Hvordan kan jeg hjælpe mit barn i onlineundervisning?

For at hjælpe dit barn i onlineundervisning skal du motivere barnet, give det nødvendige rum og overvåge præstationerne. Få mere at vide i denne artikel.
Hvordan kan jeg hjælpe mit barn i onlineundervisning?
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 august, 2022

I et stykke tid er onlineundervisning blevet et meget interessant alternativ til traditionel undervisning. Især når det kommer i form af vejledning. I kølvandet på den globale sundhedskrise med coronavirus er denne form for undervisning imidlertid blevet mere udbredt.

Derfor vil vi i dagens artikel gerne dele nogle tips til, hvordan du kan hjælpe dit barn med deres onlineundervisning.

Børn i dag er digitale indfødte. De er ofte både meget bekendte med nye teknologier og nyder dem. Det betyder dog ikke, at det ikke er en udfordring for dem at overføre undervisnings- og læringsprocessen til den virtuelle verden. For at lette opgaven kan forældrene gennemføre en række retningslinjer, som vi fortæller dig om nedenstående.

Fordelene ved onlineundervisning

Dreng ved computer er i gang med onlineundervisning

I det seneste år har du sikkert selv oplevet, hvad det betyder for dine børn at få adgang til onlineundervisning. Alligevel er det godt at huske på nogle af de vigtigste fordele, uanset om den formelle undervisning foregår via dette medie, eller om det bruges til at tage kurser eller ekstraundervisning.

  • Onlineundervisning er et attraktivt alternativ for børn, da ny teknologi er let og naturligt for dem. Dette kan skabe motivation for dem til at deltage og udføre deres lektier og læringsopgaver.
  • Denne form for undervisning tilskynder til teknologisk læring. Ud over at have det sjovt kan børn utvivlsomt erhverve sig viden og færdigheder i brugen af computere og elektroniske apparater på denne måde.
  • Onlineundervisning tilskynder børnene til at udvikle selvstændighed og ansvarlighed, da der er mindre overvågning under undervisningen. Det er ofte dem selv, der skal organisere, tage sig af og løse deres problemer og spørgsmål. Selv om de har forældrenes tætte tilstedeværelse og deres hjælp, er de mere selvstændige, når det gælder om at tage ansvar for deres opgaver.
  • Mange elevers koncentration forbedres, især børn, som er for distraheret af det stimulerende sociale miljø i klasseværelset. At sidde alene i deres eget rum kan hjælpe dem med at fokusere deres opmærksomhed. For en anden gruppe af børn kan dette dog virke omvendt. I så fald vil det føre til distraktion på grund af manglende opsyn.

Du vil måske finde dette interessant: Skærmes indvirkning på synet

Sådan hjælper du dit barn i onlineundervisning

For at hjælpe dit barn med at få mest muligt ud af onlineundervisning og undgå faldgruberne er her nogle retningslinjer, som du kan følge.

Find et passende sted at lære

Hjælp dem med at finde et passende sted derhjemme, hvor de kan modtage deres undervisning. Dette rum bør være lyst og godt ventileret og have et bord, der er stort nok til at have alle de nødvendige materialer ved hånden.

Det er desuden vigtigt, at det giver mulighed for at være i fred og isoleret fra støj og distraktioner i hjemmet. Hvis det er muligt, er det også bedst, hvis det ikke er barnets soveværelse. For det er en god idé kun at bruge dette rum til hvile.

Sørg for, at barnet følger en regelmæssig tidsplan og rutiner

At modtage undervisning virtuelt betyder ikke, at grundlæggende aspekter som hygiejne eller rutiner bør forsømmes. Det er ikke en god idé at stå op og straks sætte sig ved computeren i nattøj. Sørg derfor for, at dit barn følger faste rutiner, f.eks. spiser morgenmad, tager tøj på og rydder op, inden han/hun begynder onlineundervisning.

