Kløe i penis: Årsager og behandlinger

Kløe i penis kan opstå af forskellige årsager, lige fra allergier til kønssygdomme. Udforsk de mest almindelige årsager her.
Kløe i penis: Årsager og behandlinger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 25 februar, 2023

Kløe i det mandlige intimområde opstår generelt, når der er betændelse ved penishovedet. Dette symptom kan dog have mange årsager, lige fra allergier og manglende hygiejne eller for høj luftfugtighed til mere alvorlige problemer såsom svampeinfektioner eller seksuelt overførte sygdomme. Som du kan se, kræver kløe i penis en medicinsk diagnose.

For at opretholde en korrekt sundhed for denne kropsdel er det nødvendigt at vaske den hver dag og at tilegne sig vaner, der hjælper med at holde mulige infektioner væk. Når kløe i penis varer i mere end en uge, er det derfor tilrådeligt at gå til lægen.

Årsager til kløe i penis og mulige behandlinger

Dette symptom kan opstå på ethvert tidspunkt i livet af ukorrekte vaner, der påvirker sundheden af penis. Der er dog nogle mulige årsager, der er mere alvorlige end andre, som kan forårsage betændelse i området. Læs videre og udorsk de 10 mest almindelige årsager til dette symptom.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Talgknopper på penis: Hvad er de, og hvordan behandler man dem?

1. Manglende hygiejne

En af de mest almindelige årsager til penisinflammation er dårlig regelmæssig hygiejne. Når penis ikke rengøres regelmæssigt, ophobes smegma under glans, og det gælder i endnu højere grad hos uomskårne personer.

Dette er en naturlig sekretion, både hos mænd og kvinder, men bør rengøres hver dag for at forhindre udvikling af svampe og bakterier, der forårsager kløe og irritation.

Intimområdet kræver daglig rengøring. For at vaske penis ordentligt skal man trække forhuden helt tilbage og bruge en neutral sæbe. Skyl med rigeligt vand og sørg for ikke at efterlade produktrester.

Mand peger ned i sine underbukser grundet kløe i penis

2. Allergier

Penis er et sart organ, der kræver særlig pleje. Allergier i området er meget almindelige og opstår ved brug af uhensigtsmæssige produkter.

Visse sæber og kondomer kan ved direkte kontakt med huden forårsage irritationer, der ender med kløe. Desuden bør man være forsigtig med syntetisk tøj og syntetiske materialer.

Det første man skal gøre er at finde ud af, hvilket produkt der forårsager irritationen, og holde op med at bruge det. Det er tilrådeligt at bruge neutral sæbe i intimområdet og forsøge at bære bomuldstøj, der ikke sidder for stramt.

Hvis du har mistanke om, at kondomer er årsagen, kan du have latexallergi. Hvis det er dit tilfælde, skal du kigge efter alternativer lavet af et andet materiale.

3. Human papillomavirus (HPV)

HPV er en af de mest almindelige og let overførbare seksuelt overførte sygdomme. Et af dens vigtigste kendetegn hos mænd er forekomsten af vorter på penis og i det perianale område.

Ifølge en undersøgelse fra University of Washington er mere end halvdelen af seksuelt aktive mennesker smittet med HPV på et tidspunkt i deres liv. Denne virus overføres ved ubeskyttet kontakt mellem kønsorganer.

Der findes stadig ingen kur eller specifik behandling. Vacciner kan hjælpe med at forebygge det, men når man først er blevet smittet, skal kroppen selv fjerne det. Hvis der er hudlæsioner som f.eks. vorter, bør de fjernes professionelt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 11 spørgsmål, som enhver mand bør stille, når han besøger en urolog

4. Genital psoriasis

Når en mand har denne dermatologiske tilstand et eller andet sted på kroppen, er det sandsynligt, at han senere kan udvikle den på sin penis. Genital psoriasis får hudcellerne til at flage af, hvilket resulterer i tørre, kløende pletter.

Det er vigtigt at bemærke, at psoriasis ikke kan helbredes, men den kan behandles for at kontrollere de ubehagelige symptomer. Prøv altid at holde intimområdet så rent som muligt og prioritere koldt vand. Varmt vand kan forårsage tørhed i området.

5. Candidiasis

Denne svampeinfektion forårsaget af svampen Candida albicans forårsager intens kløe i penis samt smertefuldt udslæt. Dens vigtigste risikofaktor er mangel på ordentlig hygiejne, hvilket forårsager en stor ophobning af svamp på glanspenis. Det kan dog også være et tegn på autoimmune sygdomme som f.eks. HIV.

Forskning fra Mountain Research Center konkluderede, at forebyggelse er den mest effektive behandling, langt mere end at udrydde svampen med svampedræbende midler. Candidiasis behandles normalt med brug og anvendelse af medicin såsom clotrimazol, miconazol, fluconazol eller nystatin.

