Ondt i halsen, når man synker: Årsager og hvordan man lindrer det

Har du ondt i halsen, når du synker? Vi vil fortælle dig, hvad der ligger bag, og hvad du kan gøre for at behandle det.
Ondt i halsen, når man synker: Årsager og hvordan man lindrer det

Sidste ændring: 09 august, 2022

Ondt i halsen, når man synker, er noget, som alle oplever mindst én gang i deres liv. For det meste er det en engangshændelse, ofte på grund af hurtig synkning eller visse fødevarer.

Men når det bliver mere hyppigt, skyldes det sandsynligvis en underliggende tilstand. I dag vil vi give dig et indblik i det, og hvad du kan gøre for at behandle det.

Den medicinske betegnelse for denne tilstand er odynofagi, og det kan også forekomme efter indtagelse af visse væsker. Det kan udvikle sig med varierende intensitet, og når det varer i flere dage eller uger, kan det virkelig påvirke folks livskvalitet.

Ideelt set bør du søge lægehjælp for at få stillet en diagnose, selv om vi i denne artikel forklarer de vigtigste årsager, og hvordan du kan lindre det.

Hovedårsager til ondt i halsen, når man synker

Forskere er enige om, at en diagnostisk proces er afgørende for at finde de virkelige årsager til dysfagi og odynofagi. Det er ikke vores hensigt at erstatte en læge, men blot at vejlede dig om, hvor alvorlige eller godartede disse episoder kan være. Så her er fem årsager til ondt i halsen, når man synker.

1. Streptokokhalsinfektion

Dette kaldes også halsbetændelse og er den vigtigste årsag til ondt i halsen, når man synker. Det er en bakteriel tilstand, der forårsager betændelse, smerte og irritation i svælget. Det er mest almindeligt hos børn, selv om det kan ramme folk i alle aldre.

Læs mere i denne artikel: Hvordan kan man bekæmpe halsbrand?

Denne tilstand er ledsaget af feber, røde pletter bagerst i halsen, hævede mandler, hævede lymfeknuder og hovedpine. Ifølge forskere er op til 30% af tilfældene forårsaget af gruppe A-streptokokker.

2. Globulus

Kvinde illustrerer, at man kan have smerte, når man synker

Globulus er følelsen af at have noget siddende i halsen. Patienterne beskriver det som en “delvis blokering”, som undertiden udløser angst, stress og smerter, når de synker mad. Alt dette manifesterer sig, selv om personen ikke har noget tydeligt fysisk problem.

Du er måske interesseret i: Varmt vand og honning mod ondt i halsen

Det er en meget irriterende tilstand og vanskelig at behandle, bl.a. fordi der ikke er nogen egentlig udløsende faktor. Nogle patienter kan også rapportere om en følelse af at blive kvalt, selv om deres svælg og strubehoved er helt fri for enhver form for obstruktion.

3. Miljømæssig tørhed kan forårsage smerte, når man synker

En årsag, som du sikkert ikke har tænkt på, er miljømæssig tørhed. Tør indendørs luft kan få din hals til at tørre ud. Dette vil resultere i, at dens vægge får en ru tekstur, hvilket kan interagere negativt med maden under synkningen.

Tør luft kan også forstyrre produktionen af spyt, hvilket yderligere vil hindre denne proces. Som følge heraf kan du få ondt i halsen, når du synker, da fødevarerne passerer langsommere, og friktionen mod svælgets vægge bliver større. Manglende fugt eller øget temperatur kan ligge bag.

4. Allergier

Allergier over for skæl fra kæledyr, pollen, husstøvmider eller støv er mere almindelige, end folk tror. Symptomerne er meget varierede, og deres intensitet afhænger af følsomheden. Et almindeligt tegn er hævelse af halsen, som giver smerter og irritation, når man spiser eller drikker.

Man kan udvikle dette tegn uafhængigt af mere åbenlyse tegn som rindende øjne, tilstoppet næse og åndedrætsbesvær. En alvorlig reaktion kaldes anafylaksi. Dette kræver øjeblikkelig hjælp, fordi det er livstruende.

5. Gastroøsofageal refluks

Gastroøsofageal refluks kan forårsage smerte, når man synker

Gastroøsofageal refluks forårsager halsbrand i epigastrium (det maveområde, der er kendt som mavesækken), brystsmerter, kvalme, opkastning og ondt i halsen, når man synker. Det er en kronisk sygdom, og den vil blive værre med tiden (især hvis der ikke bliver udført nogen behandling). Andre mulige årsager til ondt i halsen, når man synker, er bl.a. følgende:

 • Muskelkontraktur.
 • Epiglottitis.
 • Infektioner (mæslinger, skoldkopper, mononukleose, influenza og andre).
 • Bihulebetændelse.
 • Tonsillitis.
 • Skader eller traumer i halsområdet.
 • Laryngitis.
 • Svampeinfektioner (f.eks. candidiasis).
 • Crohns sygdom.

En mindre sandsynlig årsag er visse typer kræft. Halskræft og kræft i spiserøret kan forårsage ondt i halsen, når man synker. Det er dog langt mere sandsynligt, at denne tilstand er forårsaget af de tilstande, der er beskrevet ovenstående.

Sådan lindrer man ondt i halsen, når man synker

Da de fleste episoder er forårsaget af bakterielle infektioner, er antibiotika den bedste behandling af ondt i halsen, når du synker. Mulighederne varierer dog alt efter den kliniske diagnose. For at udelukke parallelle eller mere alvorlige tilstande opfordrer vi dig til at søge læge.

Når den udløsende faktor er viral, beslutter eksperterne normalt at vente på, at kroppen selv eliminerer virussen, eller der vil blive ordineret en symptomatisk behandling. Kroniske tilstande som refluks kræver løbende behandling, der varierer alt efter tilstandens karakteristika (hyppighed, intensitet, parallelle symptomer osv.).

Ud over behandling kan patienterne også tage hensyn til en række vaner, der kan minimere disse komplikationer. Her er nogle vaner, som du bør inddrage i dit daglige liv:

 • Vask dine hænder ofte og undgå at røre dine slimhinder med dem.
 • Drik væske, helst vand, til maden.
 • Tyg maden korrekt og undgå at sluge den hurtigt.
 • Undgå meget krydrede ingredienser eller stærke krydderier, der kan irritere slimhinden i svælget.
 • Reducér brugen af halssprays. Selv om de er nyttige, kan for meget af dem forårsage irritation.
 • Undgå at tale, mens du tygger.

Disse praktiske tips vil være nyttige for at minimere disse episoder. Men hvis det er en tilbagevendende situation, må du ikke tøve med at konsultere en specialist. Selvmedicinering kan være fristende, men vejledning fra en professionel vil være afgørende for moderate/svære symptomer og vedvarende ondt i halsen, når man synker.

Det kan interessere dig ...
Lær alt om synkebesvær
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær alt om synkebesvær

Synkebesvær manifesterer som regel med smerte og problemer med at synke. I denne artikel vil vi forklare mere om det og hvordan man kan opdage det. • Bisno, A. L., & Kaplan, E. L. Strep throat over and over: How frequent? How real?. In Mayo Clinic Proceedings. 2006; 81 (9): 1153-1154.
 • Zavala, S. R., & Katz, P. O. Dysphagia and odynophagia. Textbook of Clinical Gastroenterology and Hepatology. 2012;  11-15.