Kryolipolyse: Hvad er det og hvad er det til?

Kryolipolyse er en procedure, som allerede er bredt accepteret takket være dets effektivitet og den lave risiko, der er involveret. Det giver dig mulighed for at reducere fedt på bestemte områder af kroppen permanent, så længe du opretholder en sund livsstil.
Kryolipolyse: Hvad er det og hvad er det til?

Sidste ændring: 07 december, 2020

Kryolipolyse er en procedure til at fjerne lokaliseret fedt fra kroppen, når kost og motion ikke er nok til at opnå det. Det er især ordineret til personer, som har fedt, men som ikke viser ekstrem overvægt.

Kryolipolyse er på nuværende tidspunkt en af de mest brugte metoder til at forme kroppen. Det skiller sig ud, fordi det er en ikke-invasiv procedure, som kun anvender kulde og et vaccumsystem til at opnå dets formål. Det er også virkelig effektivt.

Denne procedure skal udføres på et specialiseret center og med meget kvalificeret personale. Selvom det ikke involverer risici eller har nogen bivirkninger, kræver det viden og ekspertise, for at det kan udføres ordentligt.

Hvad er kryolipolyse?

To overkroppe viser resultatet af kryolipolyse

Kryolipolyse er en ikke-invasiv dermatologisk procedure til at fjerne overskydende kropsfedt ved at påføre kulde. Det har vist sig at være meget effektivt i at reducere fedtlag uden at skade huden eller de omgivende væv.

Videnskabsfolk fra Massachusetts General Hospital og Harvard University i Boston (USA) udviklede denne metode. Målet med denne behandling er at ødelægge fedtceller eller adipocytter ved at sænke deres temperatur, indtil de nedbrydes og bliver elimineret.

Proceduren er ikke ordineret til overvægtige personer, men til dem, der har en fedtophobning på bestemte steder på kroppen. Folk bruger det primært på maven, ben, hofter og knæ. Specialisten fjerner fedt i små mængder over en relativt lang periode, som kan vare fra to til fem måneder.

Kryolipolyse blev udviklet som en alternativ metode til fedtsugning og laser fedtsugning. Det har lignende effekter, men er meget mere sikkert. Metoden er ikke effektiv hos stillesiddende personer eller dem, der spiser en usund kost.

Hvordan fungerer kryolipolyse?

Fedtceller har et stort antal fedtsyrer og dette gør dem meget sensitive over for kulde. Når de bliver frosset, bliver de krystalliseret eller “dør”, kan man sige. Derefter forsvinder de gradvist og vores kroppe eliminerer dem gennem urin.

Hvis du opretholder en ordentlig kost og motionerer regelmæssigt, vil fedt ikke ophobe sig i det behandlede område igen, eftersom adipocytter ikke reproducerer spontant. Denne metode er derfor meget effektiv, så længe man møder disse betingelser.

Behandlingen er smertefri, eftersom kulden bedøver det behandlede område. Videnskabsfolk skønner, at ved en enkelt behandling kan mellem 15 og 40% af det behandlede område blive dækket.

Du vil begynde at bemærke de første ændringer tre uger efter den første behandling. Læger kan kun behandle ét område af gangen, og antallet af behandlinger afhænger af hver persons krop.

Du vil måske også være interesseret i at læse: 7 kostfejl, som vi alle burde rette op på

Proceduren for kryolipolyse

Kvinde får udført fedtfrysning i form af kryolipolyse

Før man udfører kryolipolyse, skal en specialist afgøre, om behandlingen er passende for hver patients specifikke tilfælde. Under vurderingen vil de måle ophobningen af fedt for at etablere temperaturen, de vil anvende.

Hver behandling med kryolipolyse varer mellem en og to timer. Du behøver ikke bedøvelse, og du kan sidde ned under behandlingen. Du behøver heller ikke sidde helt stille, mens behandlingen udføres.

  1. Først lægges et stykke stof i flere lag på behandlingsområdet som en form for beskyttelse.
  2. Derefter placeres maskinen på det samme område, og de begynder en sugeproces på samme tid med, at de fryser fedtceller.
  3. Når de er færdige med den del, skal specialisten massere for at opløse de frosne fedtkrystaller, som derefter vil blive udskilt af kroppen.

Typisk kræver hele proceduren mellem en og tre behandlinger med en måneds pause imellem behandlingerne.

Fordele og kontraindikationer

Kryolipolyse har mange fordele i forhold til andre procedurer, hvilket begynder med det faktum, at det ikke kræver bedøvelse og ikke involver snit eller anvendelse af nåle. Ligeledes skader det ikke huden og giver mulighed for hurtigere resitution efter hver behandling. Resultaterne er derudover permanente (med ordentlig pleje).

Bivirkningerne ved denne procedure er minimale. De inkluderer i bund og grund rødme på huden i det behandlede område og en stram følelse i huden, når hver behandling er slut. Kun i nogle få tilfælde er der blå mærker, en snurrende fornemmelse, følelsesløshed eller kramper.

Som vi nævnte ovenstående, er denne procedure ikke passende til overvægtige personer eller personer med store ophobninger af fedt. Læger anbefaler det heller ikke til gravide eller ammende kvinder, patienter med kroniske lidelser eller mindreårige.

Som det sidste råder eksperter ikke til at få lavet denne behandling under menstruation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Manzur, F., Alvear, C., & Alayón, A. N. (2010). Adipocitos, obesidad visceral, inflamación y enfermedad cardiovascular. Revista Colombiana de cardiología, 17(5), 207-213.
  • Ramírez-Guerrero, J. A. (2007). Liposucción. Consideraciones anestésicas y perioperatorias. Revista Mexicana de Anestesiología, 30(4), 233-241.
  • Ferraro, G. M., Torreiro, A., & Lafrenz, M. (2017). Criolipólisis plana: efectos sobre el tejido adiposo en el área subumbilical de 38 pacientes. Observaciones clínicas de su aplicación. Revista argentina de dermatología, 98(1), 2-12.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.