Hvad kan jeg spise med ondt i halsen?

For at undgå at beskadige svælget, som er mere følsomt, når vi har ondt i halsen, bør vi vælge bløde fødevarer. Lær om de bedste muligheder her.
Hvad kan jeg spise med ondt i halsen?

Sidste ændring: 08 marts, 2022

Når vi lider af ondt i halsen, er smerterne ofte så stærke, at vi ikke kan klare at spise fast føde og kun tåler meget lidt væske. Men væske og ernæring er afgørende, når vi er syge, selv om det gør ondt, når maden kommer ned i halsen. Hvad kan vi så spise med ondt i halsen?

Det kan være lidt svært at synke, men vi må gøre vores bedste for at spise under sygdommen. Derfor vil vi i denne artikel fortælle dig, hvad du må spise, når du har betændelse i svælget.

Hvorfor opstår ondt i halsen?

Før vi går videre til listen over fødevarer, der er tilladt, når vi har ondt i halsen, vil det være godt at kende hovedårsagerne. Denne lidelse rammer millioner af mennesker hvert år, især om vinteren:

Bakterieinfektioner

Bakterieinfektioner kan forårsage en ophobning af pus og betændelse. Desuden er det nødvendigt at indtage de relevante antibiotika for at behandle dem.

Halsbetændelse skyldes bakterier, og dette er den første af årsagerne til denne tilstand.

Virus

Kvinde med ondt i halsen

Dette er en anden af de mest almindelige årsager til ondt i halsen. Der er flere patologier inden for denne gruppe. Blandt dem skiller influenza og mononukleose sig ud.

Vira forårsager også øget slim, feber, nysen og generel utilpashed. Alle disse symptomer optræder normalt sammen i disse tilfælde.

Allergier

Reaktionen på et allergen forårsager ubehag i halsen, når man synker. Det kan også føre til åndedrætsbesvær.

Antihistaminer er de midler, der anvendes til behandling af allergier. Det er lægen, der stiller diagnosen og foretager den rette behandling i vores tilfælde.

Irritation

Kvinde tager sig til hals og tænker på, hvad man kan spise med ondt i halsen

Den sidste årsag skal adskilles fra typiske allergier. Allergier har at gøre med de mest almindelige allergener, f.eks. pollen eller støv.

I stedet optræder disse som en reaktion på en bestemt ydre stimulus. Det kan være cigaretrøg eller aircondition.

Hvad skal man spise med ondt i halsen?

Til at begynde med er det meget begrænset, hvad vi kan spise, når vi har ondt i halsen. Vi er naturligt nok bange for, at alt, hvad der kommer ned i halsen, vil forårsage smerter og endda forværre dem.

Det gør endda ondt, når vi indtager vand, te eller suppe (nogle af de mest almindelige ting, vi indtager i disse tilfælde). Så ud over at sikre, at du får en næringsrig kost under denne sygdom, skal du være opmærksom på disse tips.

Bløde og grove fødevarer

 • Vælg blød, smidig mad: Det er bedre, hvis du vælger cremede fødevarer for at undgå flere smerter ved synkning. Glem ikke, at hver skefuld, du spiser, skal indeholde et godt antal kalorier og næringsstoffer, for du kan spise to eller tre skefulde uden at kunne modstå ubehaget.
 • Udblød mad: Suppe eller varm mælk er med til at blødgøre maden. F.eks. brød eller morgenmadsprodukter. På den måde kommer de hurtigere ned i halsen og giver dig færre smerter.
Havregryn er glimrende at spise med ondt i halsen
 • Skær maden i små stykker – uanset om det er kød, grøntsager eller kornprodukter. Alt kan skæres meget fint (som om det var til en baby), og det kan være med til at forhindre nogle af smerterne.
 • Vælg kogte grøntsager og frugter: Det er bedre at koge alle grøntsager og frugter. Det gælder f.eks. gulerødder, selleri eller æbler, som kan kradse i halsen.

