Lær alt om dextrose lige her

Dextrose er et andet navn for glukose. I denne artikel fortæller vi alt om dextrose, herunder nogle interessante fakta.
Lær alt om dextrose lige her

Sidste ændring: 28 juli, 2021

Dextrose er et af de navne, folk bruger til at henvise til glukose, et kulhydrat, der er til stede i vores daglige liv. I denne artikel lærer du alt om dextrose.

Glukose er afgørende for den menneskelige krop.

“Dextrose” er et alternativt navn for d-glukose, en af de former for glukose, der findes. Det er en organisk forbindelse, et monosakkarid, hvis kemiske formel er C6H12O6.

I naturen syntetiseres dextrose gennem fotosyntese i planter. Det findes mest i frugt og honning fra bier. Desuden kan producenter kunstigt syntetisere det i laboratorier. Folk indtager normalt dextrose i form af mere komplekse kulhydrater, som kroppen nedbryder til sine mest enkle former.

Alt om dextrose

Som alle kulhydrater er dextrose en energikilde for den menneskelige krop. Da det er et lille molekyle, absorberer kroppen det hurtigt under fordøjelsen. Derefter passerer den ind i blodbanen og derfra til vævene, hvilket giver energi næsten øjeblikkeligt.

Alle kroppens celler bruger sukker til energi. Afhængigt af typen af sukker vil kroppen nedbryde det til mere enkle molekyler, som det kan bruge let.

Når de er inde i cellerne, omdannes sukker til ATP gennem en mekanisme kendt som Krebs-cyklussen. Dette er et essentielt stof for resten af de cellulære metaboliske processer.

Kroppen opbevarer overskydende sukker eller dextrose i leveren som glykogen. På den anden side, når der mangler energi eller dextrose i kroppen, passerer det direkte til cellerne, så kroppen kan bruge det, lige når du indtager det. Hvis ikke, bruger kroppen glykogenreserverne.

Kilderne til dextrose på skeer

Denne artikel kan interessere dig: Risiciene ved en kost rig på sukker under graviditet

Alt om dextrose: Kilder

Som vi diskuterede ovenstående, findes dextrose i mange naturlige stoffer såsom frugt, vin, planter og honning. Derudover kan det syntetiseres kunstigt.

Således kan du tage det som et kosttilskud alene, eller når det tilføjes til nogle fremstillede produkter, såsom sødestoffer. Du kan også finde det i slik, øl og pålæg.

Dets mulige bivirkninger

Du er nødt til at opretholde tilstrækkelige og stabile glukoseniveauer, da din krop, som vi nævnte ovenstående, ikke kan fungere normalt uden det. Både lave og høje niveauer er skadelige.

Konstant lave niveauer af dextrose vil føre til, at kroppen ikke har glykogenlagre. Dette ændrer mange kropsfunktioner, hvilket fører til helbredsproblemer.

Hvis de lave niveauer skyldes en engangshændelse, for eksempel på grund af intens fysisk indsats, der kræver meget energi og udtømmer cirkulerende glukose, har kroppen ikke tid til at aktivere glykogenlagrene.

Da kroppen vil lide et øjeblikkeligt behov, vil nogle af dens funktioner blive brat afbrudt. Dette kan udløse svimmelhed eller besvimelse hos en person.

Meget lave blodsukkerniveauer vil føre til besvimelse.

Tværtimod, hvis en persons dextroseniveauer er konstant høje, enten på grund af overskydende indtag eller blodsukkerproblemer, vil dette forårsage skade. Dette er tilfældet med diabetikere, der ikke kan regulere deres blodsukkerniveau.

Som sådan opbygges glukose og beskadiger mange organer, såsom hjertet og blodkarrene, der har flere helbredseffekter.

Ud over dette mener eksperter, at glukose er vanedannende. Regelmæssigt indtag af forarbejdet sukker vækker behovet for at fortsætte med at indtage dem konstant.

Alt om dextrose i hverdagen

Dextrose er et alternativt navn for glukose, en essentiel sukkerart til at give din krop energi. Folk bruger dextrose gennem flere kilder i deres daglige liv.

Det er meget vigtigt at opretholde konstante og passende dextroseniveauer, fordi både lave og høje niveauer kan føre til alvorlige helbredsproblemer.

Det kan interessere dig ...
Er vi nødt til at indtage sukker? Find ud af sandheden
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er vi nødt til at indtage sukker? Find ud af sandheden

Der er stor debat vedrørende, hvor vidt vi skal indtage sukker eller ej. Hvad mener du? Find ud af sandheden i denne artikel!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alimentación para el deporte y la salud – Joan Ramon Barbany – Google Libros [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://books.google.es/books?hl=es&lr=&id=cNetDwAAQBAJ&oi=fnd&pg=PT5&dq=dextrosa+deporte&ots=Bo0qFpJ_iU&sig=Nm0gqt0vxuTFsjjrddm65Zl4mFs#v=onepage&q=dextrosa deporte&f=false
  • Propuesta tecnológica para la obtención de glucosa por hidrólisis enzimática a partir del azúcar refino [Internet]. [cited 2020 Apr 25]. Available from: https://dspace.uclv.edu.cu/handle/123456789/7475
  • Velasco JF, Maestra R, Vasco Bioquímica N. Glucosa & Fructosa.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.