Hvorfor er det dårligt at sprænge hidrosadenitis suppurativa-knuder?

Der findes ingen kur mod hidrosadenitis suppurativa. Det er dog ikke en god idé at sprænge knopperne for at lindre ubehaget. Her er hvorfor.
Hvorfor er det dårligt at sprænge hidrosadenitis suppurativa-knuder?

Sidste ændring: 25 august, 2022

Hidrosadenitis suppurativa er en kronisk tilstand. Dens hovedmanifestation er smertefulde knuder, der dannes under huden, når hårsækkene bliver blokeret. Årsagerne er ukendte, selv om der er tilknyttede risikofaktorer som f.eks. fedme. Find ud af, hvorfor du ikke bør sprænge hidrosadenitis suppurativa-knuder i denne artikel.

Selv om der ikke findes nogen kur, er der forskellige behandlinger, der anvendes for at reducere symptomerne og forbedre patientens livskvalitet. Der kan også tages nogle forholdsregler for at forhindre udbrud, idet man undgår udløsende faktorer.

På den anden side skal det bemærkes, at det ikke er tilrådeligt at sprænge hidrosadenitis suppurativa-knuder. Dette kan bl.a. føre til infektioner.

Hvad er symptomerne på hidrosadenitis suppurativa?

Den anslåede forekomst af hidrosadenitis suppurativa varierer fra region til region. Ifølge nogle undersøgelser har mellem 1 og 4 % af befolkningen denne tilstand. Andre kilder rapporterer om 1 tilfælde pr. 300 personer.

Det er mere almindeligt hos mænd, og det ses også hyppigere hos overvægtige eller fede personer og rygere. Det kan begynde fra puberteten og indtil 40-årsalderen. Med alderen falder forekomsten.

Det er også kendt som acne inversa og er en kronisk sygdom, der påvirker hårsækkene. Dens vigtigste manifestation er knuder, der dannes under huden, som normalt er smertefulde og fyldt med pus. Disse bylder kan have afrundede huller, men uden et centralt punkt, som det er tilfældet med bylder.

Knuderne opstår på områder med mange talg- og svedkirtler, især hvor hud gnider mod hud. De mest almindelige steder er som følger:

 • Armhuler.
 • Bagdel eller perianale områder.
 • Lyskeområdet.
 • Området under brysterne.

Andre symptomer omfatter kløe, rødme, ømhed og hævelse. Knuderne kan, når de brister, producere pus med en ildelugtende lugt.

Denne sygdom er hverken smitsom eller seksuelt overført. Den skyldes heller ikke dårlig hygiejne.

Det er ikke klart, hvad årsagen kan være. Der er tilknyttede risikofaktorer, som f.eks. nikotin og fedme. Med hensyn til sidstnævnte er det en hypotese, at tungere mennesker har mere hud-mod-hud-friktion.

Der kan også være andre medicinske tilstande til stede hos patienter med hidrosadenitis suppurativa:

Ansigt med hidrosadenitis suppurativa

Selv om det kaldes “acne inversa”, bør det ikke forveksles med konventionel acne, da læsionerne er forskellige.

Hvordan kan det behandles?

Der findes ingen kur mod hidrosadenitis suppurativa. En tidlig diagnose hjælper dog med at forhindre, at det bliver værre.

Medicinske behandlingsmuligheder omfatter følgende:

 • Lysbehandlinger.
 • Retinoider til bekæmpelse af associeret akne.
 • Kirurgisk dræning af bylder.
 • Kortikosteroider til at reducere smerte og inflammation.
 • Antiinflammatoriske lægemidler, såsom ibuprofen eller naproxen.
 • Antibiotika (orale eller lokale): Amoxicillin, tetracyclin, erythromycin.
 • P-piller (ved hormonelle problemer eller polycystisk ovariesyndrom).

Anden hudpleje

Ud over de ovennævnte behandlinger kan patienten med hidrosadenitis suppurativa anvende følgende råd og foranstaltninger, altid i samråd med lægen:

 • Brug af løstsiddende tøj for at undgå skrammer.
 • Bevare en sund vægt.
 • Placering af varme omslag på det berørte område.
 • Anvendelse af lokale renseprodukter (antibakterielle og antiseptiske).
 • Undgå alkoholholdige vådservietter.
 • At være forsigtig ved barbering.
 • Brug af hårfjerningsteknikker med laser.

Hvorfor er det dårligt at sprænge hidrosadenitis suppurativa-knuder?

