type sår går tilbage til Karen Lou Kennedy, en sygeplejerske, som i 1983 gjorde observationer på nogle af sine patienter. Disse patienter var i en terminal tilstand og døde for de flestes vedkommende inden for to uger eller mindre efter fremkomsten af dette tegn.

Ifølge forskning om emnet dukkede den første beskrivelse af Kennedys terminale ulcers (KTU) imidlertid op i 1989 i National Pressure Advisory Panel (nPUAP).

Dette defineres som en type trykskade, der opstår hos personer, der nærmer sig livets afslutning. Selv om det ikke nødvendigvis forekommer hos alle, der er terminalt syge. Faktisk har den en tendens til at være mindre hyppig hos onkologiske patienter.

Med hensyn til incidens konkluderede en undersøgelse, at mere end 62,5 % af patienter i palliativ pleje havde sår i de sidste uger af livet. Mange af disse var Kennedy ulcers.

Kan du lide denne artikel? Vi tror, du måske også gerne vil læse: Ewings sarkom: Symptomer og behandlinger af denne sjældne kræftform

Hvad er årsagerne?

Med hensyn til de nøjagtige årsager til Kennedys terminale ulcers er der ikke fuldstændig sikkerhed for, hvad de kan være. Nogle forskere mener dog, at det er et tegn på multiorgansvigt.

I den forstand kan vitale organer (hjerte, lunger, lever, hjerne) og andre systemer begynde at svigte, efterhånden som livets afslutning nærmer sig. Dette afspejler sig i huden, som er et andet organ.

Huden bruger ca. en tredjedel af den mængde blod, som hjertet pumper. En af de måder, hvorpå dette kan manifestere sig, ville netop være Kennedys terminale ulcers.

En anden forklaring går ud på, at kroppen under sådanne omstændigheder koncentrerer sig om at lede blod og ilt til de vitale organer og lader huden være ubevogtet. Følgelig bliver huden mere modtagelig for skader.

Patienter med en kronisk eller degenerativ tilstand er mere tilbøjelige til at udvikle Kennedy ulcers. Ovenstående organsvigt kan dog forekomme hos alle, der nærmer sig livets afslutning.

Dette symptom kan være tegn på en terminal, progressiv, degenerativ sygdom, herunder følgende:

Terminal patient kan opleve Kennedys terminale ulcers

Typer og karakteristika for Kennedys terminale ulcers

Der kan skelnes mellem to typer af Kennedys terminale ulcers, alt efter deres præsentation. Det unilaterale opstår, som navnet antyder, kun på den ene side, på den ene balde. Det er en lille læsion, mindre end 1 cm, med uregelmæssige grænser, mørkere og med hurtig udvikling.

Det bilaterale sår kan have en lilla farve og derefter blive mørkere. Dets udseende er erythematøst eller med epidermal erosion. Det opstår pludseligt, men udvikler sig over en periode fra 2 uger til et par måneder før patientens død.

Udseendet af Kennedys terminale ulcers kan ligne udseendet af andre tryklæsioner. Det har dog nogle særlige kendetegn:

 • Det forekommer normalt i hudområdet over sakralknoglen. Det kan også forekomme på andre knoglefremspring (f.eks. trochanter).
 • Farverne varierer fra røde og gule nuancer til blå, violet eller sort.
 • Formen er variabel. Den ligner ofte en sommerfugl, en hestesko eller en pære.
 • Den har uregelmæssige kanter og er ikke særlig symmetrisk.
 • I det sidste stadium begynder den at svulme op.
 • Den omkringliggende hud kan virke mere slap.
 • Under pletten er strukturen blød.

Undersøgelser viser, at den udvikler sig hurtigt. Den opstår og vokser hurtigt, endda i løbet af få timer.

Det er sidstnævnte, der adskiller den fra andre tryksår, også kaldet liggesår. Tryksår tager dage om at udvikle sig hos personer, der tilbringer meget tid liggende og ikke bevæger sig.

Diagnose, behandling og forebyggelse

Diagnosen af KTU’er kan være kompliceret på grund af lighederne med andre typer af skader, der er nævnt ovenstående. Med henblik herpå bør sundhedspersonalet observere tegnene og kende patientens sygehistorie.

