Løvefod: Hjælper det til at lindre menstruationssymptomer?

Løvefod er kendt som en plante for kvinder, fordi den hjælper med at lindre menstruationssymptomer. Hvad siger videnskaben om dette?
Løvefod: Hjælper det til at lindre menstruationssymptomer?
Franciele Rohor de Souza

Skrevet og kontrolleret af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 04 april, 2023

Løvefod, med det videnskabelige navn Alchemilla vulgaris, er en plante, der hører til Rosaceae-familien. Den har en størrelse på mellem 10 og 40 centimeter med et træagtigt rhizom, en opretstående stængel med grene, hvorpå man kan se afrundede blade og små blomster i gulgrønne nuancer.

Find ud af, om den kan være nyttig til behandling af menstruationssymptomer.

Selv om den er hjemmehørende i Europa, strækker dens dyrkning sig til nogle regioner i Asien og Nordamerika. Den er kendt i naturmedicin for sit potentiale til at behandle lidelser i forbindelse med kvinders sundhed. Især bruges den mod symptomer på menstruation og overgangsalder.

Ifølge iNaturalist-projektet fra California Academy of Sciences og National Geographic Society er den nyttig mod dysmenoré og leukoré. Den har også astringerende egenskaber. Vil du vide mere om den? Vi fortæller dig, hvad videnskaben siger om dens anvendelser inden for menstruationssundhed.

Løvefod: Kan det lindre menstruationssymptomer?

Traditionelt er løvefod blevet brugt som et supplement til at forbedre kvinders reproduktive og hormonelle sundhed. Som samlet af forskning delt i det videnskabelige tidsskrift RSC Advances, har det en historie som et hjælpemiddel til tilstande som f.eks:

Det betyder ikke, at der er fuldstændig sikkerhed for sådanne fordele. Det skal bemærkes, at der stadig er undersøgelser i gang, og der er stadig ikke nok kliniske beviser til at bevise dens effektivitet.

Indtil videre bør det ikke betragtes som en behandling af første valg.

Løvefod

Endnu en nyttig artikel til dig: Fem lægeurter til at bekæmpe nyresmerter

Først og fremmest er det værd at bemærke, at undersøgelser har været i stand til at bekræfte det rigelige indhold af fenolforbindelser i løvefod.

En fytokemisk analyse og en in vitro-undersøgelse af planten – afsløret i South African Journal of Botany – rapporterede, at methanoliske ekstrakter af luftdele og rødder af Alchemilla vulgaris koncentrerer galliske og ellagiske tanniner.

Disse stoffer giver især antioxidant, antiinflammatoriske og astringerende egenskaber med potentiale til at fremme lindring af visse lidelser og sygdomme. Hvad angår menstruation, tyder meget på, at den har potentiale til at lindre dysmenoré (menstruationssmerter).

Behov for flere beviser

Hypotesen er især, at den hjælper med at regulere produktionen af prostaglandiner, hvis stigning er forbundet med den inflammation og de smerter, der opstår under menstruationen. Forskerne understreger dog, at der er behov for yderligere in vitro- og humane undersøgelser for at bekræfte disse egenskaber.

I populær litteratur nævnes det dog, at plantens astringerende egenskaber er nyttige til at kontrollere kraftige menstruationsblødninger (menoragi). En oplysning i The Journal of the Canadian Chiropractic Association inkluderer denne plante på listen over gavnlige kosttilskud mod denne tilstand.

På trods heraf er der ikke blevet gennemført konkrete undersøgelser for at evaluere denne anvendelse. Der er behov for flere videnskabelige beviser for at kvalificere dens effektivitet, når den anvendes til dette formål.

For andre anvendelser er beviserne også utilstrækkelige

I betragtning af dens rigelige indhold af flavonoider og tanniner er løvefod forbundet med andre sundhedsmæssige fordele. Den videnskabelige dokumentation er dog i øjeblikket utilstrækkelig. Dette omfatter følgende:

Kontraindikationer og mulige interaktioner af løvefod

Kosttilskud med løvefod er muligvis sikre for de fleste raske voksne. Det er naturligvis nødvendigt at følge producentens doseringsanbefalinger. Overskridelse af den anbefalede dosis kan føre til leverskader.

