Hyldebærsirup: Fordele, forbehold og tilberedelse

Hyldebærsirup er et naturligt produkt med komponenter, som hjælper med at behandle symptomer på forkølelse. Hvilke andre fordele giver det? Hvordan laves det? Find ud af det her!
Hyldebærsirup: Fordele, forbehold og tilberedelse

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hyldebærsirup er et middel, som kommer fra frugten fra planten, som går under samme navn. Hylde (Sambucas nigra) er et træ, som måler mellem fire og fem meter. Det har brunlige blade og gul-grønne blomster. Frugten er mørk i en violet, næsten sort farve.

Traditionel botanik anvender dets blade, blosmter og frugter til medicinske formål. I særdeleshed har hyldebærsirup været brugt til at behandle sygdomme i luftvejene. Hvilke andre anvendelsesmuligheder har det? Hvad involverer tilberedningen af det? Læs med!

Fordele ved hyldebærsirup

Eksperter har endnu ikke afgjort den kemiske komposition af planten, blomsterne og frugterne fra hyldetræet. De har dog identificeret forskellige næringsstoffer (kulhydrater, proteiner, fedt, mineraler og vitaminer) og komponenter, som følger:

 • Alkaloid.
 • Citronsyre.
 • Flavonoider.
 • Polyfenoler.
 • Cyanogene glykosider (cyanidproducent).

Den mest gængse anvendelse af hyldebærsirup er til bidrag til at bekæmpe forskellige symptomer forbundet med luftvejene. For eksempel når der er en øgning i slimhindernes sekreter, tilstoppet næse, astmaanfald, strubehovedbetændelse, hoste og lignende.

Adskillige studier har prøvet at bevise effektiviteten af dette middel i behandlingen af forskellige sygdomme. Studier har vist, at patienter med symptomer på influenza, der modtog daglige doseringer af produktet, viste tegn på forbedring, endda uden andre former for medicin.

Andre studier antyder, at denne plante også kan være nyttig som et hjælpemiddel i tilfælde af forkølelse. Personer, som skulle rejse med fly og indtog hyldebærekstrakt, havde i gennemsnit mindre sandsynlighed for at lide af forkølelse. Ligeledes var varigheden af symptomer samt intensiteten af symptomerne betydeligt mindre.

Derudover har nylige studier fundet bakteriedræbende, antivirale, antitumor, antilipid og endda antidepressive egenskaber i hyldebær.

Eksperter ser derfor, at denne plante og dens frugter har potentiale som et bidrag til at behandle diabetes, overvægt, forskellige dysfunktioner i stofskiftet og endda problemer i urinvejene.

Pige med hyldebær

Indenfor traditionel medicin anvender folk hyldebærsirup til at behandle symptomer i luftvejene.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Prøv de her 7 tips mod ondt i halsen

Forbehold med hensyn til anvendelse af hyldebærsirup

Ifølge hvad vi har sagt indtil videre, lader hyldebærsirup ikke blot til at være effektivt, men også sikkert og endda gavnligt i behandlingen af forskellige sygdomme. Videnskaben har dog endnu ikke bekræftet alle disse fund med større studier. De har derudover endnu ikke evalueret risiciene og de mulige bivirkninger.

Af den grund skal man være forsigtig, når man indtager hyldebærsirup, og ikke overstige den indikerede dosis. Større doseringer kan have dramatiske effekter, eftersom hyldebær for eksempel også er stærkt afføringsfremmende samt et kraftfuldt vanddrivende middel. Du bør derfor aldrig kombinere det med andre lægemidler, som har lignende effekter.

Indtag af umodne bær eller utilberedte blomster kan også forårsage kvalme, opkast og endda alvorlig forgiftning. Både barken og frøene og frugterne, når de er grønne, indeholder substanser kendt som lektiner, der kan forårsage problemer med maven.

På samme tid skal man have i baghovedet, at grenene, bladene, rødderne og frøene er potentielt giftige på grund af de cyanogene glykosider, der er nævnt ovenstående. Hos personer med allergi kan udslæt eller problemer med vejrtrækningen opstå efter indtag af produkter med hyldebær eller blot ved kontakt med planten.

Hyldebær anbefales ikke til børn og unge, gravide kvinder og ammende. Selvom der ikke er nogen data til at vise, at det er farligt, er der heller ingen data til at bekræfte, at det er sikkert. Hvis du er gravid eller ammer, bør du derfor undgå produkter med hyldebær.

