Intraokulær linseoperation: Hvornår er det nødvendigt?

De fleste årsager til reduceret visuel skarphed involverer en påvirkning af en af ressourcerne til at fokusere. En god løsning til disse tilfælde er intraokulær linseoperation. 
Intraokulær linseoperation: Hvornår er det nødvendigt?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

Det menneskelige øje er en anatomisk struktur, der har forskellige måder at fokusere på – at bryde lyset – og den krystallinske linse i øjet er den vigtigste af dem alle. Mange helbredsproblemer kan påvirke de okulære strukturer. Derfor er vi nødt til at tage de korrekte forbehold. En af de tilgængelige behandlinger er intraokulær linseoperation.

Det refraktive medies primære funktion er at få lysets stråler til at ramme et specifikt punkt i nethinden for at opnå maksimal, visuel skarphed. 

Når der er et problem med hornhinden eller den krystallinske linse, vil lyset ramme det forkerte punkt, hvilket forårsager adskillige synsproblemer hos den påvirkede person. Intraokulær linseoperation er det medicinske behandlingsvalg til at løse refraktive og katarakte problemer.

Proceduren består af at indsætte en klar, naturlig linse i øjet for at rette eller erstatte hele den krystallinske linse. Det er et felt, hvor mange specialister har gjort mange fremskridt og haft mange innovationer.

Hvad kan ændre linsens funktion?

Linsen er den primære struktur, der fokuserer på at omdirigere lyset til nethinden. Når linsens funktion er ændret, vil folk have bemærkelsesværdige synsproblemer og andre okulære symptomer. 

Sygdomme af forskellig slags kan påvirke denne struktur, og katarakt er en af de hyppigste. Katarakt er tilstedeværelsen af opacitet i den krystallinske linse i forskellige grader.

Det er et helbredsproblem, der er associeret med alder, da det er mere almindeligt hos ældre. Andre sygdomme i den krystallinske linse, der påvirker dens funktion, er følgende:

 • Presbyopi.
 • Kapselformet opacitet.
 • Pseudoexfoliation.

På den anden side er der lidelser, der kan ændre linsens funktion, selvom de ikke direkte påvirker den. Blandt disse skiller nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl sig ud. Alle disse tilstande ændrer det punkt, hvor lyset rammer nethinden, hvilket resulterer i slørret syn. 

Øje med sygdom

Du er måske interesseret i: Tørre øjne i overgangsalderen

Hvornår er intraokulær linseoperation nødvendigt?

Intraokulær linseoperation er en teknik, som læger har brugt i mange år til at rette refraktive problemer og eliminere afhængighed af briller eller kontaktlinser. Tidligere anbefalede læger kun denne operation ved alvorlige problemer. I nyere tid har de dog også brugt denne metode til at rette problemer af moderat grad.

Der er to karakteristiske betingelser, hvorved denne behandling bruges: Refraktive sygdomme og katarakt. I den forbindelse bruges linsen, og proceduren varierer generelt afhængigt af helbredsproblemet.

Refraktive problemer

Generelt anbefaler specialister denne operation for alle, der har bemærkelsesværdige, refraktive problemer. Ydermere ordineres den også til patienter, der ikke er kandidater til laserkirurgi i de overfladiske eller dybe lag af hornhinden.

De linser, der bruges til patienter med refraktive problemer, er fakiske intraokulære linser. Specialisten placerer denne specifikke type linse i det forreste eller bagerste kammer i øjet uden at fjerne den krystallinske linse. På den måde vil dette apparat omdirigere lyset og fokusere det på punktet med størst visuel skarphed i nethinden.

Katarakt

Tilstedeværelsen af formørkelser i linsen vil forhindre lyset i at passere gennem linsen, så en person med katarakt kan opleve blindhed. Brugen af briller vil hjælpe i de tidlige stadier. Behandlingerne i de mere fremskredne tilfælde er dog mere invasive.

En af de mest almindeligt brugte behandlinger hos patienter med katarakt er intraokulær linseoperation. I dette tilfælde vil læger bruge pseudofakiske linser til at rette problemet, hvilket involverer fjernelse og erstatning af den krystallinske linse. Denne operation er også brugbar til patienter over 45 år med presbyopi.

Læs også: Tab af synet: Årsager og symptomer

Hvordan foregår en intraokulær linseoperation?

Proceduren er meget hurtig og tager som regel omkring 30 minutter, hvis der ikke er nogen komplikationer. Forberedelsen til operationen begynder en uge før operationen, hvor en øjenlæge laver små laserhuller mellem det forreste kammer i øjet og linsen for at forebygge et forøget tryk i øjet.

