Lisa Marie Presley døde af hjertestop i en alder af 54 år: Her er hvad vi ved

Efter Lisa Marie Presleys tragiske død for nylig ser vi på, hvad der kunne have forårsaget hendes død.
Lisa Marie Presley døde af hjertestop i en alder af 54 år: Her er hvad vi ved
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Lisa Marie Presley døde af et hjertestop i en alder af 54 år, mindre end en måned før hendes fødselsdag. Den 12. januar 2023 blev hun fundet bevidstløs i sit hjem i Californien, men hendes død blev endelig bekræftet på det hospital, hun blev bragt til.

De paramedicinere, der fandt hende på hendes bopæl, rapporterede, at hun ikke trak vejret, så de begyndte hjertelungeredning (HLR). Presley genvandt sin puls og blev overført til et medicinsk center.

Lægerne behandlede hende, som de ville behandle alle andre i disse tilfælde, men kunne ikke vende tilstanden.

Elvis Presleys eneste datter efterlod sig en urolig historie i mange henseender. Hun skulle forvalte sin fars omfattende formue, giftede sig fire gange og oplevede en af sine sønners selvmord i 2020.

Hvad er et hjertestop, som det, Lisa Marie Presley oplevede?

Et hjertestop, som det, Lisa Marie Presley blev ramt af, opstår, når hjertet holder op med at pumpe blodet normalt. Ifølge National Heart, Lung and Blood Institute of the United States ligger oprindelsen normalt i en elektrisk fejl, der fører til en arytmi.

Generelt sker det, at personen udvikler hjerteflimmer. Dette er en fuldstændig uorganiseret slagtilstand i ventriklerne, som er de kamre, der er ansvarlige for at drive blodet fra hjertet ud i kredsløbet i arterier og vener.

Ventrikelflimmer er en af de hyppigste årsager til pludselig død. Når det rapporteres, at en patient døde “pludseligt”, fordi hans eller hendes hjerte stoppede, vil der ret ofte have været tale om en alvorlig arytmi.

Uorganiserede sammentrækninger af muskelfibrene i ventriklerne betyder, at blodet ikke kan strømme ud til resten af kroppen. I stedet for en koordineret sammentrækning for hvert slag er fibrillering en desorganisering af den sammentrækningsproces, der burde være tilstrækkelig til at transportere blodet til alle kroppens celler.

Dette vil næsten altid føre til døden. I et sådant omfang, at statistikkerne viser, at ventrikelfibrillering (og andre lignende arytmier) er ansvarlig for 85 % af pludselige hjerterelaterede dødsfald.

Det er ikke det samme som et hjerteanfald

Når vi hører udtrykkene hjertestop og hjerteanfald, tror vi måske, at vi taler om det samme. Dette er imidlertid ikke tilfældet. Selv om et anfald kan føre til hjertestop, sker det ikke altid på den måde.

Ligeledes er et hjertestop ikke altid en konsekvens af et anfald.

Et hjerteanfald er en dagligdags måde at henvise til akut myokardieinfarkt, som specificeret af Texas Heart Institute. Et hjerteanfald er døden af en gruppe celler i et sådant omfang, at hjertemusklen ikke længere er i stand til at fuldføre sin sammentrækningsopgave.

Med korrekt og hurtig behandling udvikler hjerteanfald sig positivt hos mange patienter. Tekniske fremskridt og specifikke protokoller, der er på plads i dag, har forbedret overlevelsesraten under disse omstændigheder.

Kvinde får et hjerteanfald

Årsager til hjertestop

For at vende tilbage til hjertestop, som var den endelige dødsårsag, der blev rapporteret i Lisa Marie Presleys tilfælde, bør vi påpege, at der er underliggende forhold, der øger risikoen for at blive ramt af hjerteflimmer. Det, vi henviser til her, er omstændigheder, faktorer og helbredsproblemer, der øger risikoen for, at en person lider pludselig død.

