Kan du drikke øl under amning?

Der er ingen beviser for, at det er skadeligt for barnet at drikke små mængder øl under amning, men du bør tage forholdsregler.
Kan du drikke øl under amning?
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 26 januar, 2023

Det er et kontroversielt emne at drikke øl under amning. Nogle mener, at der ikke er nogen risiko, så længe det sker med måde, mens andre mener, at ingen mængde alkohol er sikker på dette tidspunkt.

Det er en kendsgerning, at alkohol, uanset mængde, går over i modermælken og dermed også til barnet. På nuværende tidspunkt er der ingen undersøgelser, der viser, at det påvirker barnet at drikke øl under amning, men der er heller ingen undersøgelser, der benægter dette.

Selv om denne type drikkevarer har et lavt alkoholindhold, er der ingen enighed om, og der er heller ikke afgørende beviser for, hvor meget alkohol der kan være farligt. Derfor er det klogt at være meget forsigtig, når man drikker øl, mens man ammer.

At drikke øl under amning

En mor ammer sin baby

Nogle specialister foreslår, at det er bedst at drikke øl, mens man ammer, i meget små mængder. Efter deres mening er det tilrådeligt ikke at drikke mere end 350 ml af denne drik om dagen, så længe den ikke har en koncentration på mere end 5 % alkohol.

Det svarer til 150 ml vin på 12 % eller 44 ml af en hvilken som helst spiritus på 40 %. I alle disse tilfælde er der 18 ml ren alkohol. Fortalere for slet ikke at begrænse alkoholforbruget mener, at det vigtige er ikke at amme de første to timer efter at have drukket.

Der er ingen beviser for, at selv et lavt alkoholforbrug udgør en “nul”-risiko for barnet. I denne henseende er der to problematiske spørgsmål. Det første er, at oplysningerne om mængden af alkohol i en drink ikke altid er nøjagtige. Det andet er, at den enkelte babys sundhedstilstand og -forhold er forskellige.

Barnets sikkerhed

Alkohol går direkte over i modermælken. Niveauerne af dette stof er højest i de første 30 til 60 minutter efter indtagelse. I nogle tilfælde er det dog til stede op til to til tre timer efter indtagelsen.

Men jo større mængde alkohol der indtages, jo længere forbliver det i kroppen, og jo mere sandsynligt er det derfor, at det vil være til stede i modermælken i flere timer. På nuværende tidspunkt er der ingen rapporter om, at en øl på 5 % er skadelig for et ammende barn.

De faktorer, der påvirker alkoholens varighed i kroppen, er ud over mængden også den hastighed, hvormed den indtages, moderens vægt og om den indtages sammen med mad eller ej. Alle disse faktorer bør tages i betragtning, når man drikker øl under amning.

På en anden måde er det vigtigt at tage hensyn til, at alkoholforbrug kan påvirke dømmekraften hos den person, der tager sig af barnet. Dette kan bringe den lille persons sikkerhed i fare.

Påståede fordele ved at drikke øl under amning

Der findes mange myter og rygter om de påståede fordele ved at drikke øl under amning. En af de mest udbredte er, at nogle af bestanddelene i denne drik, som f.eks. byg og humle, øger produktionen af modermælk. Det er der dog ingen beviser for.

Derimod er der beviser for, at overdrevent alkoholforbrug kan forstyrre nedløbsrefleksen, som også kaldes “mælken løber til”. Alkohol hæmmer oxytocinproduktionen, og dette reducerer brystmælksproduktionen med 10 til 25 %.

Denne myte stammer sandsynligvis fra en verificerbar kendsgerning – nemlig at alkohol øger prolaktinniveauet. Denne stigning er dog ubetydelig og er langt fra tilstrækkelig til at øge mælkeproduktionen.

Risici og forholdsregler

Mor, der ammer, får os til at spørge, om man kan drikke øl under amning

Det er bedst for den enkelte mor at rådføre sig med sin læge om det hensigtsmæssige i at drikke øl under amning. Det kan være risikabelt eller endog farligt for et for tidligt født eller medicinsk sårbart barn.

Du er måske også interesseret i: Vegansk kost under amning: Hvad anbefales?

Det er vigtigt at huske på, at alkoholindholdet i moderens blodbane er det samme som i modermælken. Hvis en mor imidlertid beslutter sig for at drikke øl, mens hun ammer, er det tilrådeligt at tage hensyn til nogle anbefalinger:

 • Moderat indtag. Det anbefales ikke at drikke mere end én øl om dagen eller en tilsvarende mængde, som forklaret ovenstående.
 • Vent to timer. Det er tilrådeligt at amme, før man drikker en øl, eller to timer efter man har drukket den. Ellers kan der opstå unødige risici.
 • Moderens vægt. Tungere mødre bør vente to og en halv til tre timer med at amme deres barn. Jo tungere personen er, jo længere tid tager det for alkoholen at blive udskilt fra kroppen.
 • Undgå samsovning. Del ikke seng med dit barn, når du har drukket alkohol. Dette er blevet forbundet med vuggedød.

Flere forholdsregler

 • Malk ud på forhånd. En god mulighed for at drikke øl, mens du ammer, er at malke ud, før du drikker. På denne måde kan den udpumpede mælk gives til barnet, indtil alkoholen har forladt moderens krop, og hun kan amme igen.
 • Alkoholen forsvinder ikke, når man pumper ud. Der er en tro på, at det at pumpe ud efter at have drukket alkohol vil sænke alkoholniveauet i kroppen. Dette er ikke korrekt. Vent altid to til tre timer.
 • Ubehaget ved fyldte bryster. Hvis du oplever ubehag i brysterne og har brug for at pumpe ud før den anbefalede ventetid efter alkoholindtag, er det korrekte at kassere den og ikke give den til barnet.
 • En alternativ omsorgsperson. Det er klogt at vælge en person, der kan tage sig af barnet, hvis moderen ikke er til rådighed, fordi hun har besluttet at drikke øl, mens hun ammer.

Kontakt din læge vedrørende risikoen ved at drikke øl under amning

Den alkohol, som barnet indtager gennem modermælken, kan have mange bivirkninger. Blandt dem er psykomotorisk retardering, lavere kognitive præstationer, irritabilitet, døsighed osv. Derfor er det meget vigtigt at være forsigtig, når man drikker øl, mens man ammer.

Den bedste løsning er ikke helt at undgå at drikke øl, mens man ammer, men at gøre det på en ansvarlig måde. Det betyder, at man kun drikker meget lejlighedsvis, i moderate mængder, og at man følger de sikre retningslinjer for amning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pérez Medina, T., Argila Fernández-Durán, N. D., Pereira Sánchez, A., & Serrano González, L. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutrición Hospitalaria.
 • Sterling Clarren.(1990), International Journal of Gynecology & Obstetrics. Maternal alcohol use during breast-feeding and infant mental and motor development at one year.
 • Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology, 2014, 114, 168–173. Alcohol and Breastfeeding.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.