Indlægssåler til løb: Fordelene og hvem der bør bruge dem

Forskellige situationer i forbindelse med fødderne eller påvirkningen fra visse sportsgrene kræver brug af indlægssåler til løb.
Indlægssåler til løb: Fordelene og hvem der bør bruge dem
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Skrevet af Jonatan Menguez

Sidste ændring: 24 maj, 2023

Sportsaktiviteter, især når de udøves ofte og intensivt, kræver brug af passende udstyr. Dette omfatter bl.a. brug af tilpasset fodtøj, herunder indlægssåler til løb. Dette er et element, der bidrager til at forbedre dårlig kropsholdning for at forebygge skader.

Nogle sportsgrene og øvelser har en tendens til at give stød mod jorden, hvilket kan give ubehag i fødderne. Indlægssåler til løb korrigerer ikke kun lidelser i dette område, men også i rygsøjlen og knæene. Det er dog ikke alle, der bør bruge dem.

Hvad er indlægssåler til løb, og hvad er deres vigtigste fordele?

Indlægssåler til løb er tilpassede elementer, der lægges i fodtøj for at forbedre idrætsudøverens skridt. Mange er fremstillet af materialer som f.eks. ethylen-vinylacetat, bedre kendt som EVA-skum, og virker ved at dæmpe fodaftrykket for at tilpasse sig foden og forebygge skader.

Ved at bære dem er det også muligt at behandle nogle eksisterende lidelser. Hovedfunktionen er dog at reducere skader forårsaget af tvungne stillinger.

Med dagens teknologi fremstilles sportssko allerede med specifikke specifikationer for løbere. Der er dog situationer, hvor det er nødvendigt med støttesåler.

Ud over at beskytte fødderne og dæmpe stød er indlægssåler med til at løse problemer i forbindelse med ben og rygsøjle. Det er f.eks. tilfældet med skoliose eller rygsøjleafvigelse.

Tilfælde, hvor indlægssåler til løb anbefales

Mange sportsfolk med fodanomalier samt hyppige overbelastninger eller skader anvender ofte indlægssåler til løb. Der er aktiviteter med lav belastning, som f.eks. golf eller vandreture, der kun kræver passende fodtøj. Men hvis de, der udøver dem, har tidligere problemer, anbefales indlægssåler alligevel.

I andre mere fysisk krævende sportsgrene med sving, spring eller slag på foden er brugen af indlægssåler endnu mere indiceret. Dette omfatter f.eks. atletik, løb, basketball, rugby eller fodbold. Fødderne har kapacitet til at bære mere end dobbelt så meget som kropsvægten. Men ved at tilføje beskyttende tilbehør kan man passe på dem og forebygge skader.

Mand løber udenfor på ujævnt terræn
Nogle sportsaktiviteter har en høj intensitet for fødderne, så indlægssåler kan forebygge skader.

Andre grunde til at bruge indlægssåler til løb

Forskellige anomalier og tilstande, der er koncentreret i fødderne, benene eller rygsøjlen, berettiger også til brug af indlægssåler til løb. De kan forebygge fremkomsten af disse problemer eller forbedre fodaftrykket, hvis problemerne allerede findes, samt forhindre fremkomsten af nye lidelser på grund af dårlig kropsholdning:

 • Varusfod: Dette er den situation, hvor foden er rettet udad i forhold til jorden. Det forårsager normalt overdrevne påvirkninger af hælen og den femte mellemfodsknogle.
 • Valgusfod: I dette tilfælde, også kendt som platfod, er afvigelsen rettet indad.
 • Calcanealspore: Dette er en knoglevækst, der er udviklet omkring hælbenet.
 • Plantar fasciitis: Betændelse i det fibrøse væv på fodens underside, som kan forårsage stærke hælsmerter.
 • Akillesseneopatier er skader på akillessenen. Meget almindelige hos atleter og midaldrende mennesker.
 • Metatarsalgi: Betændelse i fodballen eller i mellemfodsknoglen. Den viser sig med deformiteter i tæerne eller fremkomsten af hård hud.

