Kompulsiv onani: Hvordan kan det påvirke dit helbred?

Kompulsiv onani påvirker en persons helbred. Når det bliver en lidelse, kan det faktisk påvirke alle områder af en persons liv. Få mere at vide i denne artikel.
Kompulsiv onani: Hvordan kan det påvirke dit helbred?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Kompulsiv onani anses for at være en reel afhængighed. Mange mennesker ser deres livskvalitet reduceret på grund af dette problem, som normalt er af psykologisk oprindelse.

Når det er næsten umuligt at kontrollere trangen til at onanere, må du acceptere, at du har et problem. Derfor er det vigtigt at vide mere om dette problem og om nødvendigt søge hjælp så hurtigt som muligt.

Lad os se nærmere på det.

Konsekvenserne af kompulsiv onani

Onani, uanset om du har en partner eller ej, er en naturlig og sund adfærd. Nogle beslutter sig for og nyder at onanere med en højere frekvens, hvilket ikke er noget problem.

Problemet opstår, når denne impuls bliver uimodståelig, påvirker din daglige funktion, opleves med skyldfølelse eller bruges til at lindre andre ubehageligheder og ikke til nydelse. Kort sagt er det et problem, når personen bliver afhængig af denne stimulering, og onani ender med at blive en automatiseret reaktion.

I disse tilfælde taler vi om kompulsiv onani. Dette er en lidelse, der rammer mænd oftere end kvinder, og som ofte er relateret til andre psykiatriske problemer såsom angst, depression, ADHD eller stofmisbrug.

Ætiologien bag kompulsiv onani er kompleks. Ifølge psykolog María Villegas kan personen, når han/hun forsøger at gå i et stykke tid (timer, dage, uger) uden at onanere, endda lide af et abstinenssyndrom, som det kan ske, når man opgiver et stof.

Dette syndrom kan bl.a. vise sig ved angst, hovedpine, irritabilitet, nervøsitet, rysten, problemer med at falde i søvn (søvnløshed), manglende appetit eller overdreven appetit.

Nogle af de langsigtede virkninger, som denne handling har på en person, er følgende:

1. Vanskeligheder med at etablere romantiske forhold

Almindeligvis foretrækker personer, der lider af kompulsiv onani, at tilfredsstille deres seksuelle lyster alene frem for at have sex med en anden person. Da det eneste, de ønsker, er at opnå orgasme, er deres sind udelukkende fokuseret på at tilfredsstille dette behov, og derfor søger de nydelse alene, når de har lyst til det.

På den anden side har disse mennesker ofte svært ved at holde sig i et stabilt forhold. Deres adfærd gør det ikke muligt for dem at nyde selskab eller at tilfredsstille nogen. Derfor har de en tendens til at være følelsesmæssigt ustabile og har skyldfølelser over dette.

Bag en person, der oplever kompulsiv onani, er der en person med mange usikkerheder, så professionel hjælp er vigtig.

2. Kompulsiv onani kan føre til social isolation

I mere alvorlige tilfælde holder personer med dette problem op med at deltage i sociale sammenkomster og ender med at flytte væk fra deres gruppe af venner og bekendte. De søger således isolation for at få mere tid alene til at onanere.

I andre tilfælde lykkes det dem at finde et sted på arbejdet eller i skolen, hvor de kan gemme sig og udføre handlingen. Nogle kan endda rive bukselommerne ud af bukserne for at få direkte adgang til deres kønsorganer, hvis de føler behov for det.

Frustreret mand i jakkesæt

3. Kompulsiv onani kan forårsage skader

Ifølge urolog Eduardo Garcia kan kompulsiv onani forårsage skader på kønsorganerne. Dette afhænger dog af visse karakteristika, såsom hyppigheden eller måden, det foregår på.

I dette tilfælde skal personen vurderes professionelt af en læge, især hvis skaden er moderat eller alvorlig.

Vi ved, at du vil kunne lide at læse: Afhængighed af porno: Årsager og konsekvenser

4. Det kan føre til mangel på energi

Afslutningsvis kendetegner en tilstand af konstant træthed ofte dem, der har denne psykiske lidelse. Deres energi er stærkt nedsat, og det kan påvirke deres rutiner.

Uden lyst til at gå ud eller lave andre aktiviteter begynder flere ulemper at opstå. Nogle af de værste konsekvenser kan være afskedigelser (på arbejdspladsen), økonomiske problemer eller konfrontationer med familie eller nære venner.

Sådan opdager du kompulsiv onani

Mand med hånden i bukserne oplever kompulsiv onani

Der er ikke noget nøjagtigt tal til at opdage, om en person lider af kompulsiv onani. Men det er selvfølgelig ikke det samme at røre ved sig selv tre gange om ugen som at røre ved sig selv seks gange om dagen.

Ikke desto mindre kan de personer, der hengiver sig til selvtilfredshed og er i tvivl om deres psykiske helbred, tage hensyn til disse nøgler for at vurdere, om de måske lider af denne tilstand:

  • Gå et par dage uden onani. Hvis du ikke er sikker på din tilstand, bør du prøve at gå et par dage uden at onanere. Derefter skal du analysere, hvordan du har det. Hvis der opstår abstinenssymptomer, bør du konsultere en professionel.
  • Bestem, om du føler en nedsat seksuel lyst overfor andre. Efterhånden som øjeblikke med intimitet alene øges, mister personer med denne afhængighed lysten til at forholde sig til andre. I disse tilfælde er det nødvendigt at være meget opmærksom for at afgøre, om dette kan være et tegn på et dybere problem.
  • Bestem, om du føler et presserende behov for at onanere. For eksempel kan en person med denne afhængighed miste koncentrationen, mens han/hun er på kontoret. Så vil personen ty til at gemme sig på et badeværelse for at onanere. Dette er et meget tydeligt advarselstegn på, at de måske har mistet kontrollen over deres trang.

Du vil måske finde dette interessant: Advarselstegn i unges sundhed

Det er vigtigt at tale med en psykolog om kompulsiv onani

Generelt er de personer, der lider af dette problem, de sidste til at indse, at de har brug for psykologisk hjælp. Da det er svært for dem at håndtere deres følelser af skam og skyld, har de en tendens til at skjule dem i stedet for at søge hjælp. De skal dog opfordres til at søge hjælp for at blive helbredt.

Målet med behandlingen er ikke at søge afholdenhed, men tværtimod at bevæge sig i retning af en sundere og mindre impulsiv seksualitet. Kognitiv adfærdspsykoterapi eller sexterapi er førstevalg i disse tilfælde.

I mellemtiden kan der også anvendes en farmakologisk intervention for at hjælpe med at reducere de oprindelige symptomer (angst eller depression).

Som det sidste er det nødvendigt at understrege, at kompulsiv onani ikke er afgørende for kvaliteten af en person som person. Det er simpelthen et psykologisk problem, som skal behandles. Det er vigtigt at tilsidesætte fordommene og kæmpe for at genvinde kontrollen.

Det kan interessere dig ...
Kvindelig onani: Mere end 5 tips til at finde nydelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kvindelig onani: Mere end 5 tips til at finde nydelse

Kvindelig onani er en naturlig aktivitet, der bidrager til selvopdagelse. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du finder nydelse.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.