Hvad er T-DM1, og hvad er det til?

18-20% af metastatisk brystkræft er HER2 positiv. Med andre ord har de en overekspression af HER2 onkogenet. Eksperter har udviklet et nyt lægemiddel ved navn T-DM1 til disse typer tumorer. I denne artikel kan du lære alt om det.
Hvad er T-DM1, og hvad er det til?

Sidste ændring: 11 januar, 2021

T-DM1 er et nyt, unikt og selektivt konjugeret antistof og medicin, der er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) til behandling af avanceret HER2-positiv brystkræft. HER2 er proteinet “epidermal vækstfaktorreceptor 2”, der favoriserer væksten af ​​kræftceller. Du kan finde det på markedet som Kadcyla.

T-DM1 består af to forbindelser. Den første er det kendte lægemiddel trastuzumab, som er et anti-HER2 antistof. Den anden komponent er et cytotoksisk antimikrotubule-molekyle: DM1. Cytotoksisk antimikrotubule henviser til dens evne til at blokere syntese af mikrotubulus i celledeling, der er en mekanisme, vi vil diskutere mere detaljeret nedenfor.

Effektiviteten af ​​T-DM1

Person med T-DM1 i hånden

18-20% af metastatisk brystkræft er HER2-positive. Med andre ord har de en overekspression af HER2-onkogenet. Før udviklingen af ​​specifikke anti-HER2-behandlinger var prognosen for patienter med HER2-positive tumorer betydeligt dårligere end resten.

Et onkogen er et gen, der på grund af dets evne til at inducere mutation eller transformation fører til dannelse af kræft i en celle.

Læs også: 9 symptomer på brystkræft alle kvinder skal vide

Med udviklingen af ​​trastuzumab, der blev godkendt i år 2000, modvirkes imidlertid den dårlige prognose for HER2-positiv brystkræft sammenlignet med HER2-negativ. I 2014 blev et andet anti-HER2-lægemiddel markedsført: Pertuzumab.

Det sidstnævnte medikament udvider yderligere den samlede overlevelse i førstevalgsbehandling af avanceret HER2-positiv brystkræft.

Andenvalgsbehandling af avanceret HER2-positiv brystkræft var den eneste, der hidtil blev godkendt, hvilket er en kombination af kemoterapi med capecitabin plus lapatinib, en tyrosinkinaseinhibitor af HER2/EGFR.

En registerundersøgelse ved navn EMILIA sammenlignede behandling med T-DM1 versus behandling med lapatinib plus capecitabin hos patienter med denne type brystkræft, der tidligere var blevet behandlet med trastuzumab og en taxan.

Resultaterne af denne undersøgelse viste en stigning i progressionsfri overlevelse, en stigning i den samlede overlevelse og en profil med bedre tolererede bivirkninger og en betydelig forsinkelse af symptomer indtil progression til behandling med T-DM1.

Hvordan T-DM1 udøver sin effekt på kroppen

Som nævnt ovenfor er T-DM1 kombinationen af ​​to lægemidler: Trastuzumab og DM1. T-DM1 kombinerer virkningsmekanismerne for disse to lægemidler:

 • Som trastuzumab er T-DM1 i stand til at binde HER2 og blokere væksten af ​​tumorceller, der overudtrykker denne vækstfaktor.
 • Desuden præsenterer den virkningsmekanismen for DM1, og det er derfor, den er i stand til at binde til tubulin.

Da det hæmmer tubulin, tillader det ikke kræftceller at dele sig, hvilket i sidste ende forårsager celledød ved apoptose. Resultaterne af in vitro-cytotoksicitetsanalyser viser, at DM1 er mellem 20 og 200 gange mere kraftfuld end vinca-taxaner og alkaloider.

Bivirkningerne ved T-DM1

Kvinde med brystkræft har cancersløjfe mellem brysterne

Bivirkninger er de uønskede og utilsigtede hændelser, som en patient kan forvente, når de starter behandling med et lægemiddel.

I denne forbindelse er de mest rapporterede bivirkninger kvalme, træthed og hovedpine. ≥25% af patienterne led af dem. Så eksperter vurderede sikkerheden ved T-DM1 hos i alt 1871 patienter med brystkræft i forskellige kliniske forsøg. De opdagede, at de mest almindelige alvorlige reaktioner var:

 • Blødninger.
 • Dyspnø.
 • Smerter i knogler og muskler.
 • Mavesmerter.
 • Trombocytopeni.
 • Og opkast som det sidste.

Læs også: De forskellige former for brystkræft, symptomer og behandling

Konklusion

Data rapporteret fra undersøgelser viser, at T-DM1 er et meget vigtigt fremskridt i behandlingen af ​​avanceret HER2-positiv brystkræft. Det giver en overlevelsesforbedring hos patienter, der tidligere tog trastuzumab.

På trods af disse fremskridt er HER2-positiv kræft dog stadig uhelbredeligt. Derfor er det nødvendigt at finde nye, bedre tolererede og mere effektive behandlinger. Derfor er det vigtigt at fortsætte aktivt med at forske i brystkræft.

Det kan interessere dig ...
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det muligt at forebygge brystkræft? 6 gode råd

Er det muligt at forebygge brystkræft? Brystkræft er en kronisk sygdom, der opstår, når brystvævscellerne begynder at vokse unormalt. • Verma, S., Miles, D., Gianni, L., Krop, I. E., Welslau, M., Baselga, J., … Blackwell, K. (2012). Trastuzumab emtansine for HER2-positive advanced breast cancer. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMoa1209124
 • Barok, M., Joensuu, H., & Isola, J. (2014). Trastuzumab emtansine: Mechanisms of action and drug resistance. Breast Cancer Research. https://doi.org/10.1186/bcr3621
 • Junttila, T. T., Li, G., Parsons, K., Phillips, G. L., & Sliwkowski, M. X. (2011). Trastuzumab-DM1 (T-DM1) retains all the mechanisms of action of trastuzumab and efficiently inhibits growth of lapatinib insensitive breast cancer. Breast Cancer Research and Treatment. https://doi.org/10.1007/s10549-010-1090-x