Intimsæbe: Er det en god idé at bruge disse midler?

Gynækologer sætter ofte spørgsmålstegn ved brugen af intimsæbe. Hvorfor? Vi fortæller dig mere om dens virkninger.
Intimsæbe: Er det en god idé at bruge disse midler?
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 21 maj, 2023

Intimsæbe har eksisteret i flere år som et supplement til kvinders hygiejne. Uanset om de er flydende, i fast eller gelform, hævder producenterne, at de har blide, fugtgivende og sikre formler til den følsomme hud i intimområdet.

Men på trods af deres popularitet er brugen af dem blevet genstand for kontroverser. Mens reklamer hævder, at de er en løsning til at holde skeden ren og fri for dårlig lugt, advarer gynækologer om, at regelmæssig brug indebærer visse risici.

Hvad skal du vide om emnet? Læs videre!

Hvad er intimsæbe?

Produkter til kvinders intimrengøring er ret populære på markedet. Blandt dem er det kvinder, der mest bruger intimsæber. Disse rensende formler er til områder som vulva, klitoris og skedeåbningen.

De findes i form af væske, sæbebarer eller gel med en sammensætning, der lover at være forenelig med pH-værdien i kønsorganerne. Fortalere hævder, at de hjælper med at afbalancere den vaginale flora og neutraliserer ubehagelige lugte. Desuden tilskriver de dem antimikrobielle og fugtgivende egenskaber.

Er de effektive? Opfylder de deres funktion?

For at besvare disse spørgsmål er det nødvendigt at overveje, at skeden har evnen til at rense sig selv. Som det fremgår af en artikel i Center for Women’s Health , er det ikke nødvendigt at putte noget produkt ind i skeden for at sikre hygiejnen.

Generelt er det tilstrækkeligt at vaske vulvaen udvendigt med vand – helst varmt vand – for at holde området rent. Du kan supplere det med sæbe, så længe den er neutral og fri for parfume.

Når det er sagt, er det unødvendigt at anvende intimsæbe.

Det er dog rigtigt, at nogle formler af denne type produkter opfrisker, renser og fugter de ydre dele af intimområdet. Men du skal være forsigtig, da ethvert stof, der kommer i kontakt med vulvaen, let kan trænge ind gennem skedeåbningen.

Hvis du vælger rensemidler af denne type, skal de være dermatologisk testet og anbefalet af gynækologer. De skal også være allergivenlige og fri for parfume. Disse egenskaber kan findes på etiketten.

Kvinde på apotek
Når man køber produkter til intimområdet, er det nødvendigt at tage sig tid til at tjekke etiketterne.

Er det sikkert at bruge sæbe til intimområdet?

De fleste sæber til intimområdet, der findes på markedet, hævder, at de respekterer den vaginale pH-værdi og den sarte hud i dette område. Alligevel tyder beviser på, at brugen af dem indebærer flere risici end fordele.

En undersøgelse, der blev delt gennem Microbial Ecology in Health and Disease, viste, at brugen af vaginale produkter kan være skadelig for Lactobacillus-bakterier, der er ansvarlige for at opretholde et sundt vaginalt miljø.

Anvendelsen af dem er i sig selv forbundet med en ændring af den vaginale immunbarriere, ikke kun ved at ødelægge Lactobacillus, men fordi det fremmer et proinflammatorisk miljø, der øger risikoen for sygdom. Resultatet? Øget modtagelighed for seksuelt overførte sygdomme, generelle bakterie- og gærinfektioner og irritation.

Faktisk er dette, som forskning delt i Womens Health afslører, forbundet med en øget risiko for bækkenbetændelse og endometriose. Selv om der er behov for mere omfattende undersøgelser, er den sikreste foranstaltning indtil videre at undgå både douching og kontakt med produkter, der kan virke irriterende (sæbe, geler, cremer, parfume og lignende).

Hvad er den rigtige måde at rengøre intimområdet på?

Husk først og fremmest, at der i skeden er blodkar og en bakterieflora, der kan beskytte og fjerne skadelige mikroorganismer. Derfor siger man, at den opfylder en proces med “selvrensning” uden behov for eksterne produkter.