Det ubehag, som sygdommen skaber, kan blive uudholdeligt. På grund af dette tager nogle patienter initiativ til at sprænge hidrosadenitis suppurativa.

Selv om presset ved at sidde eller at anvende et omslag nogle gange kan få knuderne til at sprænge af sig selv, anbefales det ikke, at du aktivt sprænger dem.

Det er rigtigt, at det lindrer smerter og spændinger. Der er dog en alvorlig risiko for infektion, da der kan være bakterier på huden eller hænderne, når hidrosadenitis suppurativa-knuderne brister.

Desuden medfører fortsat heling og arvævsdannelse, at det berørte område bliver tykkere og bliver stift og hårdt at røre ved. Det æstetiske udseende ændres.

Desuden kan der dannes fistler, som er hulrum eller passager i vævet. Disse forårsager smerte og kræver et kirurgisk indgreb for at blive repareret.

Som nævnt kan alle disse situationer opstå naturligt, når man lider af hidrosadenitis suppurativa. Hvis knuderne sprænges, er der imidlertid en tendens til at forværre problemet.

Kvinde sprænger bums på næsen

Ved at sprænge en knude begunstiger vi superinficering af området ved indtrængen af bakterier.

Andre komplikationer

Når vi vælger at sprænge knuder afhidrosadenitis suppurativa, kan der opstå flere generelle komplikationer. Blandt dem har vi følgende:

 • Sammenvoksning af fistler med ødelæggelse af subkutant væv.
 • Kroniske sår.
 • Kronisk lymfødem.

Det er også blevet rapporteret, at det forårsagede traume kan ændre hudcellerne. På lang sigt, men ikke altid, kan der udvikles pladecellekarcinom eller mucosekretorisk adenocarcinom i områderne med dybe ar.

Bedre at forebygge og ikke sprænge hidrosadenitis suppurativa knuder

Prognosen varierer med sværhedsgraden samt med behandling og livsstil. Hos nogle personer kan der være tilbagevendende opblussen hele livet igennem. Hos andre forbedres sygdommen med medicin eller kirurgi. Den kan også gå i remission af sig selv.

Da årsagerne til hidrosadenitis suppurativa ikke er klart kendte, er det heller ikke muligt at vide, om det kan forebygges. Det er højst muligt at undgå forværrende udbrud eller visse komplikationer.

I denne henseende bør man være forsigtig med både de anvendte produkter og tøj og undgå tøj, der skaber friktion eller gnidning. Sidstnævnte henviser ikke nødvendigvis til stramt tøj, men snarere til tøj, der ikke sidder godt.

Det anbefales også altid at opretholde en passende vægt, god hygiejne af de berørte områder og at undgå rygning. Sidst, men ikke mindst, må man ikke røre ved knuderne eller lægge pres på dem for at sprænge dem.

Det kan interessere dig ...
Hvad er årsagen til smerter i armhulen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er årsagen til smerter i armhulen?

Du har måske oplevet smerter i armhulen på et tidspunkt. Da der findes mange strukturer i denne del af kroppen, er det let at opleve dem. • Achenbach R, Greco C. Hidradenitis supurativa. Rev. argent. dermatol. 2013;  94(4): 6-10.
 • Arena G, Maradeo R, Michelena M, et al. Hidradenitis supurativa con transformación carcinomatosa. Med. cután. ibero-lat.-am. 2012; 40(6): 184-190.
 • García-Martínez F, Pascual J, López-Martín I, et al. Actualización en hidrosadenitis supurativa en Atención Primaria. SEMERGEN – Medicina de Familia. 2017; 43(1): 34-42.
 • Gracia Cazaña L, Berdel Díaz J,  Martín Sánchez I, et al. Systematic Review of Light-Based Treatments for Hidradenitis Suppurativa. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2020; 111(2): 89-106.
 • Martorell  F, García D, Jiménez-Gallo J, et al. Update on Hidradenitis Suppurative (Part II): Treatment Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(9): 716-724.
 • Martorell A, Caballero Y, González Lama D, et al. Manejo del paciente con hidradenitis supurativa, Actas Dermo-Sifiliográficas. 2016; 107(2): 32-42.
 • Shahi V, Alikhan A, Vazquez B, Weaver A, Davis M. Prevalence of hidradenitis suppurativa: A population-based study in Olmsted County, Minnesota. Dermatology. 2014; 229: 154-158.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.