Hvad er klonus, og hvad er årsagen til det?

Klonus er en række ufrivillige sammentrækninger af visse muskelgrupper. De mest almindeligt berørte er dem i anklen og knæet.
Hvad er klonus, og hvad er årsagen til det?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Udtrykket klonus bruges i medicin til at betegne en neurologisk tilstand, der er karakteriseret ved ufrivillige muskelsammentrækninger. Ordet kommer fra græsk og betyder “uro”.

Det forekommer i forbindelse med sygdomme, der påvirker pyramidebanerne. De er ansvarlig for at kontrollere kroppens bevægelser.

Problemet er, at disse sammentrækninger kan forstyrre en persons daglige liv. Desuden optræder symptomet ved mange alvorlige sygdomme. Derfor vil vi i denne artikel forklare alt, hvad du bør vide om det, og hvorfor det forekommer.

Hvad er klonus?

Som nævnt i indledningen er klonus et tegn, der stammer fra en neurologisk lidelse. Som forklaret af Clínica Universidad de Navarra defineres det som en række hurtige, vekslende, ufrivillige muskelsammentrækninger og -afspændinger. Klonus opstår, når der sker en pludselig og passiv forlængelse af senerne på en vedvarende måde.

Det er en dyb refleks, der normalt forekommer i en specifik muskelgruppe. Den har f.eks. en tendens til at opstå i ankel- eller knæleddet. Den opstår, når der foretages en pludselig og passiv forlængelse af senerne i disse områder.

I nogle situationer er klonus en fysiologisk refleks. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Encyclopedia of Neurological Sciences er det almindeligt hos nyfødte.

Hos voksne er klonus imidlertid næsten altid en helbredstilstand. I disse tilfælde kan det være et tegn på en læsion i den pyramidale bane. En sådan skade kan opstå på hjernens niveau eller i en af de fibre, der går ned til muskler og sener.

Typer af klonus

Klonus rammer oftest foden eller knæskallen. Selv om det er sjældent, forekommer det dog i nogle tilfælde i hænderne eller andre dele af kroppen.

Klonus i foden opstår, når personen tvinges til at bøje benet over låret. Lægen eller forskeren holder foden fra fodsålen og bøjer den dorsalt, og dette symptom opstår. Ifølge en artikel i Pathophysiologic Medical Semiology er det en række ryk i lemmet.

Disse ryk opretholdes, så længe stillingen holdes. Det er dog vigtigt at skelne dette fra fænomenet neuromuskulær hyperexcitabilitet. I sidstnævnte tilfælde ophører fodrykkene i løbet af kortere tid.

På den anden side forekommer patellar klonus, når patella presses nedad. For at gøre dette skal undersøgeren skubbe den nedad med tæerne. Da det er en mere begrænset bevægelse, er den vanskeligere at observere end i foden.

Klonus i hånden er også vanskelig at observere. Undersøgeren skal placere patientens hånd i passiv og tvungen ekstension og derefter give et lille slag for at forsøge at øge ekstensionen.

Knæ undersøges for klonus

Hvad forårsager klonus?

Klonus opstår, når der er en læsion i pyramidebanen. Denne bane er en del af det corticospinale system. Den er ansvarlig for at overføre nerveimpulser i forbindelse med bevægelse.

Det, der sker, er, at centralnervesystemet ikke formår at hæmme den dybe senerefleks. Derfor øges excitabiliteten i denne refleksbue.

Den nøjagtige patofysiologi er ukendt. Man mener, at en af mekanismerne er den evige aktivering af muskelstrækningskredsløb. Det vil sige, at hver muskeltrækning får refleksen til at blive aktiveret igen i en uendelig cirkel.

Det kunne også være, at der på centralnervesystemets niveau produceres en kommando til disse muskler om at fortsætte bevægelsen.

