Ipratropiumbromid - egenskaber

Læger ordinerer normalt Ipratropiumbromid til behandling af reversible bronkospasmer (astma) forbundet med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).
Ipratropiumbromid - egenskaber

Sidste ændring: 22 december, 2022

Ipratropiumbromid er et aktivt stof, der hører til gruppen af ​​medikamenter, der er mærket som inhalerede antikolinerge bronkodilatorer. De afslapper musklerne i bronkierne, letter passagen af ​​luft og hjælper en person med at trække vejret igen.

Læger ordinerer dette lægemiddel til behandling af bronkospasmer forbundet med kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL). Når de anvendes sammen med inhalerede β2-agonistmedicin, ordinerer læger dem også til behandling af akut og kronisk astma.

Hvordan virker det?

Ipratropiumbromid i inhalator

Ipratropiumbromid er en konkurrencedygtig antagonist af muscariniske acetylkolinreceptorer. Det har en kraftig effekt på bronkiale receptorer, både givet intravenøst ​​og ved inhalation. Dog producerer det ikke takykardi. Derudover vender det bronkokonstriktion induceret af eventuelle inhalerede kolinerge agonister.

Læs også: Kan du kontrollere astma og dets symptomer?

Anbefalede doser af ipratropiumbromid

Dosis skal tilpasses en patients individuelle behov, og de kan administrere gentagne doser, indtil de stabiliseres. Imidlertid bør kun en læge bestemme tidsintervaller mellem doser.

Du må ikke overskride den anbefalede daglige dosis, hverken ved akutte eller vedvarende behandlinger. Der kan være en kombination af Ipratropiumbromid med kortvirkende beta-2-adrenerge agonister i det samme forstøvningskammer.

Du skal bruge opløsningen så hurtigt som muligt efter at have blandet den og kassere eventuelle rester. Der findes også forskellige typer forstøvere på markedet, som denne medicin skal administreres med.

Kontraindikationer og forholdsregler

Ipratropiumbromid anbefales ikke, hvis du er allergisk over for det eller over for andre lignende stoffer, såsom atropin eller dets afledninger. Du bør heller ikke bruge det i tilfælde, hvor der er akut hoste, hvæsen og bronkospasmer, som kræver en hurtig reaktion.

Du skal udvise forsigtighed ved brug af antikolinerge midler til patienter med snævervinklet grøn stær, prostatahyperplasi eller blæreobstruktion. Derudover skal du være særlig opmærksom på patienter med cystisk fibrose, da de kan være mere modtagelige for sygdomme i mavetarmsystemet.

Undtagelsesvis har der været overfølsomhedsreaktioner umiddelbart efter administration af Ipratropiumbromid. Disse reaktioner manifesterer sig som nældefeber, angioødem, udslæt, bronkospasme, svælgødemer og anafylaksi.

Forkert anvendelse af Ipratropiumbromide spray kan trænge ind i øjnene og kan føre til øjenkomplikationer, såsom:

 • Mydriasis
 • Forøget intraokulært tryk
 • Snævervinklet grøn stær
 • Øjensmerter eller ubehag
 • Sløret syn

Hvordan bruges Ipratropiumbromide inhalatoren?

Du skal lære at bruge denne medicin korrekt, hvis du skal gennemgå behandling. Især skal du undgå at sprøjte det i dine øjne.

Følg disse trin, når du bruger det:

 • Fjern beskyttelseshætten
 • Tag en dyb indånding
 • Klem inhalatorens mundstykke fast med dine læber
 • Inhalerer så energisk som muligt, og tryk på bunden af ​​beholderen på samme tid for at frigøre opløsningen, så du kan indånde den
 • Hold vejret i et par sekunder, fjern derefter mundstykket og ånd langsomt ud
 • Som det sidste, skal du sætte beskyttelseshætten på plads igen

Dets interaktion med andre lægemidler

Inhalator

Der er nogle beviser for, at samtidig administration af Ipratropiumbromid med beta-adrenerge og xanthinderivater kan forbedre bronkodilatoreffekten. Du kan dog bruge denne medicin sammen med andre lægemidler, der ofte bruges til behandling af kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL).

Risikoen for akut grøn stær hos patienter med en historik med snævervinklet grøn stær kan øges ved samtidig administration af forstøvet Ipratropiumbromid og beta-2-adrenerge agonister.

Læs også: 10 tegn der indikerer dine lunger ikke har det godt

Bivirkninger ved Ipratropiumbromid

Som med alle medikamenter kan Ipratropiumbromid føre til bivirkninger. Disse forekommer dog ikke hos alle. De hyppigste bivirkninger er:

 • Hovedpine
 • Svimmelhed
 • Hoste- og halsirritation
 • Kvalme
 • Tør mund
 • Sygdomme i mavetarmsystemet

Tilsvarende kan andre sjældne bivirkninger forekomme, såsom overfølsomhed, alvorlig allergisk reaktion, sløret syn, mydriasis, øget indre øjenskader og røde øjne og smerter.

Konklusion om ipratropiumbromid

Om det står alene eller kombineres med en beta-adrenerg, så har Ipratropiumbromid en terapeutisk virkning i behandlingen af ​​bronkospasmer. Dette er især tilfældet i forbindelse med viral bronkiolitis og bronkopulmonal dysplasi hos spædbørn og små børn.

Det kan interessere dig ...
Sådan fungerer inhalatorer mod astma
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan fungerer inhalatorer mod astma

Inhalatorer mod astma er en uundværlig del af behandlingen. Her kan læse om, hvad det er, og hvordan det virker på kroppen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • López, V. P., & Carreras Farmacéuticas Atención Primaria Puertollano Alcázar de San Juan, M. M. (2004). Bromuro De Tiotropio. Sescam. https://doi.org/R03BB04

 • Benito Fernández, J., Mintegui Raso, S., Sánchez Echaniz, J., Vázquez Ronco, M. A., & Pijoan Zubizarreta, J. I. (2000). Eficacia de la administración precoz de bromuro de ipratropio nebulizado en niños con crisis asmática. Anales Espanoles de Pediatria. https://doi.org/10.1016/s1695-4033(00)77446-7

 • Mallol, J., Aguirre, V., Simonds, S., & Cortes, F. (1995). Características diferenciales de inhaladores de dosis medida: número total de inhalaciones y masa liberada. Rev. Chil. Enferm. Respir.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.