8 jodholdige fødevarer til forbedring af skjoldbruskkirtlens sundhed

For at give kroppen alle de næringsstoffer, den skal bruge for at være sund, er det vigtigt at opretholde en afbalanceret kost, som omfatter følgende fødevarer i moderate og tilstrækkelige mængder.
8 jodholdige fødevarer til forbedring af skjoldbruskkirtlens sundhed
Elisa Morales Lupayante

Reviewed and approved by Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Last update: 25 august, 2022

Jod er et vigtigt mineral for en velfungerende skjoldbruskkirtel. Enhver forstyrrelse af denne kirtels funktion har en negativ indvirkning på kroppens sundhed generelt. I denne artikel vil vi afsløre nogle jodholdige fødevarer til at forbedre dit helbred. Vi anbefaler også, at du rådfører dig med din læge, før du indfører dem i din kost.

Jodets betydning for skjoldbruskkirtlen

Skjoldbruskkirtlen er ifølge denne undersøgelse foretaget af Seoul National University Bundang Hospital ansvarlig for opbevaring af mineraler, der er vigtige for syntesen af skjoldbruskkirtelhormoner. Disse har til opgave at regulere stofskiftet, afgiftning og vækst.

Jodmangel i kroppen fører ofte til udvikling af en tilstand, der kaldes hypothyroidisme. Denne tilstand indebærer et fald i produktionen af skjoldbruskkirtelhormoner.

Denne ubalance medfører alvorlige konsekvenser i kroppen, herunder overdreven vægtøgning, træthed og uregelmæssige menstruationer. Heldigvis indeholder visse fødevarer betydelige mængder jod og kan forhindre kroppens jodniveau i at falde, som det fremgår af denne forskning fra universitetet i Oslo (Norge).

Hypothyreose kan påvises ved hjælp af en blodprøve, og det er derfor vigtigt at gå til endokrinologen og forklare de symptomer, vi lider af, så lægen kan ordinere den mest hensigtsmæssige behandling.

Her er de bedste jodholdige fødevarer til at forbedre skjoldbruskkirtlens sundhed.

Jodholdige fødevarer

1. Blåbær

Illustration af blod

Ifølge denne undersøgelse foretaget af universitetet i São Paulo (Brasilien) er blåbær en af de mest anbefalede frugter til at passe på vores krop, takket være deres antioxidanter. Det anslås, at for hver 113 g af denne frugt får vi op til 400/mcg jod.

Hvis vi spiser dem regelmæssigt, vil det støtte vores stofskifte ved at regulere skjoldbruskkirtelfunktion. Det foreslås at spise dem i deres naturlige tilstand, enten i salater eller smoothies.

2. Naturlig yoghurt

Naturlig eller økologisk yoghurt er et probiotikum, som kan indgå i kosten. Denne fødevare indeholder lidt mere end halvdelen af det jod, som kroppen har brug for dagligt, ca. 90/mcg pr. 2,4 dl.

Desuden ville dens kulturer støtte tarmfunktionen ved at genoprette bakteriefloraen, som denne undersøgelse udført af VU University Medical Center i Amsterdam, Holland, hævder. Vi anbefaler dog, at man undgår at bruge sukker til at søde det.

3. Himalayasalt

Mange mennesker forsøger at reducere deres forbrug af konventionelt bordsalt så meget som muligt. De forsøger også at optage tilstrækkeligt med jod fra andre fødevarer.

Ifølge den gængse opfattelse kan man som erstatning for bordsalt ty til Himalayasalt, der indeholder 250 mcg jod, hvilket er mere end 150% af det anbefalede daglige behov. Som med andre typer salt er det dog vigtigt, at man modererer forbruget for at undgå bivirkninger.

Bemærk: Der er ingen videnskabelige beviser for, at Himalayasalt er mere egnet til regelmæssigt forbrug end andre typer salt.

4. Torsk

Kikærter med torsk

Torsk er en fisk, der er rig på omega-3-fedtsyrer, E-vitamin og mineraler som kalium, calcium, magnesium og jod. Hver 85 g torsk giver 99 mikrogram jod, hvilket svarer til ca. 66% af kroppens daglige behov.

Den er fedt- og kaloriefattig og er desuden et af de bedste kosttilskud til en sund og skjoldbruskkirtelvenlig kost. Kombinér det med grøntsager, og du har den perfekte menu.

5. Jordbær

Disse bær er lækre, alsidige og indeholder essentielle næringsstoffer, der styrker kroppens forsvar, ifølge denne undersøgelse foretaget af universitetet i Cordoba (Spanien). Selv om de er søde, mener eksperter, at de kan være velegnede til at forbedre skjoldbruskkirtlens sundhed på grund af deres betydelige indhold af jod.

2,4 dl jordbær indeholder 13 mcg jod, hvilket svarer til ca. 10% af en persons daglige behov. Kombinér dem med yoghurt, og du har den perfekte blanding.

6. Bønner: Jodholdige fødevarer

Grønne bønner er jodholdige fødevarer

Grønne bønner er en sund type grøntsager, der kan indgå i alle typer kostvaner. Vi anbefaler, at du ikke koger dem for meget, så de ikke mister deres næringsstoffer.

Regelmæssigt indtag giver kroppen små mængder jod, som kan bruges til at stimulere skjoldbruskkirtelfunktionen. 1,2 dl af denne grøntsag giver 3 mcg jod, hvilket svarer til netto 2% af den anbefalede daglige værdi.

7. Hvide bønner

Bønner i alle varianter er en fødevare, der kan supplere kosten. Men blandt alle vores jodholdige fødevarer er hvide bønner øverst på listen over dem, der er gode til at regulere skjoldbruskkirtelfunktionen. Desuden hævder nogle undersøgelser, at hvide bønner indeholder mere biotilgængeligt jern end kidneybønner.

1,2 dl hvide bønner indeholder op til 32 mcg jod og meget få kalorier. De er også gode for fordøjelsen, fordi de indeholder fibre.

8. Kartofler: Populære jodholdige fødevarer

Kartofler er jodholdige fødevarer

Den almindelige kartoffel er en af de mest spiste fødevarer i verden og også en kilde til jod, der findes i planteriget. En kartoffel med skind og det hele giver ca. 60 mcg jod, når den er bagt.

Konklusion om jodholdige fødevarer

Indarbejdelse af disse fødevarer i din kost er en af de sundeste måder at tilføre jod til din krop, især til din skjoldbruskkirtel.

Vi bør dog ikke basere vores kost på disse fødevarer alene. Vi bør inddrage dem med måde, og hvis vi er i tvivl, bør vi konsultere en ernæringsekspert.

It might interest you...
7 drikke med jod til din skjoldbruskkirtel
Bedre Livsstil
Read it in Bedre Livsstil
7 drikke med jod til din skjoldbruskkirtel

Døjer du med problemer med din skjoldbruskkirtel? Hvis du gør, bør du helt sikkert læse de følgende syv opskrifter på drikke pakket med jod.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.