Kold og ukrydret mad: Mad, man bør spise med ondt i halsen

 • Spis kolde fødevarer: Is, budding eller yoghurt kan være med til at lindre ondt i halsen, men nogle eksperter fraråder især is. I modsætning til hvad mange tror, lindrer te eller suppe, selv om de varmer os i koldt vejr, ikke betændelse, men snarere det modsatte.
Kvinde spiser is
 • Undgå meget stærk eller krydret mad: Citrusfrugter, tomater og retter med mange krydderier er ikke gode for ondt i halsen. Alle disse kan irritere området yderligere og være smertefulde at synke. Undgå også saucer og retter, der er for varme.
 • Andre fødevarer, der skal undgås, er sprøde eller grove fødevarer som f.eks. chips, ristet brød og paneret mad. Det er heller ikke godt at indtage nødder eller hele frø.

Som det sidste skal du sørge for at drikke mere end normalt. Hvis du normalt drikker lidt vand, er det nu, du skal begynde at ændre dine vaner.

Hvis du normalt drikker rigeligt med væske, så prøv at øge mængden. Husk, at når du er syg, skal du drikke rigeligt, især hvis du har haft feber.

Tilladte fødevarer at spise med ondt i halsen

Kvinde nyder morgenmad i sengen

Vi har allerede givet dig nogle fingerpeg om, hvad du må spise med ondt i halsen. Men listen er endnu længere, og derfor kan du nyde mange måltider, både søde og salte. Mulighederne er uendelige, selv om de vigtigste er anført her:

 • Grøntsagssuppe uden ris eller nudler, eller varme supper med finthakkede grøntsager.
 • Kartoffelmos, gulerødder eller zucchini (eller blandet sammen). Også cremede eller kogte og mosede grøntsager.
 • Hvide ris, snarere “overkogte”.
 • Tynde nudler eller pasta (helst frisk pasta i stedet for tørret pasta).
 • Dampet fisk uden ben (f.eks. kulmule eller havtaske). Også dampet kylling eller kogt strimlet kylling (spis ikke de mere tørre dele, f.eks. brystet).
 • Kogt æg eller kartoffelomelet.
 • Bløde oste (f.eks. smøreost, flødeost eller hytteost). Også patéer (vegetariske eller kød).
 • Grøntsags- og frugtsaft og smoothies samt kogte frugter. Også bløde frugter, f.eks. banan eller vandmelon i små stykker.
 • Bløde eller udblødte desserter (yoghurt, budding, creme fraiche, is).
 • Korn, der er udblødt i yoghurt eller mælk (mælk, så længe der ikke er slim).
 • Urtete med f.eks. citron, honning og ingefær.
 • Kaffe (en lille mængde, og vi kan drikke den med mælk).

Hjemmemidler mod ondt i halsen

For at fremskynde helingsprocessen og lide så lidt som muligt, hver gang du spiser noget, foreslår vi dig nogle sidste midler mod ondt i halsen:

Vi anbefaler dig at læse: 6 naturlige midler til at lindre en tør hals

 • Gurgl: Med varmt vand (hvis du vil, kan du tilføje lidt salt) og gentag flere gange om dagen. Vandet vil fugte den betændte hals. Pas på ikke at overdrive det for at undgå tørre slimhinder.
 • Bolsjer: Det kan være honning-, mynte- eller eukalyptusbolsjer.
En masse bolsjer
 • Honning: Et fremragende antiseptisk middel, der kan indtages med en ske. For at undgå en brændende fornemmelse ved indtagelse anbefales det, at det er flydende og varmt.
Det kan interessere dig ...
10 fødevarer du bør spise for at lindre ondt i halsen
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 fødevarer du bør spise for at lindre ondt i halsen

Læs om hvordan du kan lindre ondt i halsen. Det vigtigt, at du tager de rigtige skridt til at bekæmpe den underliggende infektion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Perry, M. (2007). Management of sore throat. Practice Nurse. https://doi.org/10.1001/jama.1978.03290090021002
 • Nanda, M. S., Mittal, S. P., & Gupta, V. (2017). Role of honey as adjuvant therapy in patients with sore throat. National Journal of Physiology, Pharmacy and Pharmacology. https://doi.org/10.5455/njppp.2017.7.1233125122016
 • Herrera, Roberto González, Julio Rómulus Calvet, and JOSÉ M. Sanfiz Vila. “Diagnóstico y tratamiento de la mononucleosis infecciosa.” Revista Cubana de Medicina 5.4 (2019).
 • Angeletti, Eros Miguel. “Eficacia de la miel para el tratamiento de la tos aguda en niños atendidos en forma ambulatoria.” Evidencia, actualizacion en la práctica ambulatoria 23.4 (2020): e002075-e002075.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.