Lækre opskrifter, der er gode for tyktarmen

Din kost har stor indflydelse på tyktarmen. Det er derfor vigtigt at spise ingredienser, der er gode for tyktarmen. Her er nogle opskrifter, du kan prøve.
Lækre opskrifter, der er gode for tyktarmen
Nelton Abdon Ramos Rojas

Bedømt og godkendt af læge Nelton Abdon Ramos Rojas.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Tyktarmen, eller kolonen, er et af kroppens vigtigste organer. Den sørger for at fordøje de kostfibre og stivelse, som ikke allerede er blevet optaget af tyndtarmen. Madens sammensætning har stor indflydelse på tyktarmen. Det er derfor vigtigt at spise ingredienser, der er gode for tyktarmen.

Tyktarmen optager en smule vand og salt for at få det ufordøjede mad til at glide videre. Den danner også slim for at hjælpe processen på vej.

Hvis du ikke spiser nok fiber, spiser uvarieret eller usundt eller ikke drikker nok vand, så kan tyktarmen få svært ved at udføre sin funktion.

Det kan give problemer såsom mavekramper, forstoppelse, betændelse, luft i tarmene og endda tarmkræft.

De her opskrifter er ikke i sig selv nok til at give dig en sund tyktarm. Men de kan være del af en kost, der samlet set giver dig en bedre fordøjelse.

Her er først nogle praktiske råd, du kan følge få at holde din tyktarm sund og rask.

Sådan holder du din tyktarm i topform

Det er vigtigt at holde din tyktarm i topform. Her er nogle gode råd til, hvordan du får en sund og rask tyktarm.

Spis mere fiber

Ifølge Randi Tobberup, der er klinisk diætist, bør du spise mellem 25 og 35 gram kostfibre om dagen. Fibrene kan du få fra fuldkornsprodukter såsom rugbrød, havregryn og korn. Du finder også fiber i grove grøntsager, bønner og frugt.

Vælg din mad med omhu

Alkohol i glas

Din tyktarm bryder sig ikke om forarbejdede madvarer såsom sukker, hvidt mel, alkohol og koffein. De kan irritere tyktarmen. De indeholder heller ikke mange fibre, som er gode for tyktarmen.

Erstat forarbejdede fødevarer med fiberrige, sunde ingredienser såsom spinat, majroer, rosenkål, bladbede, rødbeder, gulerødder, squash, hindbær, tranebær, brombær, figner, dadler, pærer og mange andre lækre frugter og grøntsager.

Læs også: Hvidt brød eller fuldkornsbrød: Hvad er bedst?

Drik mere vand

Vand er meget vigtigt for en velfungerende tyktarm.

Mere fiber i kosten er godt for fordøjelsen, men med mere fiber har du også brug for at drikke mere vand. Det skyldes, at fiber binder vandet i tarmen til en geleagtig masse, der får indholdet til at glide lettere gennem tarmen. Det er bedst at drikke 1.5 liter vand om dagen.

Motion

Motion spiller også en vigtig rolle for god tarmfunktion og for kroppen generelt. Vælg den slags motion, du bedst kan lide. Du kan for eksempel prøve yoga, svømning eller cykling.

Tre simple opskrifter, der er gode for tyktarmen

Juice med aloe vera og citron

Frisk aloe vera i skiver

Denne juice er nem at tilberede og er super sund for tarmen. Den indeholder vitaminer og væske, som kroppen, og ikke mindst tarmen, kan nyde godt af. Husk, at aloe vera kan virke afførende.

Det skal du bruge:

 • To aloe vera blade
 • Saften fra fem citroner
 • Fem teskefulde honning
 • En liter vand

Sådan gør du:

Skrab frugtkødet ud af aloe vera bladene, og skær det i stykker. Put dem derefter i en blender sammen med saften fra citronerne, vand og honning. Blend ingredienserne et par minutter og hæld derefter væsken over i en glasbeholder, sæt den på køl, og drik på tom mave.

Opskrift på salat, som tyktarmen elsker

Denne lækre salat er fyldt med sunde ingredienser, der er gode for tyktarmen. Samtidig hjælper den også med vægttabGør den til en fast del af din kost.

Det skal du bruge:

 • 3.5 dl rødkål
 • Et halvt løg, hakket
 • Fire fed hvidløg, hakkede
 • En stilk selleri, revet eller hakket
 • Tre mellemstore gulerødder
 • To uskrællede æbler, skåret i strimler
 • 1 dl squash, skåret i strimler
 • 1 dl kogt sommersquash i tern
 • 1 dl majroer i tern

Dressing:

 • Fennikelfrø
 • En skefuld basilikum, en skefuld oregano, en skefuld frisk revet ingefær, 1/4 skefuld rosmarin, en halv skefuld timian og to skefulde mynteblade.
 • Citronsaft
 • Olivenolie
 • Balsamico
 • To skefulde valgfri hot sauce

Sådan gør du:

Bland først alle salatingredienserne sammen i en skål. Bland derefter krydderurterne sammen i en skål for sig. Hæld lidt citron, balsamico, olivenolie og hot sauce over krydderurterne, efter egen smag. Hæld den færdige dressing over salaten, lige inden du skal spise den.

Læs også: Lækker salat med grønne æbler og selleri

Smoothie med  jordbær, ananas og persille

Grøn persille juice

Denne lækre smoothie er perfekt til at lindre betændelse og giver fiber, som tyktarmen har brug for, for at fungere som den skal. Næringsstofferne i jordbær, ananas og persille gør denne smoothie til et vanddrivende middel med et højt indhold af antioxidanter.

Det skal du bruge:

 • Seks jordbær
 • En skive frisk ananas
 • En skefuld frisk persille

Sådan gør du:

Hæld alle ingredienserne i en blender og tilsæt lidt vand for at få det til at blive til en glat masse. Blend smoothien i et par minutter, indtil den er klar, og drik.

Det kan interessere dig ...
Opskrift på kalorielet risbudding
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opskrift på kalorielet risbudding

Mange mennesker tror, ​​at desserter skal være fulde af kalorier og sukker. Men det behøver de ikke at være. Her viser vi en kalorielet risbudding.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • García, P. (2008). Inflamación. Cienc.Exact.Fís.Nat. (Esp).
 • Martínez Álvarez, J. R., Iglesias Rosado, C., Villarino Marín, A. L., Polanco Allué, I., Gil Gregorio, P., Ramos Cordero, P., … Legido Arce, J. C. (2008). Recomendaciones de bebida e hidrataciónpara la población española. Nutr. Clín. Diet. Hosp.
 • Labianca, R., Beretta, G. D., Kildani, B., Milesi, L., Merlin, F., Mosconi, S., … Wils, J. (2010). Colon cancer. Critical Reviews in Oncology/Hematology. https://doi.org/10.1016/j.critrevonc.2010.01.010

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.