Hvad skal du spise under og efter strålebehandling?

Strålebehandling og din kost kan gå hånd i hånd. Hvis du holder øje med dine spisevaner i disse situationer, kan du desuden være med til at reducere bivirkningerne fra behandlingen.
Hvad skal du spise under og efter strålebehandling?
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Kræft er komplekse sygdomme, der kræver en præcis behandling, som kombinerer ordineret medicin og kost. Begge arbejder sammen for at forbedre den anden, hvilket forbedrer prognosen. Derfor giver vi i denne artikel en række kostråd til under og efter strålebehandling.

I de seneste år har ernæringsanbefalingerne til kræftpatienter varieret meget. Tidligere rådede specialister patienterne til at følge en kostplan med højt kalorieindhold og rig på kulhydrater. I virkeligheden gør dette det modsatte af det, man ønsker.

Det ser ud til at være effektivt at begrænse sukkerstoffer og samtidig inkludere visse mikronæringsstoffer i kosten for at øge overlevelsesraten.

Din kost under strålebehandling

Din kost, når du bliver behandlet med strålebehandling, kan bidrage til at reducere bivirkningerne og forbedre effektiviteten. Med henblik på sidstnævnte kan du også følge visse regimer som f.eks. keto diæt, især når der er tale om glukoseafhængige tumorer.

Ifølge en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet for Molecular Metabolism kan begrænsning af kulhydrater være et nyttigt supplement til behandlingen hos kræftpatienter, da det bremser eller endog stopper tumorvæksten.

Når det er sagt, er det stadig vigtigt at overveje en række mere præcise anbefalede diæter for at undgå bivirkningerne ved behandlingerne.

Kvinde med mavepine efter strålebehandling

Diarré er en almindelig bivirkning ved strålebehandling, men din kost kan spille en vigtig rolle i håndteringen af den.

Tør mund

Kræftbehandlinger forårsager almindeligvis følelsen af en tør mund. For at undgå denne bivirkning er det vigtigt at drikke små mængder vand regelmæssigt. Desuden er det nødvendigt at undgå tørre fødevarer. Det er en god idé at bruge fedtfattige saucer eller spise pureret mad.

Mucositis

Mucositis er betændelse i hele slimhinden (den membran, der beklæder kroppens inderside og dækker overfladen af de vitale organer) i fordøjelseskanalen.

I disse situationer skal du prioritere at undgå syreholdige fødevarer som f.eks. citrusfrugter. Fødevarer med en hård konsistens er heller ikke et godt valg. I stedet bør du vælge produkter, der giver en let beroligende effekt.

Svært ved at synke

Når dysfagi (synkebesvær) opstår, er det bedst at reducere dine måltider til mindre portioner for at undgå store mængder mad. Det kan også være en god idé at fjerne hårde faste fødevarer fra din kost. Rødt kød er et vigtigt eksempel.

Manglende appetit efter strålebehandling

Mange kræftbehandlinger får patienterne til at miste deres appetit, som en undersøgelse offentliggjort i Support Care in Cancer udforsker. I disse tilfælde er det vigtigt at dele den anbefalede mængde kalorier op på flere små måltider.

Selv om fagfolk traditionelt vil anbefale kulhydratrige fødevarer i sådanne tilfælde, er dette råd i øjeblikket under revision.

Diarré

Den sidste af de mest almindelige bivirkninger, som vi vil gennemgå i denne artikel, er diarré. For at undgå dette problem er det vigtigt at indtage fermenteret laktose og opløselige fibre, der for eksempel findes i æbler. Probiotika i yoghurt er effektivt til behandling af denne tarmsygdom.

Når strålebehandling anvendes direkte på maven, er det meget mere sandsynligt, at diarré vil udvikle sig under hele processen. For at undgå dette kan man følge en række strenge ændringer.

Det er grundlæggende at følge en kost med lavt indhold af restprodukter og fibre. Samtidig bør du moderere dit indtag af mælk og fedtstoffer og øge mængden af væske, du drikker.

Du er måske også interesseret i: Præbiotika og probiotika; hvad er forskellen?

Din kost efter strålebehandling

Når du er færdig med din behandling, er det muligt at begynde at følge en række kostprotokoller i håb om at stimulere de interne autofagiske processer og forbedre de generelle kropsfunktioner. En af disse er intermitterende faste, som er blevet forbundet med en lavere risiko for at udvikle kræft igen.

På den anden side anbefaler specialister, at vi reducerer mængden af ultraforarbejdede produkter, vi spiser. Transfedtstoffer og tilsætningsstoffer i produkter er ikke gavnlige for vores sundhed. Det er altid bedst at vælge friske produkter som frugt og grøntsager, kød eller fisk.

Samtidig fraråder specialister at indtage alkohol og sodavand. Begge disse produkter indeholder ofte store mængder raffineret sukker eller kunstige sødestoffer, som gør kroppens fysiologiske processer vanskeligere.

Kvinde modtager strålebehandling

Selv om du måske har afsluttet din strålebehandling, vil din kost fortsat være en vigtig del, da den kan være med til at forebygge tilbagefald.

Din kost under og efter strålebehandling er vigtig

For at opsummere kan ens kost reducere bivirkningerne efter strålebehandling. Desuden kan den være med til at forbedre virkningerne af selve behandlingen, når og hvis du inddrager kvalitetsnæringsstoffer i din kost og begrænser mængden af skadelige fødevarer.

Derfor bør du, hvis du får konstateret en form for kræft, gå til en ernæringsekspert som en del af din medicinske orientering. Denne fagperson kan hjælpe med at udarbejde en kostplan, der vil fungere sammen med den medicin, du har fået ordineret. På denne måde kan du forbedre din prognose og håndtere sygdommen bedre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Weber DD., Aminzadeh Gohari S., Tulipan J., Catalano L., et al., Ketogenic diet in the treatment of cancer- where do we stand? Mol Metab, 2020. 33: 102-121.
  • Elliott DA., Nabavizadeh N., Romer JL., Chen Y., et al., Medical marijuana use in head and neck squamous cell carcinoma patients treated with radiotherapy. Support Care Cancer, 2016. 24 (8): 3517-24.
  • Szajewska H., Canani RB., Guarino A., Hojsak I., et al., Probiotics for the prevention of antibiotic associated diarrhea in children. J Pediatr Gastroenterol Nutr, 2016. 62 (3): 495-506.
  • Antunes F., Erustes AG., Costa AJ., Nascimento AC., et al., Autophagy and intermittent fasting: the connection for cancer therapy? Clinics, 2018.
  • Luna, Javier, et al. “Nutrientes y radioterapia: revisión de la literatura.” Nutricion hospitalaria 32.6 (2015): 2446-2459.
  • Jiménez, MIC Ana Karen Medina, and MIC Marco Antonio López García. “LA DIETA CETOGÉNICA EN EL TRATAMIENTO DEL CÁNCER:¿ QUÉ DICE LA EVIDENCIA CIENTÍFICA?.” COMITE EDITORIAL: 1.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.