Kan man få tømmermænd af at blande alkohol og sukker? Det siger videnskaben

Hvis du nogensinde har drukket søde alkoholiske drikkevarer og er vågnet op med værre tømmermænd, har du måske tænkt på, om sukker er skyld i det. Her er svaret.
Kan man få tømmermænd af at blande alkohol og sukker? Det siger videnskaben
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 29 november, 2022

Blandingen af alkohol og sukker kan være skadelig på kort, mellemlang og lang sigt og bliver et dobbeltproblem. Men forårsager denne kombination flere tømmermænd? Hvad er sandheden her?

Vi kan starte med at sige, at på trods af at et overdrevent sukkerforbrug har en lignende effekt som tømmermænd, er det ikke ligefrem det, der forårsager de symptomer, vi oplever efter at have drukket. Lad os tage et detaljeret kig på det.

Hvorfor lider vi af tømmermænd?

Har du nogensinde undret dig over, hvorfor du føler ubehaget ved de såkaldte “tømmermænd” dagen efter, at du har drukket et par drinks? Årsagen er, at alkohol dehydrerer dig, udtømmer niveauet af vitaminer og mineraler og genererer andre biprodukter, der har en skadelig virkning.

Vi kan påpege, at når alkohol indtages, blokerer det produktionen af det antidiuretiske hormon (ADH) i hypothalamus. Nyrerne begynder derefter at udskille mere vand.

Det er derfor ikke ualmindeligt, at man oplever symptomer på dehydrering:

 • Svimmelhed.
 • Ekstrem tørst.
 • Døsighed.
 • Hovedpine.
 • Svaghed og træthed.
 • Ændret hjerterytme.

Desuden kan alkoholholdige drikkevarer også påvirke fordøjelsessystemet. Således øges bugspytkirtelsekretionerne og tarmaktiviteten, og maveslimhinden beskadiges, hvilket gør den mere modtagelig over for virkningerne af saltsyre.

Ifølge forskning på området skyldes andre tømmermændsymptomer en tilstand af hypoglykæmi. Et overdrevent alkoholforbrug sænker blodsukkeret og udtømmer endda leverens reserver.

Som om det ikke var nok, nedsætter alkohol også produktionen af neurotransmittere (serotonin og prostaglandiner). Dette har en indvirkning på både humøret og den kognitive funktion.

Da det ofte er en vane forbundet med indtag af alkohol at holde sig vågen om natten, forstyrrer alkohol også søvncyklussen. Vi oplever noget, der minder om jetlag.

Du er måske også interesseret i: 4 tips til at stoppe med at drikke alkohol

Hvad kan gøre tømmermænd værre?

Nogle gange kan de symptomer, der opstår efter at have drukket, være mere mærkbare. Hvorfor er der en forskel? Der er flere faktorer, der gør tømmermænd værre:

 • Binge drinking: Det betyder, at man drikker en stor mængde alkohol på kort tid (f.eks. 5 eller flere drinks på 2 eller 3 timer).
 • At drikke uden at have spist: Hvis man har spist noget før, især protein- og fedtholdige fødevarer, optages alkoholen langsommere.
 • Ikke at drikke vand: Når vi er til fest, tror vi måske, at alkoholholdige drikkevarer er nok, men det er ikke tilfældet. Vi kan og bør drikke vand mellem hver drink for at modvirke dehydrering.
 • Stærke drikkevarer: Dem med et højere alkoholindhold øger tømmermændsymptomerne. Hvis vi laver en sammenligning, når nogle vodkaer op på 80%, mens øl er tæt på 5%.
 • Drikkevarer med et højt indhold af kongener: Det er de elementer, der giver farve, lugt og smag til drikkevarer. De, der er mørkere, som f.eks. cognac, kan have en større virkning.
 • Andre faktorer: Utilstrækkelig hvile, dårlig kost, at drikke flere dage i træk, kroniske helbredsproblemer (metabolisk syndrom).
Venner skåler

Blanding af alkohol og sukker: Tømmermænd eller myte?

I dag findes der på markedet nogle drikkevarer, der kaldes alcopops. De kombinerer stærke alkoholholdige drikkevarer (vodka, gin og andre) med sodavand eller frugtsaft.

Disse drikkevarer er mere attraktive for unge mennesker, selv for mindreårige, som det fremgår af undersøgelser. På grund af deres behagelige smag, som skjuler alkoholens styrke, er forbruget af disse drikkevarer også højere end af andre drikkevarer.

Det samme kan ske med rombaserede drikke, cocktails som daiquiri eller andre hjemmelavede blandinger med sodavand. I alle disse tilfælde indtager vi ikke kun mere alkohol, men også meget mere sukker, end vi burde.

Det er dog ikke sukkeret, der gør tømmermændene værre, men det faktum, at vi drikker meget mere på grund af den behagelige smag. På denne måde mister man overblikket over, hvor meget spiritus man drikker.

I den forbindelse har en undersøgelse fra universitetet i Utrecht (Holland) undersøgt forholdet mellem koffeinholdige drikkevarer og alkohol og virkningerne på tømmermænd. Selv om der ikke blev konstateret nogen sådan sammenhæng, blev det observeret, at de, der blandede alkohol med coladrikke, indtog mere spiritus.