Tilberedelse af hyldebærsirup

På den ene side kan man købe færdiglavet hyldebærsirup. Det er dog relativt simpelt at lave det. På grund af de effekter, vi har nævnt i det ovenstående afsnit, er det selvfølgelig essentielt at være forsigtig under tilberedelsen.

Den primære ingrediens er hyldebær, som kan være friske eller tørrede – du kan finde sidstnævnte i supermarkeder eller hos en urtehandler. Eller du kan plukke dine egne friske hyldebær fra en mark, så længe du ved, hvordan du genkender planten og den modne frugt.

Du skal også tage forbehold med hensyn til det, fordi der er andre plantearter, som er meget lignende, men giftige.

Hyldebærte

Selvom du kan købe hyldebærsirup i specialbutikker, kan du også lave det derhjemme.

Ingreidenser

Tilberedningsproces

 • Kog bær, ingefær og kanel (vanilje eller kardemomme) op sammen med vand. Det skal helst være i en beholder af glas eller keramik.
 • Når det koger, skrues der ned, og det får lov at simre i 45 minutter.
 • Tag det af blusset og lad det køle af.
 • Sigt det ved at anvende et viskestykke.
 • Bland væsken med honning og alkohol, hvis du vælger dette.
 • Som det sidste opbevares det i en steril glasflaske på et tørt og køligt sted.

Tag hyldebærsirup i moderate mængder

Nogle naturlige produkter og opskrifter har traditionel anvendelse, som mangler videnskabelig bekræftelse. Det er ikke tilfældet med hyldebærsirup, eftersom forskning allerede har anerkendt dets fordele og egenskaber.

Det er dog alligevel et produkt, som man bør anvende i moderate mængder, eftersom det i for store mængder kan have kontraproduktive effekter. Det bør derudover kun være et supplement, når man vil lindre sygdommens symptomer, eftersom det ikke anses som en behandling af selve sygdommen.

Det kan interessere dig ...
Hvad er de beviste fordele ved hyldebær?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er de beviste fordele ved hyldebær?

Hyldebær er kendt for sin evne til at styrke immunforsvaret og lindre hoste, forkølelse og influenza. Hvad er de forskelle fordele ved hyldebær? • Perkins-Veazie P, Thomas AL, Byers PL, Finn CE. Fruit Composition of Elderberry (Sambucus spp.) Genotypes Grown in Oregon and Missouri, USA. Acta Hortic. 2015;1061:219-224. doi:10.17660/ActaHortic.2015.1061.24
 • Clapé O, Castillo A. Caracterización fármaco-toxicológica de la planta medicinal Sambucus nigra subsp. canadensis. Revista Cubana de Farmacia. 2011; 45(4):586-596.
 • Hawkins J, Baker C, Cherry L, Dunne E. Black elderberry (Sambucus nigra) supplementation effectively treats upper respiratory symptoms: A meta-analysis of randomized, controlled clinical trials. Complement Ther Med. 2019 Feb;42:361-365. doi: 10.1016/j.ctim.2018.12.004. Epub 2018 Dec 18. PMID: 30670267.
 • Grajales B, Botero M, Ramírez J. Características, manejo, usos y beneficios del saúco (Sambucus nigra L.) con énfasis en su implementación en sistemas silvopastoriles del Trópico Alto. Revista de Investigación Agraria y Ambiental, 2015; 6(1): 155-168.
 • Muñoz O, Montes M, Wilkomirsky T. Plantas medicinales de uso en Chile: química y farmacología. Santiago: Universidad de Chile, 2004.
 • Dellagreca, M., Fiorentino, A., Monaco, P., Previtera, L., & Simonet, A. M. (2000). Cyanogenic Glycosides from Sambucus Nigra. Natural Product Letters, 14(3), 175–182. https://doi.org/10.1080/10575630008041228
 • Ulbricht C, Basch E, Cheung L, Goldberg H, Hammerness P, Isaac R, Khalsa KP, Romm A, Rychlik I, Varghese M, Weissner W, Windsor RC, Wortley J. An evidence-based systematic review of elderberry and elderflower (Sambucus nigra) by the Natural Standard Research Collaboration. J Diet Suppl. 2014 Mar;11(1):80-120. doi: 10.3109/19390211.2013.859852. Epub 2014 Jan 10. PMID: 24409980.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.