Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom: Hvad er denne sygdom?

Sangeren har netop meddelt sine fans, at han har en ansigtslammelse på grund af Ramsay Hunts syndromet. Vil han være i stand til at fortsætte sin professionelle karriere i fremtiden med denne sygdom?
Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom: Hvad er denne sygdom?

Sidste ændring: 18 juni, 2022

Justin Bieber har for nylig meddelt på sine sociale netværk, at han lider af en mærkelig perifer ansigtslammelse, som er blevet diagnosticeret som Ramsay Hunts syndromet. Denne patologi har tvunget den unge sanger til at aflyse sine kommende koncerter. Læs alt om Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom i denne artikel.

Denne sygdom er viral og skyldes den samme virus, som genererer skoldkopper og helvedesild. Den er i stand til at ændre folks livskvalitet, og som vi ser det ske med Bieber, indebærer den endda ændring af daglige og arbejdsmæssige rutiner.

I denne artikel forklarer vi, hvordan sygdommen overføres, dens mest tydelige symptomer, og om der findes nogen behandling. Vi vil spørge, hvad der kan ske med Justin Biebers karriere i den nærmeste fremtid, indtil hans Ramsay Hunts syndrom er løst.

Hvordan får man Ramsay Hunts syndromet?

Det er ikke muligt at sige, at Ramsay Hunts syndromet, som Justin Bieber lider af, har været en smitte som sådan. Det er faktisk en reaktivering af varicella-zoster-virus, der sidder fast i en kranienerve.

Den naturlige historie for denne sygdom er, at patienten udsættes for virussen, normalt i barndommen, og kan have eller ikke have de typiske skoldkopper. Virusmidlet fjernes ikke fra kroppen og sætter sig fast i nogle neuroner og forbliver i latent tilstand.

I løbet af årene er det muligt, at virussen reaktiveres. Personen kan dog også blive gammel uden at vide noget om det.

Varicella-zoster-virussen kan reaktiveres i form af herpes zoster, som er mere almindelig end Ramsay Hunts syndromet. Det sker, når indlæggelsen af virussubstansen var i en nerve mellem ribbenene.

Når det reaktiveres på denne måde, forårsager det den velkendte helvedesild. Der er blærer på brystkassen med en fornemmelse af brændende smerte og høj hudfølsomhed i området.

Ved Ramsay Hunts syndromet sidder virussen i en nerve i ansigtet eller kraniet. Derfor er symptomerne, som vi vil se nedenfor, anderledes end ved helvedesild.

En virus

Varicella zoster-virus kan ligge i dvale i kroppens nerver for at reaktiveres i fremtiden.

Hvorfor reaktiveres virussen?

Virussen reaktiveres ikke hos alle, der har haft skoldkopper som barn. Som vi allerede har nævnt, er der mange, der går hele livet uden at høre om det igen.

Tilfældet med Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom er ret sjældent på grund af hans alder. Så vidt vi ved fra videnskabelige undersøgelser, er det at være over 60 år gammel en risikofaktor for reaktivering, og det er mindre hyppigt hos unge mennesker. Sangeren er i øjeblikket 28 år gammel.

Vi kan antage, at reaktivering af varicella-zoster-virus skyldes et fald i forsvaret. Det vil sige, at immunforsvaret er svækket af en eller anden grund, og virussubstansen benytter lejligheden til at manifestere sig og replikere i den nerve, hvor den har sat sig fast.

Immunforsvaret kan være svækket af forskellige årsager:

 • En alvorlig underliggende sygdom, der tvinger kroppen til at rette ressourcerne derhen.
 • Indtagelse af lægemidler, der påvirker de hvide blodlegemer og immunoglobulinproduktionen, f.eks. kortikosteroider.
 • Tilstande med stress, angst eller nervøsitet, der øger udskillelsen af kortisol og dermed hæmmer de hvide blodlegemers sædvanlige virkning.

Hvad er symptomerne på Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom?

De fleste patienter med Ramsay Hunts syndrom har blærer i ansigtet, nær ørerne og øjnene. Nogle mennesker udvikler perifer ansigtslammelse med vanskeligheder med at bevæge den ene side af ansigtet.