Det er dog vigtigt at rengøre den ydre del af skamlæberne, da cellerester og olier (smegma) har en tendens til at ophobe sig der, hvilket kan føre til dårlig lugt. Daglig vask med vand er normalt tilstrækkeligt til at rense området.

Hvis du vælger at bruge sæbe, skal den være neutral og parfumefri. For at lette fjernelsen af rester kan du bruge en vaskeklud eller blot dine fingre. Drop alle andre genstande som f.eks. loofah, da de kan forårsage irritation, rifter og øge risikoen for infektion.

Med hensyn til hyppigheden af vask er det tilstrækkeligt at vaske sig en gang om dagen. Mindre vask af området er normalt ikke nok til at fjerne spor af sved og sekreter. Overdreven vask anbefales dog heller ikke, da det kan forårsage en ubalance i den vaginale mikroflora.

Andre anbefalinger til vaginal pleje

Ud over at undgå brugen af irriterende intimsæbe ved vask af intimområdet er der andre plejeforanstaltninger, der bidrager til dets sundhed. Lad os se nærmere på de vigtigste af dem:

 • Undgå at bruge hygiejnebind dagligt. Disse påvirker ventilationen af området og skaber et miljø, der er befordrende for bakterievækst.
 • Brug bomuldsundertøj. I modsætning til syntetiske materialer letter bomuld ventilationen af området. Desuden er hvide eller beige trusser bedst, da farvede tøjstykker kan indeholde farvestoffer, der ændrer den vaginale flora.
 • Vask altid forfra og bagud. Dette er for at mindske risikoen for at overføre bakterier fra anus til skeden.
 • Undgå tætsiddende tøj. Meget stramme jeans og bukser har en tendens til at skabe et varmt, fugtigt miljø, som fremmer spredning af skadelige mikroorganismer.
Kvinde i undertøj repræsenterer intimsæbe
Undertøj af bomuld er mere venligt over for huden i intimområdet.

Er det tilrådeligt at bruge intimsæbe?

Når man afvejer fordele og risici ved intimsæbe, er det klart, at de potentielle skadelige virkninger er større. Der er beviser for, at skylning med sådanne produkter kan ændre den vaginale mikrobiota, hvilket resulterer i en øget risiko for infektioner og inflammatoriske sygdomme.

Læger og gynækologiske fagfolk foreslår, at vand med vand er den sikreste måde at holde dette område sundt på. Alligevel er det muligt at bruge en neutral, parfumefri sæbe.

Dermatologisk testet og gynækologisk godkendt intimsæbe synes også at være sikker til vaginal hygiejne. Under alle omstændigheder bør du kun bruge dem til det ydre område (vulva og klitoris). Indfør aldrig produkterne i skedeåbningen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Center for Women´s Health. Ohio State University. The care and keeping of your vagina. https://www.ohsu.edu/womens-health/care-and-keeping-your-vagina
 • Chen, Y., Bruning, E., Rubino, J., & Eder, S. E. (2017). Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Women’s Health13(3), 58-67.
 • Holdcroft, A. M., Ireland, D. J., & Payne, M. S. (2023). The Vaginal Microbiome in Health and Disease—What Role Do Common Intimate Hygiene Practices Play?. Microorganisms11(2), 298. https://doi.org/10.3390/microorganisms11020298
 • Martino, J. L., & Vermund, S. H. (2002). Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiologic reviews24(2), 109-124.
 • Nicole W. (2014). A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect, 122(3): A70-5. doi: 10.1289/ehp.122-A70.
 • Sabo, M. C., Balkus, J. E., Richardson, B. A., Srinivasan, S., Kimani, J., Anzala, O., … & McClelland, R. S. (2019). Association between vaginal washing and vaginal bacterial concentrations. PLoS One14(1), e0210825.
 • Trifonova, R. T., Pasicznyk, J. M., & Fichorova, R. N. (2006). Biocompatibility of solid-dosage forms of anti-human immunodeficiency virus type 1 microbicides with the human cervicovaginal mucosa modeled ex vivo. Antimicrobial Agents and Chemotherapy50(12), 4005-4010.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.