Afslutningsvis kan indlægssåler til løb være nyttige ved lidelser, der ikke primært er koncentreret i fødderne. F.eks. i tilfælde af lemmedysmetri – dvs. når man har et ben, der er kortere end det andet, hvilket får menisken til at arbejde mere.

De kan også anbefales af en læge, når man lider af ændringer i knæets akser. Dette kaldes genu valgus, når de er indadgående, og genu varum, når de er udadgående.

Vi tror, at du måske også vil have glæde af at læse denne artikel: 11 øvelser til forbedring af løbeteknikken

Fagfolk, der kan ordinere brug af indlægssåler til løb

I alt, hvad der har med fodsundhed at gøre, er en professionel fodterapeuts rolle grundlæggende. Dette omfatter en instans for forebyggelse og en for behandling, når problemet eller skaden allerede findes.

Derudover er andre fagfolk, såsom traumatologer eller sportslæger, også kvalificeret til at ordinere indlægssåler. Vurderingen af den enkelte patients tilstand sker ved hjælp af en fodaftryksundersøgelse.

Blandt de aspekter, der vurderes, er fodaftrykkets form, eventuelle eksisterende skader og musklernes og leddenes tilstand. Med resultaterne er det muligt at vide, hvilken type fodtøj der er mest hensigtsmæssigt for den pågældende person, og om det er nødvendigt at bruge indlægssåler.

Person modtager akupunktur i fod
Fodterapeuter er fagfolk, der er uddannet til at vurdere, hvornår indlægssåler er nyttige.

Hvad kan man forvente af indlægssåler?

Indlægssåler har som hovedfunktion at forbedre fodens støtte, så man undgår overdreven belastning af muskler og led. De bidrager også til at forebygge forstuvninger, seneskedehindebetændelse og overbelastning.

Disse elementer har en tendens til at korrigere og forbedre fodaftrykkets tilpasning, hvilket giver en mere effektiv forfodsstøtte og fuldstændig støtte af sålen. Generelt forbedrer virkningerne af deres brug den sportslige præstation.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sprinttræning til at forbedre dit løbetempo

Det er altid en god idé at få en læges mening

Ud over de tilstande eller anomalier, der berettiger til anvendelse af indlægssåler, er der andre situationer, hvor løbere eller atleter ikke er klar over deres eksistens. I tilfælde af gentagne skader eller konstante overbelastninger i det samme område er det en god idé at konsultere en fodterapeut.

Hvis du bemærker et af de ovenstående problemer eller ikke er sikker på, hvordan du bruger indlægssåler korrekt, er det også bedst at opsøge en fagperson. Han/hun vil vurdere muligheden for at bruge indlægssåler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alfonso Mora, Margareth Lorena et al. “Dinámica Plantar Durante Un Circuito de Habilidades Técnicas Básicas En Fútbol.” Revista Andaluza de Medicina del Deporte 11.4 (2018): 217–220. Disponible en: https://doi.org/10.33155/j.ramd.2018.06.003
 • Parra García, JI., Bueno Sánchez, A.,  El pie plano; las recomendaciones del traumatólogo infantil al pediatra. Pediatría Atención Primaria [Internet]. 2011;XIII(49):113-125. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=366638728012
 • “Efectos de Los Soportes Plantares Sobre La Termorregulación de Las Plantas de Los Pies Durante La Carrera.” Biomecánica (2015). Disponible en: https://doi.org/10.5821/sibb.23.1.5147
 • Rupcich, Marcel, Bravo, Ricardo, Cerrolaza, Miguel,  MANEJO DEL RETROPIÉ PLANO VALGO FLEXIBLE CON LA FÉRULA TIPO UCBL EN PACIENTES PEDIÁTRICOS. Archivos Venezolanos de Puericultura y Pediatría [Internet]. 2010;73(1):10-13. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=367937039004
 • Ogueta-Alday, Ana, García-López, Juan,  Factores que afectan al rendimiento en carreras de fondo. RICYDE. Revista Internacional de Ciencias del Deporte [Internet]. 2016;XII(45):278-308. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=71046278006

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.