“Som du kan se, blinker dette øje ikke. Jeg kan ikke smile på denne side af mit ansigt, så jeg har fuldstændig lammelse.”

-Justin Biebers Instagram

Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom ser ud til at mangle blærerne, men det fremgår tydeligt af den video, han har lagt ud på Instagram, at han har perifer ansigtslammelse i den ene side. Dette forhindrer ham i at bevæge øjenlåget normalt og bruge ansigtsudtryk, som en person uden patologien ville gøre.

Andre symptomer, der kan forekomme, er som følger:

 • Smerter i ansigtet.
 • Tinnitus: En lyd af ukendt oprindelse, som kun opfattes af patienten.
 • Hyperacusis: Kortvarigt tab af hørelse.
 • Forandring af smagssansen.
 • Svimmelhed og vertigo.
Kvinde laver ansigtsudtryk

Perifer ansigtslammelse påvirker blinken og bevægelse af læberne på den ene halvdel af ansigtet.

Kan Justin Biebers Ramsay Hunts syndrom behandles?

Forskning viser, at behandlingen af Ramsay Hunt syndrom er støttende. Det betyder, at der ikke findes nogen kur, der kan fjerne virussen helt fra kroppen.

Læger kan ordinere acyclovir, som er et antiviralt middel, der reducerer den tid, symptomerne varer. Det skal dog gives tidligt, for at det er effektivt.

For ledsagende symptomer findes der specifik medicin. Hvis patienten f.eks. har smerter, kan der ordineres carbamazepin eller et antidepressivt middel med en neuralsmertestillende virkning. Det er almindeligt at supplere med B12-vitamin samtidig for at fremme neural genopretning.

Svimmelhed og vertigo behandles også med antivertiginøse lægemidler. Og der anbefales øjendråber til øjet på den ramte side, da den manglende blinkning kan forårsage tørhed og hornhindeskader.

Udviklingstiden er variabel. Vi ved ikke, hvor mange uger Justin Bieber vil lide af de symptomer på Ramsay Hunts syndromet.

Det anslås, at den gennemsnitlige tid er 3-4 uger indtil remission. Der er dog tilfælde, der varer i måneder, indtil der opnås fuldstændig helbredelse.

Hvad er der i vente for sangeren?

Justin Bieber har været nødt til at aflyse koncerter på grund af Ramsay Hunts syndromet, som han lider af. Dette er ganske logisk, og han kunne ikke optræde under disse omstændigheder.

I de næste 4 uger vil han næsten helt sikkert være påvirket. Vi ved ikke, hvordan tingene vil udvikle sig derefter. Det antages, at han allerede vil have påbegyndt behandling med antivirale midler, da han blev diagnosticeret.

Nogle komplikationer bør overvåges i denne patologi. Nogle patienter kan blive efterladt med neuralgi, som er en kedelig og vedvarende smerte i den nerve, der havde lammelsen, mens andre udvikler sår på hornhinden på grund af den manglende øjenhydrering, fordi de ikke har en tilstrækkelig blinkning.

Indenfor den næste måned vil vi have flere nyheder om sangeren, og vi vil vide, om hans udvikling er gunstig. Dette udelukker ikke, at han får en reaktivering i de næste par år, da virussubstansen vil forblive i hans krop.

Det kan interessere dig ...
Alt om Ramsay Hunts syndrom
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om Ramsay Hunts syndrom

Ramsay Hunts syndrom forårsages af den samme virus, der forårsager skoldkopper. Denne virus er i stand til at påvirke visse nerver - særligt ansigt...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Jeon, Younghoon, and Heryim Lee. “Ramsay hunt syndrome.” Journal of Dental Anesthesia and Pain Medicine 18.6 (2018): 333-337.
 • Crouch, Andrew E., Marc H. Hohman, and Claudio Andaloro. “Ramsay Hunt Syndrome.” StatPearls [Internet]. StatPearls Publishing, 2022.
 • Kanerva, Mervi, Sanna Jones, and Anne Pitkaranta. “Ramsay Hunt syndrome: characteristics and patient self-assessed long-term facial palsy outcome.” European Archives of Oto-Rhino-Laryngology 277.4 (2020): 1235-1245.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.