Hvordan man bruger vejbred: En gammel urt

Vejbred er et godt middel til hudfornyelse, behandling af åndedrætslidelser og lindring af tarmproblemer. Lær alt om denne lægeplante her!
Hvordan man bruger vejbred: En gammel urt
Cesar Paul González

Bedømt og godkendt af biolog Cesar Paul González.

Sidste ændring: 25 december, 2022

Brugen af vejbred giver mange fordele. Plantens egenskaber er utallige, og dens anvendelsesmuligheder er så forskellige, at vi altid bør have den i vores hjem.

Det er en plante, der kan hjælpe os med at behandle mange problemer, som vi ofte lider af, såsom hoste og bronkitis, lokale eller interne inflammatoriske manifestationer og i et vist omfang endda visse infektioner.

Hvad er vejbred? Hvor dyrkes den?

Vejbred er en flerårig plante, som er let at finde i Europa og også i Asien og Amerika. Den har meget karakteristiske blade på op til 15 centimeter og gullige blomster i aks.

Vejbred blomstrer

Den store vejbred (Plantago major L.) er en plante, der vokser uden alt for store krav og kan findes på landbrugsjord eller langs vejkanter, men også på marker, der er rige på organisk gødning, eller på gårde.

Den er meget rustik og nem at dyrke, og den kræver ingen særlig pleje. Derfor kan du endda have den i din have eller i potter hele året.

Høst og opbevaring af vejbred

Bladene indsamles i løbet af foråret eller sommeren. De skal tørres på et skyggefuldt og luftigt sted (tørring i solen er hurtigere, men forringer i høj grad egenskaberne af enhver plante, der skal tørres). Herefter opbevares de i rene og lufttætte beholdere.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kender du de bedste naturlige antibiotika?

Sammensætning og egenskaber af vejbred

Brugen af vejbred er berettiget, fordi dens sammensætning indeholder et væld af gavnlige stoffer. Forskere har fundet ud af, at den indeholder flere aktive forbindelser såsom flavonoider, polysaccharider, terpenoider, lipider og iridoidglycosider. Vi vil fremhæve nogle af dens andre stoffer:

 • Slim, et stof, der hjælper i tilfælde af åndedrætsbesvær.
 • Tanniner, som giver den sine astringerende egenskaber.
 • Oliesyre og linolsyre (omega 9- og omega 6-fedtsyrer).
 • Den har også et stort indhold af koffeinsyre. Dette gør den til en meget potent naturlig kilde til antioxidanter, med en meget interessant anvendelse.

Disse stoffer giver den bl.a. antioxidant, helbredende og immunforstærkende egenskaber.

5 medicinske anvendelser af vejbred

Te af vejbred

Der er mange fordele ved at bruge vejbred. Vi har allerede set nogle af dem. Lad os nu forklare nogle andre, som vil overbevise dig om fordelene ved denne plante.

1. Den fremskynder helingen

Der er beviser for, at vejbredsalve er sikker og effektiv til behandling af brandskader af anden grad på grund af dens helende egenskaber. Desuden er det en smertestillende og antimikrobiel forbindelse, der kan bidrage til forbedring af symptomer og helbredelsesprognose.

Det er også en sikker plante, da der ikke er rapporteret om bivirkninger ved brugen af den. Den bedste måde at drage fordel af den på er med topiske produkter, selv om du også kan lave omslag med dens blade.

2. Vejbred regulerer huden

Den er også en fremragende regulator for huden – det vil sige, at den desinficerer og heler sår, hvilket fremmer hudens regeneration. Denne egenskab gør den meget velegnet til behandling af dermatitis, sår, pustler og andre lignende tilstande.

Dette skyldes dens indhold af tanniner og allantoin, et stof, der fremmer epidermal cellevækst og fremmer regenerationen af dens celler. Vejbred anvendes i kosmetikindustrien til regenererende cremer på grund af denne egenskab.

Det er kendt, at den sammen med aloe vera forbedrer kollagenbundtets syntese og revaskularisering i hudlæsioner. Det er også blevet antydet, at den kan beskytte mod solens skadelige UV-stråler.

Et enkelt frisk blad af denne plante, når det er godt vasket og påført et sår, vil hjælpe med at stoppe blødning, helbrede det og forebygge risikoen for infektion.

3. Den kan hjælpe med at behandle luftvejssygdomme

Kvinde har ondt i halsen

Der er beviser for , at vejbred har antiinflammatoriske og antibakterielle egenskaber. Derfor bruges det ved ondt i halsen, ondt i munden og endda sår. Det er også effektivt i tilfælde af afoni.

På grund af sine milde slimløsende egenskaber er det angivet til at reducere betændelse i luftvejene og uddrive slim, hvilket kombineret giver os en anvendelse til behandling af hoste, faryngitis, laryngitis og bronkitis.

For at gøre dette kan vi lave hjemmelavet sirup. Vi skal knuse bladene og lave en te. Bland den opnåede væske i lige dele med sukker og opløs det hele i et vandbad. Indtag tre spiseskefulde om dagen af siruppen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Ondt i halsen, når man synker: Årsager og hvordan man lindrer det

4. Det forbedrer kroppens forsvar

Brugen af vejbred er indiceret til dem, der har problemer med lavt forsvar, fordi det stimulerer produktionen af antistoffer. Det forbedrer og styrker også vores immunsystem, det har immunmodulerende egenskaber. Desuden er det kendt for at være en antioxidant og en fanger af frie radikaler.

