Kost og anbefalinger til ankyloserende spondylitis

I dag deler vi nogle anbefalinger til ankyloserende spondylitis, så du kan reducere din betændelse og symptomer.
Kost og anbefalinger til ankyloserende spondylitis
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Ankyloserende spondylitis er en sygdom forbundet med gigt, der påvirker rygsøjlen. Denne tilstand forårsager betændelse og hævelse mellem hvirvlen, hvilket resulterer i handicap og smerte. Du kan behandle det med medicin, men en god diæt er også vigtigt. Læs med for at lære mere om kost og anbefalinger til ankyloserende spondylitis.

Du skal vide, at du kan forhindre mange reumatiske og inflammatoriske processer ved at forbedre dine livsstilsvaner. F.eks. er regelmæssig motion, god hvile og en afbalanceret og varieret kost vigtig.

Anbefalinger til ankyloserende spondylitis: Kost

Som vi tidligere har nævnt, er ankyloserende spondylitis en tilstand, der forårsager betændelse og degeneration af brusk. Når det kommer til denne sygdom, er det vigtigt at få den rigtige mængde af bestemte ingredienser. Det er, fordi det vil hjælpe med at forhindre progression af dine symptomer.

Der er også nogle forbindelser, såsom omega-3 fedtsyrer, der er antiinflammatoriske. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Nutrition kan de forbedre effektiviteten af gigtbehandling ved at reducere smerte og forhindre, at tilstanden bliver værre.

Derudover er det vigtigt at få den rigtige mængde calcium. Ifølge forskning offentliggjort i Nutrients garanterer dette mineral god knogle- og ledsundhed. Din krop kan dog ikke altid assimilere calcium godt i tarmene. Derfor er det vigtigt at sikre, at du spiser en række fødevarer for at hjælpe dine metaboliske processer.

Fortsæt med at læse:Effekterne af omega-3 på hjernen

Anbefalinger til ankyloserende spondylitis: Gode fødevarer

Nu deler vi nogle fødevarer, der kan hjælpe dig med at behandle og forhindre ankyloserende spondylitis. Hvis du regelmæssigt inkluderer dem i din kost, og du lider af denne lidelse, bemærker du muligvis en vis forbedring i dine symptomer.

Fed fisk

Fed fisk indeholder en masse omega-3 fedtsyrer. Som vi tidligere har nævnt, kan disse fedtsyrer hjælpe med at modulere og lindre dine inflammatoriske mekanismer. Som et resultat kan de hjælpe dig med effektivt at styre denne tilstand. Derudover er de nyttige til forebyggelse af akutte smerter.

Nogle fisk med ingredienser til et måltid

Gurkemeje

Gurkemeje har et plantenæringsstof ved navn curcumin i sig. Dette næringsstof har positive virkninger på kontrol af betændelse i kroppen. Ifølge forskning offentliggjort i Journal of Medicinal Food er gurkemeje effektivt til at hjælpe med at behandle alle processer relateret til gigt.

Krydret mad

Et af kendetegnene ved krydret mad, som chili, er, at det indeholder en forbindelse ved navn capsaicin. Selvom disse fødevarer muligvis ikke er egnede til sarte maver, har de også evnen til at reducere betændelse i kroppen. Derudover kan de lindre smerter.

Normalt vil folk anvende capsaicin topisk gennem cremer. Vi anbefaler dog også at indtage det for at hjælpe på ankyloserende spondylitis.

Anbefalinger til ankyloserende spondylitis: Forbudte fødevarer

Ligesom der er produkter og næringsstoffer, der kan hjælpe med at lindre dine symptomer, er der andre, der kan gøre dem værre. Denne liste vil tjene som en guide til at hjælpe dig med at udvikle en ernæringsplan.

Søde sager

Store mængder simpelt sukker kan forårsage betændelse. Dette skyldes stigningen i blodsukkerniveauet, hvilket får bugspytkirtlen til at arbejde hårdere.

Forbrug af for meget sukker kan øge din smerte og stivhed. Derfor bør du undgå det så vidt muligt.

Pølser

Pølser har tendens til at indeholde tilsætningsstoffer. Mens mange af dem er sikre på mellemlang sigt, kan de stadig forårsage en stigning i betændelse. På grund af dette bør du undgå dem, uanset om du følger en almindelig diæt eller vores anbefalinger til ankyloserende spondylitis.

Forarbejdede pølser

Ultraforarbejdede fødevarer

Generelt skal du fjerne alle stærkt forarbejdede fødevarer. Disse fødevarer indeholder en masse transfedtsyrer.

Disse syrer kan forværre din sundhedstilstand og øge dine inflammatoriske mekanismer. Som et resultat kan de øge din smerte.

Alkohol

Alkoholindtag øger arbejdsbyrden på din lever, fordi dette organ bliver nødt til at metabolisere og eliminere alkoholen senere. Dette medfører en stigning i generel betændelse, som kan være kontraproduktiv, når det kommer til ankyloserende spondylitis eller enhver anden form for gigt.

Konklusion om anbefalinger til ankyloserende spondylitis

Som du kan se, er forbedring af dine kostvaner nøglen til at forhindre, at denne tilstand forværres. Derudover anbefaler vi at øge mængden af friske fødevarer, du spiser, som grøntsager og fisk. En anden af vores anbefalinger til ankyloserende spondylitis er, at du skal reducere mængden af ultraforarbejdede fødevarer, du spiser.

Det er vigtigt at undgå alkohol og udøve fysisk aktivitet regelmæssigt, fordi det holder din krop i god form. Derudover bør du få optimal hvile om natten, da dette er tidspunktet, hvor din krop reparerer eventuelle beskadigede væv.

Det kan interessere dig ...
Behandlingen af seneskedehindebetændelse
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Behandlingen af seneskedehindebetændelse

Seneskedehindebetændelse er smertefuldt og kan føre til tab af bevægelse. Find ud af mere om behandlingen af seneskedehindebetændelse i denne artik...  • Gioxari A, Kaliora AC, Marantidou F, Panagiotakos DP. Intake of ω-3 polyunsaturated fatty acids in patients with rheumatoid arthritis: A systematic review and meta-analysis. Nutrition. 2018 Jan;45:114-124.e4. doi: 10.1016/j.nut.2017.06.023. Epub 2017 Jul 8. PMID: 28965775.
  • Vannucci L, Fossi C, Quattrini S, Guasti L, Pampaloni B, Gronchi G, Giusti F, Romagnoli C, Cianferotti L, Marcucci G, Brandi ML. Calcium Intake in Bone Health: A Focus on Calcium-Rich Mineral Waters. Nutrients. 2018 Dec 5;10(12):1930. doi: 10.3390/nu10121930. PMID: 30563174; PMCID: PMC6316542.
  • Daily JW, Yang M, Park S. Efficacy of Turmeric Extracts and Curcumin for Alleviating the Symptoms of Joint Arthritis: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Clinical Trials. J Med Food. 2016 Aug;19(8):717-29. doi: 10.1089/jmf.2016.3705. PMID: 27533649; PMCID: PMC5003001.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.