Det faktum, som vi skal understrege, er, at klonus er en manifestation af en læsion, der påvirker det øvre motoriske neuron. Læger kalder dette en læsion af det første motoriske neuron. Det er derfor, at den ofte ledsages af andre tegn på hyperrefleksi (overdrevne reflekser).

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad sker der, når du knækker nakken?

Specifikke årsager

Skader på den pyramidale bane kan opstå som følge af mange sygdomme og situationer. Klonus er derfor et noget uspecifikt tegn.

En af de vigtigste årsager til klonus er slagtilfælde. Et område af hjernen holder op med at modtage iltet blod, og dets celler beskadiges.

Det kan også skyldes traumer i rygmarven. Infektionsprocesser som meningitis og encephalitis kan give anledning til dette tegn. Multipel sklerose, en autoimmun sygdom, er også forbundet med klonus.

Det kan endda skyldes tumorer og bylder. Det er vigtigt at bemærke, at der er visse tilfælde, hvor klonus forekommer i forbindelse med forgiftning. Dette kan skyldes lægemidler, f.eks. tricykliske antidepressiva eller serotonin genoptagelseshæmmere.

Hvordan diagnosticeres det?

Diagnosen af klonus stilles normalt ved en fysisk undersøgelse. Lægen vurderer alle reflekser og foretager en fuldstændig undersøgelse.

Desuden tælles normalt de ryk, der forekommer. Når tilstedeværelsen af klonus er blevet tydelig, er det vigtigt at foretage en fuldstændig analyse for at finde årsagen. Dette kræver normalt en række supplerende medicinske undersøgelser.

En af de mest almindeligt anvendte er magnetisk resonansafbildning. Dette billede gør det muligt at foretage en detaljeret observation af hjernevævene. Der vil sandsynligvis også blive ordineret blod- og cerebrospinalvæskeprøver. For at opnå sidstnævnte skal der foretages en lumbalpunktur.

Scanning af hjerne

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorfor oplever vi, at vores knæ knækker?

Behandlinger til rådighed for klonus

Behandlingen af klonus vil afhænge af årsagen. Derfor er det vigtigt at få stillet en korrekt diagnose.

En række lægemidler kan dog anvendes til at reducere symptomerne. Det drejer sig om lægemidler, der virker som muskelafslappende og beroligende midler. For eksempel er der diazepam eller clonazepam, som er benzodiazepiner. Der er også baclofen eller thiazinidin.

Alle disse stoffer har bivirkninger. De har en tendens til at forårsage forvirring, træthed, døsighed og svimmelhed. Nogle af dem har en tendens til at føre en person til afhængighed.

Terapeutiske alternativer

Et af alternativerne til behandling af klonus er botulinumtoksinininjektioner. Årsagen er, at det hjælper musklerne til at slappe af, hvilket forhindrer nerveimpulser i at blive overført.

Botulinumtoksinininjektioner har en begrænset virkning. Efter et stykke tid afbødes virkningerne. Derfor er det nødvendigt med hyppige indsprøjtninger med flere måneders mellemrum.

Fysioterapi anses for at være en anden søjle i behandlingen. Rehabiliteringsteknikker anvendes til at stimulere muskeludstrækning. Der arbejdes også på at øge bevægelsesomfanget.

I visse refraktære tilfælde kan der anvendes kirurgi. Den kirurgiske procedure er baseret på at skære de nerver over, der forårsager muskeltrækningerne.

Klonus: Et tegn på noget større og mere alvorligt

Klonus er en række ufrivillige sammentrækninger af visse muskelgrupper. De mest almindeligt berørte er dem i anklen og knæet. Dette tegn er typisk for neurologiske læsioner, der påvirker de pyramidale baner.

Da der er tale om en uspecifik tilstand, er det vigtigt for lægerne at foretage en grundig undersøgelse for at finde årsagen. Der findes visse behandlinger, som hjælper med at lindre symptomerne. Det vigtigste er dog at behandle den underliggende sygdom.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.