Hvorfor er Eiffeltårnet nu 6 meter højere? Vi fortæller dig årsagen

Endnu en gang har Paris' stjernetårn vundet højde. Med teknologiske tilføjelser er denne historiske konstruktion nu tættere på skyerne.
Hvorfor er Eiffeltårnet nu 6 meter højere? Vi fortæller dig årsagen

Sidste ændring: 26 august, 2022

I teorien var det meningen, at Eiffeltårnet kun skulle holde 20 år. Men der er nu gået mere end et århundrede, og der er blevet tilføjet yderligere seks meter til dette historiske monument for at bringe det tættere på himlen. Nu måler tårnet 330 meter, hvilket ikke var anslået i 1889, da det blev opført til verdensudstillingen i Paris.

Skaberen, ingeniøren og forretningsmanden Gustave Eiffel, repræsenterede med denne konstruktion tidens teknologiske, arkitektoniske og industrielle fremskridt. Dette blev omtalt i magasinet National Geographic. Han fik følgeskab af sine kolleger Emile Nouguier og Maurice Koechlin samt arkitekten Charles Leon Stephen Sauvestre.

Det parisiske vartegns ophøjning i dag hænger sammen med dets oprindelige funktion: Transmission af radiostationer. Dengang tillod dette ikke, at den blev nedlagt. Men hvad ligger der bag jerntårnets nye højde?

Årsagen til, at Eiffeltårnet nu er seks meter højere

Efter indvielsen af tårnet blev der tilføjet nogle antenner for at øge højden. Uden disse elementer målte værket 300 meter. Med flere af dem nåede det 324 meter frem til 2000.

I 2022 nåede monumentet 330 meter med en ny antenne til digital lydtransmission. Installationen er vurderet til en million euro og giver hovedstaden adgang til digital jordbaseret radio.

Via Twitter-konto @LaTourEiffel blev transformationen af et af de mest besøgte turiststeder i verden annonceret. De var nødt til at forberede monteringen i mere end et år, da de var nødt til at koordinere overførslen og placeringen af apparatet på forhånd, da det vejer 350 kg.

Logistikken indebar, at adgangen til tårnet blev lukket en hel formiddag af hensyn til de forbipasserendes sikkerhed.

Den 15. marts i år så rejsende og lokalbefolkningen på, da en helikopter løftede antennen op til toppen af tårnet, hvor de teknikere, der skulle forankre den på toppen, ventede. Begivenheden i den franske hovedstad blev transmitteret på tv over hele verden.

I modsætning til planlægningen tog udførelsen kun 15 minutter og blev overvåget af selskabet Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE), som står for driften af monumentet.

Eiffeltårnet

Symbolet for Paris har gennemlevet flere forsøg på at blive revet ned i historien, men har formået at forblive på plads.

Vi tror, at du måske også kan lide at læse denne artikel: Opskrift på panamansk chocao: En lækker dessert lavet med bananer

Sådan reddede radio og videnskab Eiffeltårnet

I de tidlige dage afviste tidens kulturelle og kunstneriske personligheder Eiffels design. Grupper fordømte byggeriet i byen og hævdede, at det var usmageligt og burde ødelægges.

Med tiden indrettede ingeniøren imidlertid et rum, hvor han foretog astronomisk forskning og målinger i dette smedejernsværk, der kunne bære mere end 10.000 tons. Han hævdede også, at projektet ville være nyttigt for videnskaben i fremtiden.

I 1900 forankrede den franske flåde en radioantenne på toppen af tårnet. Senere, under nazisternes besættelse af Paris, gjorde anordningen det muligt at sende tysk tv.

I årenes løb blev der monteret forskellige telekommunikationsantenner. Disse tiltag reddede det fra at blive revet ned. I dag er værket et ikon, som er umuligt at adskille fra Frankrig.

Spændende fakta om Eiffeltårnet

Den officielle hjemmeside for Eiffeltårnet angiver, at den metalliske struktur vejer 7300 tons og består af 18.038 stykker jern. Basen består af fire søjler i en firkant på 125 meter på jorden.

Det første niveau er 57 meter højt, det andet når op til 115 meter og det tredje til 276 meter. Du kan nå dens etager med elevatorer eller ved at gå op ad 1.600 trin.

Flere sjove fakta om byens emblem er følgende:

  • Eiffeltårnet fejrer sin fødselsdag den 31. marts. Det er allerede 133 år gammelt.
  • Det tog to år at bygge tårnet, og byggeriet startede i januar 1887.
  • Eiffels projekt vandt en konkurrence blandt 107 forslag til at fejre 100-årsdagen for den franske revolution.
  • Eiffeltårnet var verdens højeste bygning i fire årtier, indtil det blev overgået af Chrysler Building i New York.
  • Om sommeren ser det ca. 18 centimeter større ud end om vinteren på grund af metallets varmeudvidelse.
  • “Jerndamen” deler sit kælenavn med Margaret Thatcher, tidligere premierminister i Det Forenede Kongerige.
  • Før Frankrig blev det tilbudt til flere byer, men alle afviste den.
  • Det bliver malet hvert 5. år med 50 tons maling, der forhindrer korrosion. På anden etage kan besøgende stemme på den farve, de foretrækker til jerndamen.
Hvid maling i bøtte

Der skal påføres en beskyttende metalmaling på tårnet med jævne mellemrum for at forhindre forringelse.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De vigtigste sportsbegivenheder i Europa om sommeren

Vil det parisiske emblem fortsætte med at vokse?

Eiffeltårnet har været en allieret af radioen siden opfindelsen af dette kommunikationsmiddel. Dets arkitektur går hånd i hånd med teknologiens fremskridt, sådan som dets skaber forestillede sig det på det tidspunkt, hvor det blev bygget.

Foreløbig er 330 meter det højeste, som tårnet nogensinde har været. Vi kan dog ikke udelukke, at det i fremtiden vil låne sine rammer ud til at fungere som bindeled til videnskab og innovationer i offentlighedens tjeneste. Det kan dog siges med sikkerhed, at Eiffeltårnet altid vil forblive et symbol på Paris.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.