5. Vejbred hjælper fordøjelsessystemet

Kvinde laver hjerte foran sin mave

Brugen af vejbred er effektiv til at stoppe diarré. Det er også nyttigt i tilfælde af colitis og enterocolitis og kan hjælpe med at reducere smerter forårsaget af mavesår. Eksperter tilskriver den den egenskab at forbedre tarmens sundhed.

Alt dette skyldes dens astringerende og demulcerende egenskaber (den indeholder tyktflydende stoffer, der udfører lokal beskyttelse, svarende til slimet i vores indre membraner). For at drage fordel af dem skal du drikke en infusion af tørrede blade tre gange om dagen.

Også når det kommer til dens frø, er den nyttig mod forstoppelse. Du skal blot indtage en væske fremstillet ved at koge frøene sammen med masser af vand. Tre spiseskefulde dagligt sammen med mindst 8 glas vand vil hjælpe.

Andre fordele ved at bruge vejbred

De medicinske anvendelser af vejbred, som vi lige har beskrevet, har alle videnskabelig støtte. Vi vil dog efterlade dig med andre mulige fordele, som populært tilskrives den, men som stadig kræver flere undersøgelser for at blive bekræftet:

 • Den bruges til at reducere produktionen af aflatoksiner (toksiner, der produceres af svampe af slægten Aspergillus).
 • Nogle mennesker bruger vejbred som blødgørende middel ved at lave en infusion af tørrede blade på 5% og drikke tre kopper dagligt.
 • Det kan øge urinproduktionen, så det bruges som et naturligt vanddrivende middel.
 • Det lindrer i tilfælde af insektbid.
 • Det er et godt middel til at lindre trætte, røde eller betændte øjne. Til dette formål laves øjenbade med væsken, der stammer fra afkog af 5 spiseskefulde tørrede blade pr. liter vand i 15 minutter.

Som du kan se, er vejbred en allieret for vores sundhed i mange forskellige aspekter. Tøv ikke med at have denne plante ved hånden altid. Men hvis du er under permanent farmakologisk behandling eller har en sundhedsmæssig tilstand, så rådfør dig med din læge, før du vælger at bruge den.

Foto venligst udlånt af Koke Zúñiga

Det kan interessere dig ...
Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Helbredende egenskaber ved vejbred: Hvad siger videnskaben?

De helbredende egenskaber af vejbred er mangfoldige. Derfor har man i de seneste år undersøgt dens medicinske anvendelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Adom MB, Taher M, Mutalabisin MF, Amri MS, Abdul Kudos MB, Wan Sulaiman MWA, Sengupta P, Susanti D. Chemical constituents and medical benefits of Plantago major. Biomed Pharmacother. 2017 Dec;96:348-360.
 • Ashkani-Esfahani S, Khoshneviszadeh M, Noorafshan A, Miri R, Rafiee S, Hemyari K, Kardeh S, Koohi Hosseinabadi O, Fani D, Faridi E. The Healing Effect of Plantago Major and Aloe Vera Mixture in Excisional Full Thickness Skin Wounds: Stereological Study. World J Plast Surg. 2019 Jan;8(1):51-57.
 • de Cássia Israel Cardoso F, Peruzzo Apolinário P, da Silva Cunha Breder J, Paranhos T, Ceretta Oliveira H, Dini Polidoro A, Souza Oliveira Kumakura AR, Melo Lima MH. A protocol for systematic review of Plantago major L. effectiveness in accelerating wound-healing in animal models. Syst Rev. 2019 Dec 23;8(1):337.
 • Farcaș AD, Moț AC, Pârvu AE, Toma VA, Popa MA, Mihai MC, Sevastre B, Roman I, Vlase L, Pârvu M. In Vivo Pharmacological and Anti-inflammatory Evaluation of Xerophyte Plantago sempervirens Crantz. Oxid Med Cell Longev. 2019 Jun 2;2019:5049643.
 • Keshavarzi A, Montaseri H, Akrami R, Moradi Sarvestani H, Khosravi F, Foolad S, Zardosht M, Zareie S, Saharkhiz MJ, Shahriarirad R. Therapeutic Efficacy of Great Plantain (Plantago major L.) in the Treatment of Second-Degree Burn Wounds: A Case-Control Study. Int J Clin Pract. 2022 Aug 1;2022:4923277.
 • Nizioł-Łukaszewska, Z., Gaweł-Bęben, K., Rybczyńska-Tkaczyk, K., Jakubczyk, A., Karaś, M., & Bujak, T. Biochemical properties, UV-protecting and fibroblast growth-stimulating activity of Plantago lanceolata L. extracts. Industrial Crops and Products. 2019; 138: 111453.
 • Samuelsen AB. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. J Ethnopharmacol. 2000 Jul;71(1-2):1-21.
 • Wegener T, Kraft K. Der Spitzwegerich (Plantago lanceolata L.): Reizlinderung bei Infektionen der oberen Atemwege [Plantain (Plantago lanceolata L.): anti-inflammatory action in upper respiratory tract infections]. Wien Med Wochenschr. 1999;149(8-10):211-6.
 • Zhang S, Hu J, Sun Y, Tan H, Yin J, Geng F, Nie S. Review of structure and bioactivity of the Plantago (Plantaginaceae) polysaccharides. Food Chem X. 2021 Nov 12;12:100158.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.