Kawasaki syndrom: Symptomer, årsager og behandling

Kawasaki syndrom er en sjælden sygdom, som rammer børn. Det forårsager betændelse i blodkar og feber, hvor det nogle gange kan synes som en anden sygdom. Læs denne artikel for at finde ud af alt, hvad du bør vide om denne sygdom.
Kawasaki syndrom: Symptomer, årsager og behandling

Sidste ændring: 14 december, 2020

Kawasaki syndrom er en sjælden sygdom hos børn. Dets forekomst er ikke særlig høj, men det er vigtigt, at læger kender til dets eksistens for at kunne opdage det, hvis det finder sted hos deres yngre patienter.

Det primære symptom ved denne lidelse er betændelse i blodkarrene. Det skelner ikke mellem vener og arterier, da begge kan blive påvirket.

Det er i stand til at gøre lymfeknuder og slimhinder i ansigtet betændte, såsom dem, der er i munden og næsen. Af den grund kan Kawasaki syndrom også kaldes slimhinde-lymfeknudesydrom i nogle tilfælde.

Generelt bliver børn under fem år ramt. Det er mere gængs blandt drenge end piger, men forskellen i forekomsten er minimal. Nogle etniske grupper oplever hyppigere forekomst af denne lidelse end andre områder i verden, såsom japanere.

Årsagen og oprindelsen er ikke klar. Nogle hypoteser nævner angreb af mikroorgansimer som udløsere af symptomerne, men forskere har endnu ikke bevist denne påstand. Nogle læger mistænker også, at der kan være en genetisk prædisposition i familien, selvom de ikke har fundet ud af, præcis hvordan det fungerer.

Symptomer på Kawasaki syndrom

Kawasaki syndrom går gennem tre progressive faser:

 • De indledende symptomer er høj feber på næsten 40 grader og 72 timers udvikling. Det er som regel ledsaget af øjenbetændelse uden blæner og et hududslæt på overkroppen og i kønsområdet.
  • Feber med røde øjne og udbrud af udslæt forvirrer lægerne, som først tager sig af patienten. Hvis lymfeknuderne bliver betændte, dukker subkutane hævelser op som et resultat. Dette sker som regel for lymfeknuderne i nakken og er ledsaget af en øgning i størrelsen på hænder og fødder.
 • I den anden fase af sygdommen begynder huden at skalle af. Hud, som har været irriteret og betændt, begynder at skalle af i store mængder især på lemmerne. De kan opleve mavetarminfektion med opkast og diarré samt smerter i led. Feberen forsvinder som regel på dette tidspunkt.
 • Som det sidste dukker der i den sidste fase af Kawasaki syndrom ikke nogen nye symptomer op, men dem, der var der, forsvinder langsomt. Restitueringstiden er lang og det er svært for barnet at genoptage aktivitetsniveauet fra før sygdommen.
Pige med høj feber

Hvordan diagnosticerer man det?

Verdens medicinske forbund har udviklet en vejledning til kriterier til at diagnosticere Kawasaki syndrom. Der bør altid være feber, og derudover skal der være fire af de følgende symptomer:

 • Hævede hænder og fødder.
 • Hævet og plettet tunge og tørre læber.
 • Afskalning af huden på de øvre og nedre lemmer.
 • Hududslæt med få gentagende mønstre.
 • Forstørrede lymfeknuder.
 • Øjenbetændelse med røde øjne.

Sammen med observering af symptomerne skal lægen også udelukke andre lidelser, som kan blive forvekslet med Kawasaki syndrom. Hvis du har troværdig mistanke, bør du undersøge ved hjælp af ekkokardiografi, som vil opdage betændelse i blodkarrene.

Behandling af Kawasaki syndrom

Læge tjekker barn for Kawasaki syndrom

Behandlingen af patienter med Kawasaki syndrom er baseret på gamma globuliner, aspirin og blodfortyndende medicin. Formålet er at stoppe dannelsen af anuerismer på grund af betændelse i blodkarrene.

Gamma globuliner bliver indført intravenøst og er et primært værtøj i at afholde komplikationer fra at opstå som følge af denne sygdom. Læger har faktisk bemærket, at dets største fordel er at forebygge ændringer i koronararterierne.

Med hensyn til aspirin bruger læger det som et anti-inflammatorisk middel. Det reducerer heldgivis også feber og er smertestillende, hvilket vil hjælpe på andre symptomer såsom feber og smerter i led. Aspirin er kendt for at have bestemte bivirkninger hos børn, så vi anbefaler tæt overvågelse af patienter under denne behandling.

Omkring 10% af de ramte børn vil have vedvarende problemer efter restitutionen, primært i koronararterierne. De kan endda dukke op hos 10% af patienterne, der blev behandlet i tide, så vi anbefaler opfølgende tjek med komplimentære metoder.

En sjælden sygdom, som kan behandles

Ulig andre lidelser har Kawasaki syndrom en behandlingsplan og tilgang. Succes afhænger meget af nøjagtig og tidlig diagnose. I asiatiske lande er læger mere opmærksomme på det, men tilfælde er blevet rapporteret i hele verden. Når betingelserne, vi har beskrevet, bliver mødt, kan man stå over for et tilfælde af Kawasaki syndrom.

Det kan interessere dig ...
Hjemmekure til at kontrollere feber
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hjemmekure til at kontrollere feber

At kontrollere din feber med hjemmekure er en god måde, hvorpå du kan genoprette dit helbred, når din temperatur er for høj.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rodríguez Herrera, Raymundo. “Abordaje diagnóstico y terapéutico de la enfermedad de Kawasaki.” (2019).
 • Rashid AM, Kamal SM, Ashrafuzzaman M & Mustafa KG. Kawasaki disease and its treatment – an update. Curr Rheumatol Rev. 2015; 10(2):109-116.
 • Salamanca, Javier Yesid Pinzón, Rocio Del Pilar Pereira Ospina, and José Miguel Suescún Vargas. “Enfermedad de kawasaki incompleta.” Pediatría 51.2 (2018): 40-42.
 • Troncoso, Gabriela Liliana Santafé. “Enfermedad de Kawasaki.” Revista Médica-Científica CAMbios HECAM 17.1 (2018): 57-60.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.