Følgende er de årsager, der er mest forbundet med en alvorlig arytmi, der kulminerer med hjertestop:

  • Koronararteriesygdom: Her er der tale om åreforkalkning i de arterier, der fører blod til hjertemusklen. Dannelsen af åreforkalkning reducerer den mængde ilt, som hjertecellerne får, så de har en tendens til at svigte.
  • Arvelige syndromer: Nogle misdannelser og defekter, der overføres fra forældre til børn, er ansvarlige for arytmier, der er vanskelige at løse og håndtere. Det er værd at nævne Brugada-syndromet som et eksempel.
  • Narkotikamisbrug: Kokainbrugere har en højere risiko for arytmi. Ifølge en videnskabelig undersøgelse fra Brasilien (på portugisisk) er der mindst 16 påviselige ændringer i et elektrokardiogram hos regelmæssige brugere af dette stof. Og de kan alle udvikle sig til fatale elektriske ændringer.
  • Arteriel hypertension: Patienter, der lever med forhøjet blodtryk i mange år, vil lide af en ændring i deres hjertes form, især hvis der ikke var nogen passende behandling, eller behandlingen blev forsinket. Denne ændring i hjertemusklen øger risikoen for at udvikle arytmier.
Illustration af hjertearytmi

HLR’s rolle genoplivningen af Lisa Marie Presley

Hjertelungeredning eller HLR er afgørende, når man behandler en person, der får et hjerteanfald eller hjertestop, som det skete for Lisa Marie Presley. Adgang til en defibrillator er dog den sidste mulighed for at redde liv og afslutte genoplivningen.

Ifølge nyhedsrapporterne udførte ambulancefolkene HLR på Presley og kunne genoprette hendes puls og transportere hende til et hospital.

Denne overførsel var afgørende for at få adgang til en defibrillator, der kunne behandle hjerteflimmer. Det er så vigtigt for overlevelsen, at mange lande har lovgivet om obligatorisk installation af automatiske eksterne defibrillatorer på steder med mange mennesker.

Der er faktisk allerede blevet foretaget analyser for at bekræfte deres omkostningseffektivitet. Der vil dog altid være patienter, som ikke reagerer positivt. Lisa Marie Presleys hjertestop er et godt eksempel herpå. På trods af sundhedsvæsenets koordinerede indsats var HLR ikke tilstrækkelig.

Det bør være klart, at en fremskyndet indsats og reaktion over for en bevidstløs person kan betyde forskellen mellem liv og død. Personer, der er uddannet i HLR, gode nødprocedurer og adgang til defibrillatorer er søjlerne i en god strategi.

“Det er med stor sorg, at jeg må dele den ødelæggende nyhed, at min smukke datter Lisa har forladt os.”

-Priscilla Presley, Lisas mor-


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Abad, A. M. D., Aparicio, L. G., Lahoza, E. L., Gracia, A. F., Bergasa, J. C., & Traid, J. R. (2022). Síndrome de Brugada. Revista Sanitaria de Investigación3(10), 14.
  • Borrayo-Sánchez, G., Alcocer-Gamba, M. A., Araiza-Garaygordobil, D., Arias-Mendoza, A., Aubanel-Riedel, P., Cortés-Lawrenz, J., … & Reyes-Terán, G. (2020). Guía práctica interinstitucional para el tratamiento del infarto agudo de miocardio. Gaceta médica de México156(6), 569-579.
  • de Oliveira, P. P. C., Bertholucci, G. P., Dantas, K. M., Rezende, H. T., Carrijo, A. V., Silva, C. H. H., & Junior, A. D. S. M. (2021). Alterações eletrocardiográficas relacionadas ao consumo de cocaína que são preditores de morte súbita cardíaca: revisão sistemática. Brazilian Journal of Development7(3), 29979-29995.
  • Osorio-Cuevas, D. I., Avellaneda-Lozada, P., Mejía-Mejía, A., Cañón, L., Navarro-Vargas, J. R., Orjuela-Guerrero, A., … & Matiz, H. (2019). Costo-efectividad de la reanimación cardiopulmonar con el uso del desfibrilador externo automático, comparado con reanimación cardiopulmonar básica, para personas con pérdida de conciencia en espacios de afluencia masiva de público. Revista Colombiana de Cardiología26(1), 17-23.
  • Rodríguez-Reyes, H., Muñoz Gutiérrez, M., Márquez, M. F., Pozas Garza, G., Asensio Lafuente, E., Ortíz Galván, F., … & Mariona Montero, V. A. (2015). Muerte súbita cardiaca. Estratificación de riesgo, prevención y tratamiento. Archivos de cardiología de México85(4), 329-336.
  • Sepúlveda, J., Jofré, M. L., Lira, G., Veas, N., Lindefjeld, D., & Pardo, J. (2021). Muerte Súbita Cardíaca por Fibrilación Ventricular… Revista Chilena de Cardiología40(1).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.