Hvad er T-DM1, og hvad er det til?

18-20% af metastatisk brystkræft er HER2 positiv. Med andre ord har de en overekspression af HER2 onkogenet. Eksperter har udviklet et nyt lægemiddel ved navn T-DM1 til disse typer tumorer. I denne artikel kan du lære alt om det.
Hvad er T-DM1, og hvad er det til?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

T-DM1 er et nyt, unikt og selektivt konjugeret antistof og medicin, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til behandling af avanceret HER2-positiv brystkræft. HER2 er proteinet “epidermal vækstfaktorreceptor 2”, der favoriserer væksten af ​​kræftceller. Du kan finde det på markedet som Kadcyla.

T-DM1 består af to forbindelser. Den første er det kendte lægemiddel trastuzumab, som er et anti-HER2 antistof. Den anden komponent er et cytotoksisk antimikrotubule-molekyle: DM1. Cytotoksisk antimikrotubule henviser til dens evne til at blokere syntese af mikrotubulus i celledeling, der er en mekanisme, vi vil diskutere mere detaljeret nedenfor.

Effektiviteten af ​​T-DM1

Person med T-DM1 i hånden

18-20% af metastatisk brystkræft er HER2-positive. Med andre ord har de en overekspression af HER2-onkogenet. Før udviklingen af ​​specifikke anti-HER2-behandlinger var prognosen for patienter med HER2-positive tumorer betydeligt dårligere end resten.

Et onkogen er et gen, der på grund af dets evne til at inducere mutation eller transformation fører til dannelse af kræft i en celle.

Læs også: 9 symptomer på brystkræft alle kvinder skal vide

Med udviklingen af ​​trastuzumab, der blev godkendt i år 2000, modvirkes imidlertid den dårlige prognose for HER2-positiv brystkræft sammenlignet med HER2-negativ. I 2014 blev et andet anti-HER2-lægemiddel markedsført: Pertuzumab.

Det sidstnævnte medikament udvider yderligere den samlede overlevelse i førstevalgsbehandling af avanceret HER2-positiv brystkræft.

Andenvalgsbehandling af avanceret HER2-positiv brystkræft var den eneste, der hidtil blev godkendt, hvilket er en kombination af kemoterapi med capecitabin plus lapatinib, en tyrosinkinaseinhibitor af HER2/EGFR.

En registerundersøgelse ved navn EMILIA sammenlignede behandling med T-DM1 versus behandling med lapatinib plus capecitabin hos patienter med denne type brystkræft, der tidligere var blevet behandlet med trastuzumab og en taxan.

Resultaterne af denne undersøgelse viste en stigning i progressionsfri overlevelse, en stigning i den samlede overlevelse og en profil med bedre tolererede bivirkninger og en betydelig forsinkelse af symptomer indtil progression til behandling med T-DM1.

Hvordan T-DM1 udøver sin effekt på kroppen

Som nævnt ovenfor er T-DM1 kombinationen af ​​to lægemidler: Trastuzumab og DM1. T-DM1 kombinerer virkningsmekanismerne for disse to lægemidler:

  • Som trastuzumab er T-DM1 i stand til at binde HER2 og blokere væksten af ​​tumorceller, der overudtrykker denne vækstfaktor.
  • Desuden præsenterer den virkningsmekanismen for DM1, og det er derfor, den er i stand til at binde til tubulin.

Da det hæmmer tubulin, tillader det ikke kræftceller at dele sig, hvilket i sidste ende forårsager celledød ved apoptose. Resultaterne af in vitro-cytotoksicitetsanalyser viser, at DM1 er mellem 20 og 200 gange mere kraftfuld end vinca-taxaner og alkaloider.

Bivirkningerne ved T-DM1

Kvinde med brystkræft har cancersløjfe mellem brysterne

Bivirkninger er de uønskede og utilsigtede hændelser, som en patient kan forvente, når de starter behandling med et lægemiddel.

I denne forbindelse er de mest rapporterede bivirkninger kvalme, træthed og hovedpine. ≥25% af patienterne led af dem. Så eksperter vurderede sikkerheden ved T-DM1 hos i alt 1871 patienter med brystkræft i forskellige kliniske forsøg. De opdagede, at de mest almindelige alvorlige reaktioner var:

Læs også: De forskellige former for brystkræft, symptomer og behandling

Konklusion

Data rapporteret fra undersøgelser viser, at T-DM1 er et meget vigtigt fremskridt i behandlingen af ​​avanceret HER2-positiv brystkræft. Det giver en overlevelsesforbedring hos patienter, der tidligere tog trastuzumab.

På trods af disse fremskridt er HER2-positiv kræft dog stadig uhelbredeligt. Derfor er det nødvendigt at finde nye, bedre tolererede og mere effektive behandlinger. Derfor er det vigtigt at fortsætte aktivt med at forske i brystkræft.

Det kan interessere dig ...
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd

Er det muligt at forebygge brystkræft? Brystkræft er en kronisk sygdom, der opstår, når brystvævscellerne begynder at vokse unormalt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Verma, S., Miles, D., Gianni, L., Krop, I. E., Welslau, M., Baselga, J., … Blackwell, K. (2012). Trastuzumab emtansine for HER2-positive advanced breast cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1209124
  • Barok, M., Joensuu, H., & Isola, J. (2014). Trastuzumab emtansine: Mechanisms of action and drug resistance. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr3621
  • Junttila, T. T., Li, G., Parsons, K., Phillips, G. L., & Sliwkowski, M. X. (2011). Trastuzumab-DM1 (T-DM1) retains all the mechanisms of action of trastuzumab and efficiently inhibits growth of lapatinib insensitive breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.1007/s10549-010-1090-x

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.