Hvad du måske gerne vil vide om et aortaaneurisme

En af de største vanskeligheder ved at diagnosticere et aortaaneurisme er, at det enten ofte er asymptomatisk eller først viser sig i et fremskredent stadie. Præcisionsmedicin og fremskridt inden for genetik har dog åbnet et vindue af håb for tidlig påvisning af dette problem.
Hvad du måske gerne vil vide om et aortaaneurisme
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Generelt er et aortaaneurisme en anomali i arterien, som kan føre til døden. Det opstår, når der sker en unormal udvidelse af blodkarret, hvilket indebærer en vækst i diameteren på ca. 40 % eller mere.

En af de komplekse dele af et aortaaneurisme er, at det normalt udvikler sig langsomt og er asymptomatisk. Derfor er det svært at opdage tidligt. Faktisk finder folk normalt ud af det, når de konsulterer en læge af en anden grund.

Der er ingen sikker måde at forebygge denne anomali på. Men en sund livsstil kombineret med en sund kost, f.eks. middelhavskost, og ingen rygning, er normalt en god måde til at holde den på afstand. Den største risiko ved et aortaaneurisme er bristning, fordi det kan være dødeligt.

Hvad er et aortaaneurisme?

Et aortaaneurisme er en lokaliseret dilatation på et bestemt sted i aortaarterien. Det opstår og varer ved over tid. Generelt opstår det, efter at der har været en udtynding og svækkelse af blodkarret.

Denne anomali kan forekomme i ethvert område af arterien, men oftest i den abdominale aorta. Desuden er denne tilstand mere almindelig hos mænd over 60 år med en familiehistorie med aneurisme, rygning og risikofaktorer for hjertesygdomme.

Aneurismet svækker arterien til det punkt, hvor den kan briste. Derfor bliver det en livstruende nødsituation, når det sker. Kun 20 % af patienterne overlever en sådan hændelse.

Illustration af arterie og hjerte
Aortaaneurisme indebærer en risiko for bristning, hvor dødeligheden er 20 %.

Læs om: Årsager til og behandlinger af hjertebanken

Typer af aneurismer og symptomer

Der findes tre typer af aortaaneurismer:

  • Det abdominale aortaaneurisme opstår i aorta i maven og måler normalt mere end fem centimeter. Det er typen med størst sandsynlighed for bristning.
  • Det thorakale aneurisme går gennem brystkassen og opstår i den del af arterien, der kommer ud af hjertet.
  • Dissektion af aneurisme (eller aortadissektion) er en klinisk modalitet, hvor aorta er revet over på indersiden, men forbliver intakt på ydersiden. Desuden løfter det det midterste lag af arterien, når blodet kommer ind i riften og skaber en ny kanal i arterievæggen.

Symptomerne varierer:

  • En masse i maven, der synes at dunke, er det vigtigste kendetegn for abdominalt aortaaneurisme. Det bliver senere intenst smertefuldt, primært i ryggen, som aftager ved at skifte stilling.
  • Et thorakalt aneurisme forårsager stærke smerter i den øvre del af ryggen samt hoste og hvæsende vejrtrækning. Det forårsager undertiden smerter i armene eller brystet, og folk kan forveksle det med et hjerteanfald. Nogle tilfælde er asymptomatiske.
  • Som det sidste viser aortadissektion sig oftest ved pludselige og intense rygsmerter i området mellem skulderbladene.

Årsagerne til et aortaaneurisme

I øjeblikket tyder den tilgængelige forskning på, at et aortaaneurisme har en genetisk komponent. En omfattende genome-wide association study (GWAS), som blev gennemført af forskere ved Cardiovascular Research Network (RECAVA) i 2010, viste, at en abnormitet i DAB2IP-genet er til stede hos op til 40 % af de personer, der lider af denne tilstand.

Ligeledes viste foreløbig forskning, der blev præsenteret på Vascular Discovery From Genes to Medicine Scientific Sessions 2020, at der er mindst 29 mutationer, der kan øge risikoen for at udvikle sygdommen.

Desuden er sygdomme som aterosklerose også kendt for at svække aortavæggen og blive en væsentlig risikofaktor for udvikling af en aneurisme. Tilsvarende øger inflammatoriske sygdomme i aorta samt forhøjet blodtryk, højt kolesteroltal og rygning risikoen.

Illustration af åreforkalkning
Arteriosklerose er en vigtig risikofaktor for udvikling af aneurismer.

Få mere at vide: HDL- og LDL-kolesterol: Alt, hvad du behøver at vide

Diagnose og behandling

Smerter er normalt det første tegn på dette problem, enten fordi de opstår spontant, eller fordi de udløses under en klinisk undersøgelse. En læge kan bekræfte diagnosen ved at foretage en røntgenundersøgelse eller en ultralydsundersøgelse af maven.

Præcisionsmedicin vil ved at undersøge individets genetiske kort kunne forudsige risikoen for denne sygdom i god tid på forhånd. Faktisk vil det føre til en tidlig diagnose og forbedre prognosen.

Behandlingen af et aortaaneurisme er operation. Dette sker typisk, når aneurismets størrelse overstiger 5 cm, hvis det er i maven, eller 7 cm, hvis det er i brystet. Lægen vil ordinere medicin i tilfælde af aortadissektion og kun ty til operation som sidste mulighed. Dette indgreb indebærer betydelige risici ved alle tre typer aneurismer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.