Hvad er sociale tømmermænd, og hvad kan du gøre?

Har du en travl social dagsorden? Finder du dig selv udmattet efter at have mødt så mange mennesker? Så har du måske sociale tømmermænd. Lær, hvad det er, og hvad du kan gøre ved det her.
Hvad er sociale tømmermænd, og hvad kan du gøre?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 17 maj, 2023

Udtrykket “sociale tømmermænd” blev mere populært i perioden efter pandemien. Da vi tilbragte så meget tid derhjemme, var der mange, der forsøgte at indhente den tabte tid, da besøg og aktiviteter igen blev tilladt.

Planer med familie, venner og kolleger på kontoret var der mange af… uden hvile, uden pause, dag efter dag. Dette var naturligvis ikke uden konsekvenser. Faktisk var der mange mennesker, der sagde ting, som var et godt eksempel på denne tilstand: “Jeg kan ikke komme ud af sengen. Min energi er udtømt. Jeg er træt.”

Dette er kernen i sociale tømmermænd: De negative virkninger af vedvarende sociale møder uden pause eller hvile. Lad os se på, hvordan man kan håndtere det.

Hvad er sociale tømmermænd?

Sociale tømmermænd er fysisk, mental og følelsesmæssig udmattelse, der skaber en form for udbrændthed som følge af en række møder og sociale sammenkomster. Med andre ord fremhæver det de negative virkninger, som vi oplever efter et meget aktivt socialt liv.

Det, der sker, er, at når vi møder andre mennesker, bringer vi flere ressourcer i spil: Kognitive, sociale, kommunikative osv. Vi bruger også vores krop med bevægelser, fagter og stemmen. Det er derfor logisk, at vi efter en uafbrudt og næsten maratonagtig række af sociale arrangementer ender med at blive trætte.

Det er vigtigt at præcisere, at sociale tømmermænd ikke er en officiel diagnose. Det er blot en måde at illustrere en reel social situation på, men som ikke findes i nogen form for manual. Det er dog rigtigt, at den er hyppigere i visse tilfælde: f.eks. hos personer, der er særligt sensitive, og hos personer, der er mere ensomme eller indadvendte.

Ensom kvinde ser ud af vindue

Tegn på social tømmermænd

Nogle af de tegn, der indikerer, at vi oplever sociale tømmermænd, er følgende:

 • Tab af lyst eller interesse for at deltage i et møde. Dette sker efter den anden begivenhed. Det vil sige, at vi om lørdagen slæber trætheden fra de foregående dages møder med os.
 • En manglende evne til at forblive til stede. Vi ønsker at være til stede, at holde et åbent øre og være modtagelige, men det lykkes ikke. I stedet er spørgsmålet, der hvirvler rundt i vores hoved, hvornår det slutter, eller hvornår jeg kan tage hjem. Her kan vi også inddrage koncentrationsvanskeligheder.
 • Fysiske virkninger. Dette kan omfatte hovedpine, følelsen af hyperstimulering, kvælning og svimmelhed. I nogle tilfælde kan vi opleve ondt i halsen eller tab af stemme. Dette sker, når vi mødes på overfyldte steder med høj musik, hvor vi er nødt til at tale højere og højere og højere.
 • Humørændringer: Irritabilitet og et ønske om at være alene.
 • Vanskeligheder med at stoppe op. Du er måske udmattet, men din hjerne kører stadig med en kilometer i minuttet. Det, der sker, er, at det bliver svært at vende tilbage til en tilstand af hvile. Du kan endda opleve søvnforstyrrelser.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: De mange fordele ved tid alene

Hvad skal du gøre, når du har sociale tømmermænd?

Lad os gennemgå nogle tips til at undgå at få sociale tømmermænd. Det er enkle foranstaltninger, der kan hjælpe dig, hvis du går igennem denne situation.

Lær at sige nej

Med følsomhed og assertivitet kan vi forklare den anden person vores situation, og hvordan vi har det, og afvise invitationen. Dette er sund egoisme, hvor selvomsorg prioriteres. Nu kan vi tænke på at fremsætte et modforslag, som en måde at vise interesse på: “Jeg foreslår, at vi i stedet for at se hinanden i denne uge mødes næste onsdag. Jeg vil have mere fritid på den dato”.

Prioritér kvalitet frem for kvantitet

Lad os kigge efter mødets ægthed i stedet for forpligtelsen. Det er bedre at udskyde begivenheden og være fuldt ud til stede.

Foreslå andre måder at mødes på

En typisk situation er årsskiftet. December begynder med taler, afsked og afsluttende møder.

Sandheden er, at mellem den 31. december og den 1. januar i det følgende år er det eneste, der ændrer sig, tallet. Det er ikke nødvendigt at gå amok og tvinge møderne i de sidste 2 uger af året.

Vi kan planlægge mere afslappede møder og sprede dem ud. Din krop og dine relationer vil takke dig.

Betragt pausen som en plan i sig selv

Det er ikke et spørgsmål om, at hvile sker i den tid, vi har til overs. Tværtimod bør vi skabe vores egen tid til at slappe af, rense tankerne og komme i kontakt med os selv.

Kvinde med sociale tømmermænd hviler sig

Bekæmp dine spøgelser og usikkerheder

Ingen vil holde op med at elske os eller holde op med at være en del af os, bare fordi vi ikke går til et bestemt møde. Det sker i hvert fald ikke i trygge og respektfulde relationer, hvor vi er i stand til at forstå den anden uden at tage det personligt.

Vi må også se FOMO (fear of missing out) i øjnene. Dette er den frygt og angst, der får os til altid at acceptere invitationer, idet vi tror, at hvis vi ikke gør det, går vi glip af noget vigtigt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Elsk dit eget selskab og lær at være alene

Genovervej din sociale dagsorden for at undgå sociale tømmermænd

Er det forkert at mødes med venner, fejre med nogle og spise frokost med andre? Nej, slet ikke.

Det, der er skadeligt, er at gøre det til det yderste og ikke tillade dig selv pauser og hvile. Det er ikke sundt ikke at forstå kroppens advarselssignaler og forsøge at gøre alle tilfredse.

Selv om det er et spørgsmål om selvomsorg, er det at udskyde nogle begivenheder en måde at pleje båndet til den anden person på og endda et tegn på respekt. Der er trods alt ingen, der behøver at finde sig i vores sløvhed eller dårlige humør. Lad møderne være en anledning til at være sammen og glæde og ikke blot en checkliste for dagsordenen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Soriano-Sánchez, J. G. (2022).Factores psicológicos y consecuencias del Síndrome Fear of
  Missing: Una Revisión Sistemática. Revista de Psicología y Educación, 17(1), 69-78, https://
  doi.org/10.23923/rpye2022.01.217
 • Patlán Pérez, Juana (2013). Efecto del burnout y la sobrecarga en la calidad de vida en el trabajo. Estudios Gerenciales, 29(129),445-455.[fecha de Consulta 13 de Septiembre de 2022]. ISSN: 0123-5923. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=21230026007

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.