Desuden frarådes brugen på grund af manglende beviser i følgende tilfælde:

Sikkerhedsprofilen for løvefod på huden er ikke kendt. Forsigtighed tilrådes ved lokal anvendelse.

Planten kan føre til interaktioner, når den tages samtidig med visse lægemidler. Dens rigelige indhold af tannin kan reducere effektiviteten af lægemidler, der tages oralt.

I tilfælde af medicinsk behandling skal du konsultere en specialist, før du tager kosttilskuddene. Det anbefales ikke at tage det sammen med lægemidler mod diabetes og blodtryk.

Piller i en hånd

Hvordan tilberedes en infusion af løvefod?

I helsekostforretninger er det muligt at købe løvefod-tilskud i forskellige præsentationer, såsom teposer, tabletter og tinkturer til udvortes brug. De har hver især deres egne anbefalinger, som er fastsat af producenten.

En af de mest almindelige anvendelsesformer er som infusion. Hertil tages en tepose, eller der anvendes 1 spiseskefuld (15 gram) af den tørrede plante. Man tilsætter blot urten til varmt vand og lader det stå i 10 minutter. Derefter sies det og indtages.

I tilfælde af menstruation foreslås det at begynde brugen to dage før, blødningen begynder.

Læs mere her: Sort eller brunt menstruationsblod: Hvad er årsagerne?

Hjælper det så mod menstruationssymptomer?

De fenolforbindelser, der er i løvefod, er blevet forbundet med positive virkninger på kvinders hormonelle og reproduktive sundhed. Selv om beviserne er utilstrækkelige, siges det at virke antiinflammatorisk, astringerende og krampeløsende. Derfor kan det hjælpe med at lindre dysmenoré.

Det kan hjælpe i tilfælde af menoragi, men der er ingen afgørende beviser. Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er en førstevalgsbehandling. Hvis der er ændringer i menstruationen, som ikke forbedres, er det bedst at konsultere en gynækolog.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Alchemilla vulgaris. (n.d.). iNaturalist. California Academy of Sciences.  National Geographic Society. Available in https://ecuador.inaturalist.org/taxa/56054-Alchemilla-vulgaris
  • Tadic, Vanja & Krgović, Nemanja & Žugić, Ana. (2020). Lady’s mantle (Alchemilla vulgaris L., Rosaceae): A review of traditional uses, phytochemical profile, and biological properties. Lekovite sirovine. 66-74. 10.5937/leksir2040066T.
  • Boroja, T., Mihailović, V., Katanić, J., Pan, S.-P., Nikles, S., Imbimbo, P., Monti, D. M., Stanković, N., Stanković, M. S., & Bauer, R. (2018). The biological activities of roots and aerial parts of Alchemilla vulgaris L. In South African Journal of Botany (Vol. 116, pp. 175–184). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2018.03.007
  • Livdans-Forret AB, Harvey PJ, Larkin-Thier SM. Menorrhagia: a synopsis of management focusing on herbal and nutritional supplements, and chiropractic. J Can Chiropr Assoc. 2007 Dec;51(4):235-46. PMID: 18060009; PMCID: PMC2077876.
  • Tasić-Kostov M, Arsić I, Pavlović D, Stojanović S, Najman S, Naumović S, Tadić V. Towards a modern approach to traditional use: in vitro and in vivo evaluation of Alchemilla vulgaris L. gel wound healing potential. J Ethnopharmacol. 2019 Jun 28;238:111789. doi: 10.1016/j.jep.2019.03.016. Epub 2019 Mar 21. PMID: 30904703.
  • Takır S, Altun IH, Sezgi B, Süzgeç-Selçuk S, Mat A, Uydeş-Doǧan BS. Vasorelaxant and blood pressure lowering effects of alchemilla vulgaris: A comparative study of methanol and aqueous extracts. Pharmacogn Mag. 2015 Jan-Mar;11(41):163-9. doi: 10.4103/0973-1296.149733. PMID: 25709228; PMCID: PMC4329619.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.