Pige er i gang med hjemmeundervisning

Oprethold en sund balance mellem overvågning og selvstændighed

Mens dit barn får onlineundervisning, kan du overvåge, at han eller hun ikke bliver distraheret og ikke har problemer. Du skal dog også tillade og opmuntre til en vis grad af selvstændighed.

Du skal ikke hele tiden være efter barnet. Sørg ligeledes for, at hun eller han tager ansvar for sine lektier og pligter, og selv om du hjælper, skal du ikke gøre arbejdet for barnet.

Vi tror, du vil kunne lide at læse: Konsekvenser af for meget skærmtid til børn

Husk, at du ikke er læreren, men du kan vejlede

I forhold til det foregående tip er det muligt, at dit barn har spørgsmål om nogle emner. Da barnet også har en mere kompliceret adgang til læreren, kan det være, at barnet ikke er i stand til at løse opgaven.

Så prøv at vejlede barnet i denne henseende samt i forhold til brugen af computeren eller tabletten til at følge undervisningen. Husk dog, at du ikke er læreren, og at barnet altid skal henvende sig til sin lærer med større spørgsmål.

Sørg for, at der er tid til det hele

Selv om undervisningen foregår online, skal barnet deltage i den med samme engagement, som han/hun ville gøre i virkeligheden. Det vil sige, at barnet skal være klar over, at denne tid er til at være opmærksom og lære, og at der senere vil være tid til at lege, socialisere og lave andre aktiviteter.

Familien bør også respektere denne tid og ikke afbryde barnet.

Opmuntr til aktive pauser

Når et barn går i skole, har han/hun små frikvarterer mellem timerne, hvor han/hun kan slappe af og socialisere med klassekammeraterne.

Hjemme er det også vigtigt, at disse pauser finder sted, hvor barnet kan benytte sig af muligheden for at drikke, spise noget eller lave en eller anden form for aktivitet. Aktive pauser (koreograferede pauser eller andre former for fysisk træning) kan være særligt gavnlige og sjove at lave sammen med familien.

Andre tips til at hjælpe dit barn i onlineundervisning

Ud over ovenstående anbefalinger skal du huske følgende punkter:

  • Planlægning: Du kan hjælpe dit barn med at huske pligter, opgaver og de lektier, der skal laves hver dag, ved at lave en kalender sammen, som barnet kan bruge. Dette fremmer ansvarlighed og selvstændighed.
  • Motivation: Det kan være kedeligt og demotiverende for børn at tilbringe flere timer alene derhjemme, så de har brug for støtte, forstærkning og incitament fra deres forældre.
  • Kontrollér dit barns brug af teknologi: På den ene side skal du sørge for, at barnet ikke bruger sin mobiltelefon i undervisningstiden. På den anden side skal du samtidig sørge for, at barnet ikke er alene med sine apparater. Hold dig tæt på barnet, også selv om du ikke griber ind.

Kort sagt kræver det, at du er åben over for denne nye form for undervisning for at hjælpe dit barn.

Tilpasning er en fælles indsats mellem lærere, elever og familier, så samarbejde vil altid være den bedste strategi. Hvis man griber det rigtigt an, kan online-alternativet være en fremragende løsning i mange sammenhænge.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Méndez-Giménez, A.(2020). Resultados académicos, cognitivos y físicos de dos estrategias para integrar movimiento en el aula: clases activas y descansos activos. SPORT TK-Revista EuroAmericana de Ciencias del Deporte, 63-74. https://revistas.um.es/sportk/article/view/412531/278691
  • Manasía, N. M., & Aguirre, A. A. Beneficios prácticos del Sistema de Educación Virtual.
  • Grover, S., Goyal, S. K., Mehra, A., Sahoo, S., & Goyal, S. (2021). A survey of parents of children attending the online classes during the ongoing COVID-19 pandemic. The Indian Journal of Pediatrics88(3), 280-280.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.