6. Klamydia og kløe i penis

Alle kan blive smittet med klamydia på et tidspunkt i deres liv, hvis de har ubeskyttet sex. Dette er en af de mest almindelige seksuelt overførte sygdomme og skyldes bakterien Chlamydia trachomatis.

Mænd kan få sygdommen i urinrøret (indersiden af penis), endetarmen og halsen. Nogle af de mest almindelige symptomer er svie i penis, udflåd og smertefuld vandladning.

En undersøgelse fra Georgetown University School of Medicine konkluderede, at dette er den hyppigst anmeldte seksuelt overførte sygdom i USA, der tegner sig for mere end 1 million infektioner om året.

Klamydia-infektioner behandles normalt med antibiotika. Nogle gange tages de kun én gang, men i mere ekstreme tilfælde kan lægemidlerne gives i op til 7 dage.

Under behandlingen bør samleje undgås for ikke at smitte en partner. Når man er helbredt, er den bedste måde at undgå reinfektion på altid at bruge kondom.

7. Genitaleksem

Atopisk dermatitis, også kendt som eksem, er en tilstand, der kan forårsage irritation og kløe på penis. Det er normalt et resultat af genetiske og miljømæssige faktorer. Nogle af de mest almindelige symptomer er røde pletter, tør og skællet hud, kraftig kløe og pusfyldte blærer.

Før man overvejer mulige behandlinger, bør man konsultere en hudlæge for at få bekræftet, om kløen på penis skyldes eksem. Nogle af de mulige behandlinger omfatter anvendelse af topiske kortikosteroider, f.eks. hydrokortison.

Mand har kløe i penis

8. Lyskesvamp og kløe i penis

Tinea cruris, også kendt som lyskesvamp, er en kønsinfektion forårsaget af dermatofytsvampe. Den er normalt forårsaget af overdreven svedproduktion og manglende hygiejne i området. De mest almindelige symptomer er røde pletter og irritation på penis.

Husk, at daglig rengøring af penis er med til at opretholde dens sundhed under optimale forhold. Prøv at forbedre dine hygiejnevaner for at afhjælpe symptomerne.

9. Dårlig barbering

Når du barberer dig omkring penis, er det vigtigt kun at barbere området med en barberkniv i perfekt stand for at undgå unødvendige snit og irritation. Meget gamle barbermaskiner kan gemme på svamp og bakterier mellem bladene.

Når du barberer omkring penis, skal du forsøge at gøre det efter et varmt brusebad. Påfør en generøs mængde barbergel på hele området, og barbér derefter i hårvækstens retning.

Dette vil gøre processen meget lettere og forhindre nedgroede hår eller bumser på eller omkring penis. Når du er færdig, kan du fugte huden med en let creme eller kropsolie.

10. Lus

Lus i kønsområdet er små gullige insekter, der normalt lever i menneskers kønsorganer. Da de er parasitter, har de brug for blod for at overleve.

Deres vigtigste symptom er intens kløe i penis, ud over fremkomsten af nitter, som luseæggene kaldes. Disse overføres ved seksuel kontakt eller med tøj, håndklæder eller lagner.

Normalt er den hurtigste og mest effektive behandling til at fjerne lusene topiske lotioner. Tonic med permethrin eller cremer med pyrethrin eller piperonylbutoxid kan også anvendes. Disse produkter er let tilgængelige på apoteker og kræver ingen recept.

11. Trikomoniasis

Ifølge en artikel fra Centers for Disease Control and Prevention er trikomoniasis en af de mest almindelige seksuelt overførte sygdomme. Den er forårsaget af protozo-parasitten Trichomonas vaginalis og forårsager symptomer hos både mænd og kvinder.

For mænd er der ofte en ubehagelig irriterende eller kløende fornemmelse inde i penis, som kan være ledsaget af noget udflåd. Symptomerne kan blive tydeligere, når man tisser.

Kløe i penis bør ikke ignoreres

Der er ingen grund til at ignorere eller skjule dette symptom af hensyn til beskedenhed eller skam. Hvis du konsulterer en sundhedsperson, skal du ikke skamme dig, da han/hun vil finde den bedste løsning for dig.

Især i tilfælde af en seksuelt overført infektion er det af afgørende betydning at stoppe spredningen og ikke smitte andre. Dette indebærer et alvorligt ansvar fra din side.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Koutsky LA. “Epidemiology of genital human papillomavirus infection”. Am J Med. (1997); 102(5A):3-8.
  • Martins, N., Ferreira, I. C., Barros, L., Silva, S., & Henriques, M. “Candidiasis: predisposing factors, prevention, diagnosis and alternative treatment”. Mycopathologia. (2014). 177(5-6), 223–240.
  • Mishori, R., McClaskey, E. L., & WinklerPrins, V. J. “Chlamydia trachomatis infections: screening, diagnosis, and management”. American family physician. (2012). 86(12), 1127–1132.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.