Dette indebærer store risici. Ifølge forskningen påvirkes motorikken allerede ved 0,5 gram alkohol pr. liter blod, hvilket reducerer reaktionshastigheden og de kognitive funktioner. Det betyder, at der vil være problemer med at tale, koordinere og endda køre bil.

En promille på 3-4 gram/liter når farlige niveauer, og personen kan komme i en tilstand, der kaldes alkoholisk koma, hvor der er stor risiko for at dø af kvælning.

Det er derfor, at selv om blandingen af alkohol og sukker ikke i sig selv forårsager tømmermænd, forstærkes eller forværres nogle symptomer, blot fordi personen drikker mere. Vi ved ikke, hvor meget alkohol og sukker vi indtager.

Sukker-tømmermænd?

Det er værd at bemærke, at selv om etiketterne på alkoholholdige drikkevarer angiver alkoholindholdet, er producenterne ikke forpligtet til at oplyse os om andelen af kulhydrater, der er i hver flaske. Denne kan være meget høj. Dette sker også i hjemmelavede drikkevarer.

For blot at nævne et eksempel: En cuba libre (rom og cola) indeholder 200 milliliter cola, som indeholder næsten 20 gram sukker. Med andre ord, hvis en person drikker 2 cuba libres , har vedkommende allerede indtaget alt det sukker, personen har brug for på en dag.

Så ud over de umiddelbare sundhedsmæssige virkninger af alkoholindholdet kan der være andre former for problemer med disse typer søde drikkevarer. Når sukkeret først er absorberet i blodet, sker der en stigning eller forhøjelse af blodglukoseniveauet.

Dette får adrenalin og noradrenalin til at svinge. Som følge heraf opstår der forskellige symptomer inden for få timer. Som følge heraf kan personen føle sig træt, med en vis træthed og hovedpine.

Efterfølgende er det muligt, at der opstår reaktiv hypoglykæmi, som sænker niveauerne under de normale værdier og får kroppen til at frigive adrenalin og kortisol. Dette fører igen til irritabilitet, angst, rystelser og sved.

På lang sigt er der også andre konsekvenser:

 • Sukker giver energi til kroppen, men når vi indtager mere, end vi bruger, lagres det som fedt. Problemet er, at mens vi drikker, laver vi ikke andet end at sidde ned.
 • Overdrevent sukkerforbrug forårsager tandbortfald samt leverproblemer (fedtlever).
 • Det er en af hovedårsagerne til fedme, både hos voksne og børn.
Sukker på en træske

Alkohol og sukker: En dårlig kombination

Blandingen af alkohol og sukker er et dårligt valg, for ud over at personen kan overdrive, kan konsekvenserne af at indtage begge stoffer blive et dobbeltproblem.

Det er en dårlig kombination, der er farlig for helbredet.

For meget alkohol er skadeligt. Og hvis vi indtager søde drikkevarer, er det relativt nemt at overdrive. I stedet for at tænke på, hvad man kan gøre for at mindske virkningerne af tømmermænd, er den vigtigste anbefaling at huske på at moderere eller endda undgå forbruget af sådanne søde alkoholholdige drikkevarer.

Det kan interessere dig ...
Hvordan er alkohol og diabetes relateret?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvordan er alkohol og diabetes relateret?

Alkohol og diabetes er ikke godt sammen. Spiritus kan ændre den måde, hvorpå din krop bruger sukkeret i dit blod. Lær mere lige her! • Bienia A, Sodolski W, Luchowska E. The effect of chronic alcohol abuse on gastric and duodenal mucosa. Ann Univ Mariae Curie Sklodowska Med. 2002; 57(2): 570-82.
 • de La Fuente R, Fernández Angulo N, Román D. Nutrición en el hígado graso no alcohólico Nutr Clin Med 2019; XIII (2): 89-98 DOI: 10.7400/NCM.2019.13.2.5075
 • Hernández Fernando José, Recalde Victoria Eugenia, Erazo Ayda Marcela. Determinación de congéneres en alcohol extra neutro rectificado empleado en la elaboración de bebidas alcohólicas. Rev.Bio.Agro. 2015;  13(1): 28-37.
 • Kraus, C Metzner, D Piontek- Alcopops, alcohol consumption and alcohol-related problems in a sample of German adolescents: Is there an alcopop-specific effect? L  Drug and Alcohol Dependence. 2010; 110(1–2): 15-20.
 • Penning R, de Haan L, Verster J. The Open Neuropsychopharmacology Journal. 2011; 4(1): 36 – 39.
 • Repetto H. Hormona antidiurética. Arch Argent Pediatr. 2014; 112(2): 153-159. http://dx.doi.org/10.5546/aap.2014.153.
 • Roldán J, Frauca C, Dueñas A. Intoxicación por alcoholes. Anales Sis San Navarra. 2003;  26(Suppl 1): 129-139.
 • Stephens R, Ling J, Heffernan TM, Heather N, Jones K. A review of the literature on the cognitive effects of alcohol hangover. Alcohol Alcohol 2008; 43:163-70. Disponible en: https://www.aesed.com/upload/files/vol-34/n-1/v34n1_8.pdf.
 • Swift R, Davidson D. Alcohol Hangover. Mechanisms and Mediators. Alcohol Health & Research World. 1998; 22(1): 54-60.
 • Vicente-Herrero M, González A, et al. Parámetros de riesgo cardiovascular, síndrome metabólico y consumo de alcohol en población laboral. Endocrinología y Nutrición. 2015; 62(4): 161-167.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.