Blodprøver og andre prøver kan udføres, ikke for selve Kennedy ulcers, men for at finde ud af, hvor fremskreden den underliggende tilstand er. Generelt er patienterne dog normalt under konstant overvågning på dette tidspunkt.

Nogle gange er det dog et familiemedlem eller en plejer, der bliver opmærksom på problemet. I disse tilfælde er det en god idé at notere, hvornår det opstod, og hvordan såret har ændret sig.

Efter at have bekræftet diagnosen Kennedys terminale ulcers vil lægen give anbefalinger til håndtering af situationen med henblik på at sikre velbefindende. Målet med behandlingen er at holde sårene i god stand, selv om dette ikke betyder, at man forsøger at fremme heling.

Forsøg at gøre personen komfortabel og smertefri. Med henblik herpå bør der gives smertestillende midler, der bør anlægges bandager for at kontrollere lugte, og der bør tilskyndes til ændring af stilling og brug af puder.

Der er ingen måde at forhindre fremkomsten af Kennedys terminale ulcers på. Det skyldes den fysiologiske forringelse af kroppen, når man er tæt på døden. Læsionen vil fortsætte med at udvikle sig, selv om patienten modtager al den nødvendige pleje.

Ældre mand plejes i seng

Det er vigtigt at sikre komfort i tilgangen til patienter med Kennedys terminale ulcers.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Zoviduo til forkølelsessår

Nødvendig støtte til Kennedys terminale ulcers

Hvis en af dine nærmeste har Kennedys ucers, er det sandsynligvis på tide at sige farvel og invitere andre familiemedlemmer og venner til at gøre det samme. Hvis lægen ikke er til stede, kan det også være hensigtsmæssigt at ringe til ham eller hende.

Det er rigtigt, at det ikke er let at se disse tegn dukke op, og endnu mindre, hvis det drejer sig om en nærtstående person. Men uanset omstændighederne skal vi yde al følelsesmæssig støtte til den uhelbredeligt syge patient.

Og denne støtte bør også omfatte dem, der er omkring patienten: Forældre, børn, søskende, partnere og venner. De personer, der tager sig af en alvorligt syg person, bør få hjælp til deres gøremål og opgaver.

Husk, at for at kunne tage sig af andre, må vi også tage os af os selv. Hvis du føler dig meget overvældet eller modløs, kan det være nødvendigt at søge rådgivning eller støttegrupper for at hjælpe dig med at håndtere situationen og en eventuel sorg.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alarcón Alfonso C. Plan de cuidados de enfermería de una paciente con úlcera terminal de Kennedy. Caso clínico Enfermería Clínica. 2022; 32(4): 284-290.
 • Guinot Bachero J, Furió Vizcaino T. Poliulceración en paciente terminal: Úlceras de Kennedy. Plan de Cuidados Paliativos. Enferm Dermatol. 2014; 8(22): 32-40.
 • Miller M. The Death of the Kennedy Terminal Ulcer. J Am Coll Clin Wound Spec. 2017; 8(1-3): 44-46. doi: 10.1016/j.jccw.2017.12.001.
 • Raña Lama C, Rumbo Prieto J. Úlceras por presión inevitables, fallo cutáneo, úlceras terminales y cambios cutáneos al final de la vida. Eferm. 2018; 12(33): 7-9.
 • Restrepo-Medrano J, Toro-Gonzales M, Salazar-Maya A. Úlceras terminales de Kennedy: una propuesta de cuidado desde enfermería. Enfermería Dermatológica. 2021; 15(44). DOI: 10.5281/zenodo.5812370
 • Sarabia-Cobo C. Poly Ulceration patient terminal: Kennedy Terminal Ulcer (KTU). Journal of Palliative Care & Medicine. 2017; 07(01). DOI:10.4172/2165-7386.1000297
 • Schank J. The Kennedy Terminal Ulcer – Alive and Well. J Am Coll Clin Wound Spec. 2018; 8(1-3): 54-55. doi: 10.1016/j.jccw.2018.02.002.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.