Det er også muligt, at man skal påbegynde en behandling med antibiotika og antiinflammatoriske stoffer et par dage i forvejen for at undgå komplikationer. Overordnet set foregår en intraokulær linseoperation på følgende måde:

  • Patienten vil ligge på ryggen, og lægen vil anvende lokal anæstesi. Lægen kan administrere bedøvelse for at berolige patienten.
  • Lægen vil dernæst fjerne enhver bakterie i øjenområdet og gå videre til at åbne øjenlåget med et specielt instrument, der kaldes et øjespekulum.
  • Lægen er nødt til at påføre smøremiddel i hornhinden for at undgå skader. Derefter vil lægen lave et lille snit i øjet og indsætte den intraokulære linse.
  • Afslutningsvis vil lægen fjerne smørremidlet og gå videre til at lukke snittet med meget fine sting.
  • Når sammensyningen er færdig, vil lægen påføre smørreolie på den okulære overflade og lukke øjet med en klap.

Fordele ved kirurgi

Den største fordel, som patienter fremhæver, er den bemærkelsesværdige forbedring i deres visuelle skarphed, efter dette apparat er blevet placeret i øjet. Ydermere er linserne så tynde, at forskellen ikke vil være til at mærke, og de vil ikke skabe ubehag.

Andre fordele ved intraokulær linseoperation er som følger:

 • Denne operation kan kurere alvorlige tilstande, som traditionelle linser ikke kan forbedre.
 • Den forbedrer nattesynet markant.
 • Den fjerner afhængigheden af briller eller kontaktlinser.
 • Linserne kan fjernes, hvis det er nødvendigt.
 • Helingen er hurtig, og der er som regel ingen tørhed i øjet.
Placering af en okulær linse er en opgave, der ikke kræver meget tid, men den kræver forudgående forberedelse for at undgå infektioner. 

Mulige risici og komplikationer

Som ved alle kirurgiske behandlinger involverer intraokulære linseoperationer risici. Forekomsten af disse risici er dog meget lav.

På den anden side er en af de mest alvorlige komplikationer, at linsen roterer inde i øjet. Heldigvis er dette meget sjældent. Andre komplikationer involverer følgende:

 • Hornhindeødem.
 • Postkirurgiske infektioner.
 • Glaukom og tab af visuel skarphed.
 • Nethindefrigørelse.

En anden komplikation ved operationen er udviklingen af katarakt. Forekomsten af dette er dog også lav og er ikke associeret med alder. Studier har fundet denne komplikation hos blot 46 patienter ud af en sum på i alt 1653 studerede tilfælde.

Intraokulær linseoperation – en løsning med lav risiko

Denne kirurgiske procedure er en behandling, der vælges ved nogle tilfælde med alvorlig katarakt og refraktive problemer. Det er en minimalt invasiv teknik, og operationen er hurtig med få risici og komplikationer. Der er også få restriktioner for patienterne, og læger kan udføre denne operation på ældre voksne.

En af begrænsningerne ved intraokulær linseoperation er, at patienterne er nødt til at konsultere en specialist hvert andet år for at tjekke linsens tilstand og det underliggende helbredsproblem. Dette virker dog ikke til at være et problem, når man sammenligner det med de fordele, som denne hurtige operation kan bidrage med.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Martínez-Plaza E, López-Miguel A, Holgueras A, Barraquer R, Alió J, Maldonado M. Lentes intraoculares fáquicas: recientes avances e innovaciones. Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología. 2020;95(4):178-187.
 • Packer M. The Implantable Collamer Lens with a central port: review of the literature. Clin Ophthalmol. 2018;12:2427-2438.
 • Gimbel HV, LeClair BM, Jabo B, Marzouk H. Incidence of implantable Collamer lens-induced cataract. Can J Ophthalmol. 2018;53(5):518-522.
 • Zhang J, He F, Liu Y, Fan X. Implantable collamer lens with a central hole for residual refractive error correction after corneal refractive surgery. Exp Ther Med. 2020;20(6):160.
 • Li Z, Xu Z, Wang Y, Liu Q, Chen B. Implantable collamer lens surgery in patients with primary iris and/or ciliary body cysts. BMC Ophthalmol. 2018;18(1):287.
 • Chen H, Feng X, Niu G, Fan Y. Evaluation of dry eye after Implantable Collamer Lens surgery. Ophthalmic Res. 2020 Sep 22.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.