Hvornår kan forstoppelse være farligt?

Hvem derude kan sige, at de aldrig har haft forstoppelse? Næsten alle har prøvet det på et tidspunkt i deres liv; andre døjer med det mere regelmæssigt.
Hvornår kan forstoppelse være farligt?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 30 juli, 2023

Kan forstoppelse være farligt for dit helbred? Forstoppelse er ret almindeligt, og selvom det ikke er farligt i begyndelsen, bør du alligevel forebygge og behandle det. Hvis det bliver kronisk, kan det blive til et farligt problem.

Hvorfor det? Dybest set kan forstoppelse føre til andre sygdomme, der med sikkerhed vil gøre situationen værre. Vi vil forklare det hele i artiklen nedenunder.

Forstoppelse, et hyppigt problem

Hvem derude kan sige, at de aldrig har haft forstoppelse? Næsten alle har prøvet det på et tidspunkt i deres liv; andre døjer med det mere regelmæssigt. Det betyder, at der går dage og nogle gange endda uger uden at være i stand til at gå på toilettet normalt. Ikke alle er i stand til at besørge regelmæssigt uden smerter, og den farmaceutiske industri har sågar bemærket en stigning i dette problem de seneste år. Men kan forstoppelse være farligt? Og i så fald – hvornår kan forstoppelse være farligt?

Er du en af de mennesker, der har tendens til at bruge medicin for at hjælpe dig “med at gå på toilettet”? Nogle gange er det rigtigt, at du ikke har andre muligheder tilbage, men som en generel regel anbefales det ikke at bruge medicin. Ideelt bør du justere dine madvaner og anden adfærd, så din krop gradvist kan tilpasse sig.

Vi bør også nævne, at afføring er forskellig fra person til person. Vi fordøjer ikke allesammen mad på den samme måde, og det kan være nemmere eller svære for nogle mennesker. Dog er den mest normale situation, at man går på toilettet en gang om dagen uden smerter eller unødvendig indsats. Men dette er ikke altid er tilfældet.

Hvordan ved jeg, om jeg har forstoppelse?

Kan forstoppelse være farligt? Ja, i slemme tilfælde.
 • Du laver fast afføring tre gange om ugen (eller mindre).
 • Din afføring er enten meget flydende eller meget hård.
 • Du presser meget hårdt i mindst 10 eller 15 minutter.
 • Du føler dig oppustet, tung og har luft i maven.
 • Du får nogle gange hovedpine.
 • Hvis du har været i denne situation i mere end 3 måneder, lider du af kronisk forstoppelse.

Hvornår kan forstoppelse være farligt?

Stress

Forstoppelse er ikke sundt. Du bør gøre dit bedste for at undgå det. Hvis din krop ikke er i stand til at fjerne alt det overskydende affald som ophober sig derinde, vil dette affald ende med at gøre dig syg. Dine tarme vil blive ømme og fyldt med toksiner, som afholder din krop fra at absorbere næringsstofferne fra maden, du spiser. Det er farligt.

At føle sig forstoppet en eller to gange om måneden er normalt. Men hvis du står med en kronisk forstoppelse, skal du være opmærksom på disse symptomer, da det kan indikere en mere alvorlig lidelse og vil betyde, at du bestemt bør besøge din læge:

 • Du har meget stærke mavekramper, oplever stor ubehag når du går på toilettet og det får dig sågar til at kaste op.
 • Du går i næsten 7 dage uden af gå på toilettet, hvis ikke du tager medicin.
 • Du bør gå til din læge med det samme, hvis der er blod i din afføring.
 • Det er også farligt at svinge imellem forstoppelse og diarre.
 • Kig på formen af din afføring. Hvis de er meget små, fortæl det til din læge. Det er nemlig ikke sundt.
 • Sørg for at du ikke pludselig taber dig. Det kan være et direkte symptom på, at der foregår noget i din krop, såsom at du mister næringsstoffer.
 • En ekstra risiko ved forstoppelse er risikoen for at hæmorider. Hvis du konstant skal presse meget hårdt, når du er på toilettet, vil du ende med at skade dine indvolde. Hvis du ser noget unormalt i din anus, eller hvis der er blod, gå direkte til din læge.

Lette tips til at forebygge forstoppelse

Aloe vera

1. Bevæg dig lidt mere. Bare en halv time om dagen kan gøre en forskel. Bevægelse stimulerer tarmaktiviteten i din krop. Det er nemt at gøre og kan være en kæmpe fordel for dig.

2. Aloe vera juice med citron eller kiwi om morgenen. For at lave denne simple og effektive drik, skal du bare blande vand, der har stuetemperatur, med en spiseskefuld aloe vera. Lad det opløse sig og tilsæt derefter saften fra en halv citron. Du kan også blande aloe vera med to kiwier i en blender. Lækkert!

3. En skål papaya, valnødder og græsk yoghurt. Dette er et godt alternativ til din morgenmad. Det giver dig fibre, vitaminer og bakterier, der er sunde for dine tarme.

4. Havregryn med svesker. En anden god mulighed til morgenmad.

5. Fuldkornsris. Dette er perfekt til din frokost. Brune ris er gode til at rense din krop, og giver dig en masse fibre og antioxidanter.

6. En masse væske. Såsom vand og naturlige juicer… Dette er perfekt til at holde dig hydreret i løbet af dagen. Plus at det stimulerer tarmbevægelse og detoxer dine organer. Drik mindst 2 liter om dagen.

7. Spis flere små måltider i løbet af dagen. Du bør aldrig springe et måltid over, især ikke morgenmaden. Det er vigtigt at have en tidsplan for, hvornår du spiser, så din krop kan holde sig til en rutine. Sørg også for ikke at spise en for stor aftensmad. En let, afbalanceret aftensmad vil hjælpe dig med at bekæmpe forstoppelse.

8. Ja til frugter og grøntsager. Du kan spise salater og forberede naturlige juicer, der blander frugt og grøntsager. Har du brug for et par ideer? Prøv schweiziske chard, honningmelon og lime; gulerod, ananas, vandmelon og ingefær; eller vandmelon, tomat og basilikum. Alle tre er lækre!

Hvornår kan forstoppelse være farligt? Det kender du svaret på nu.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chang CC., Lin YT., Liu YS., Liu JF., KIwifruit improves bowel function in patients with irritable bowel syndrome with constipation. Asia Pac J Clin Nutr, 2010. 19 (4): 451-7.
 • Tabbers MM., Benninga MA., Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid, 2015.
 • Costilla VC., Foxx Orenstein AE., Constipation: understanding mechanisms and management. Clin Geriatr Med, 2014. 30 (1): 107-15.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.