5 medicinske behandlinger af blærebetændelse, deres karakteristika og kontraindikationer

Der findes flere medicinske behandlinger af blærebetændelse. Antibiotika, smertestillende og krampestillende midler er de vigtigste.
5 medicinske behandlinger af blærebetændelse, deres karakteristika og kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 15 juni, 2023

Blærebetændelse er en infektion i de nedre urinveje, som opstår, når visse bakterier når frem til blæren. Denne sygdom har en tendens til at være meget irriterende og bør behandles så hurtigt som muligt. Vil du gerne vide mere om de forskellige typer af medicinske behandlinger af blærebetændelse? I denne artikel vil vi fortælle dig om de fem mest almindelige muligheder.

Undersøgelser har vist, at urinvejsinfektioner er blandt de mest almindelige årsager til en lægekonsultation. Symptomerne spænder fra smerter og vandladningsbesvær til grumset urin med en stærk eller ubehagelig lugt.

Tidlig diagnose og hurtig behandling af denne tilstand er afgørende for at forbedre sundhedsprognosen. Terapeutisk fiasko eller forsinkelse i den professionelle tilgang favoriserer forekomsten af komplikationer på mellemlang og lang sigt.

5 typer af medicinske behandlinger af blærebetændelse

Behandlingen af blærebetændelse har til formål at fjerne de ansvarlige bakterier og dermed lindre ubehaget. Den valgte medicin mod blærebetændelse afhænger af, om der er tale om en akut eller kronisk infektion. De terapeutiske muligheder omfatter følgende:

1. Antibiotika

Dette er det første valg af medicin mod blærebetændelse, da antibiotika er ansvarlige for at udrydde det forårsagende agens. Ifølge undersøgelser er de mikroorganismer, der hyppigst forårsager urinvejsinfektioner, de mikroorganismer, der bebor mave-tarmkanalen, såsom Escherichia coli. Nogle af de antibiotika, der er effektive mod disse bakterier, er følgende:

 • Fosfomycin: Dette er et af de lægemidler, der anvendes til behandling af urinvejsinfektioner. Den anbefalede dosis er 1 pose på 8 gram i en enkelt dosis eller hver 24. time i 2 dage.
 • Nitrofurantoin: Nitrofurantoin er et andet effektivt lægemiddel mod blærebetændelse. Doseringen er normalt 1 kapsel på 100 milligram hver 6. time i 7 til 10 dage. Ligesom fosfomycin har nitrofurantoin ifølge forskning minimal effekt på tarmens normale flora.
 • Trimethoprim-Sulfamethoxazol: Dette er en blanding af to farmakologiske forbindelser, der er særligt effektive mod Escherichia coli og andre enterobakterier. Dosis er normalt 1 eller 2 tabletter hver 12. time i mindst 5 dage.
 • Penicilliner og cefalosporiner: Det er forbindelser, der virker ved at hæmme dannelsen af den væg, der dækker bakterierne. Deres dosering varierer for hver gruppe af lægemidler. Nogle penicilliner, der anvendes, er ampicillin og amoxicillin med clavulansyre.
 • Fluorquinoloner: Disse anvendes ikke ofte ved ukomplicerede urinvejsinfektioner, da risiciene i de fleste tilfælde er større end fordelene. Ofloxacin, ciprofloxacin og levofloxacin er nogle af de mest anvendelige.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Hvorfor er det vigtigt at behandle urinvejsinfektioner tidligt?

Kontraindikationer

Den vigtigste kontraindikation for indtagelse af antibiotika mod blærebetændelse er allergi over for det aktive stof, især med penicillin. Hvis allergiske personer indtager disse lægemidler, kan det forårsage en livstruende generaliseret inflammatorisk reaktion.

Desuden bør gravide eller ammende kvinder konsultere en specialist på forhånd, da de kan påvirke barnet. Børn under 3 måneder og personer med nyresygdomme bør få særlige doser.

Piller på bord repræsenterer behandlinger af blærebetændelse
Antibiotika er førstevalg mod blærebetændelse, da de angriber det sygdomsfremkaldende stof.

2. Krampestillende og smertestillende: Behandlinger af blærebetændelse

Smerter og svie under vandladning er normalt de mest generende symptomer på blærebetændelse. Andre symptomer, der giver ubehag, er trang til at tisse, underlivssmerter og øget vandladningsfrekvens. Heldigvis findes der medicin mod blærebetændelse, herunder krampestillende og smertestillende midler.

Krampestillende, såsom scopolamin og flavoxat, hjælper med at lindre symptomerne. Begge forhindrer blærekontraktion, hvilket reducerer smerter og vandladningsfrekvens.

Phenazopyridin er et smertestillende middel, der virker på urinvejene, så det kan lindre smerterne ved blærebetændelse. Faktisk har en undersøgelse i tidsskriftet Urologia viste, at det er et nyttigt lægemiddel, som tolereres godt af personer med ukompliceret blærebetændelse.

Kontraindikationer

Både scopolamin og flavoxat er kontraindiceret ved obstruktive urinvejspatologier samt ved pylorusobstruktion og paralytisk ileus. Dette skyldes, at de reducerer den naturlige peristaltik og forværrer disse sygdomme. Scopolamin er også kontraindiceret ved myasthenia gravis og glaukom med snæver vinkel.

Phenazopyridin er kontraindiceret til børn under 12 år. Desuden bør det anvendes med stor forsigtighed hos personer med lever- eller nyresygdom.

3. Antiseptika

Andre lægemidler, der er nyttige behandlinger af blærebetændelse, er antiseptika. Forskningen beskriver dem som kemiske forbindelser, der anvendes på huden eller slimhinderne for at hæmme bakterievækst. I dette tilfælde er de mest almindeligt anvendte methenamin og methylthioniniumchlorid.

Begge forbindelser er i stand til at fjerne bakterier fra urinvejene og dermed lindre symptomerne i løbet af få dage. Desuden fastslår undersøgelser, at methenamin ofte ordineres for at forhindre tilbagefald af blærebetændelse på kort sigt.

Kontraindikationer

Methenamin bør under ingen omstændigheder anvendes til personer med alvorlig lever- eller nyreinsufficiens eller til personer med metabolisk acidose. Dette skyldes, at disse tilstande kan forværres og bringe patientens liv i fare.

4. Antiinflammatoriske lægemidler

Ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID), såsom ibuprofen, anvendes i første omgang til behandling af ubehag ved blærebetændelse ifølge undersøgelser. Takket være deres virkningsmekanisme reducerer de betændelse i blæren, hvilket lindrer smerter og svie under vandladning.

Disse stoffers effektivitet kan øges, når de tages sammen med krampestillende, f.eks. scopolamin. Som nævnt vil sidstnævnte mindske blære- og urinrørskontraktioner, hvilket giver yderligere lindring.

Vi tror, at du måske også gerne vil læse: Urinvejsinfektioner hos børn

Kontraindikationer

Antiinflammatoriske lægemidler er sikre for de fleste mennesker. Brug af dem er kun kontraindiceret hos patienter, der har haft tilstande i forbindelse med indtagelse af dem, f.eks. bronkospasme, nældefeber eller gastrointestinale blødninger.

5. Vacciner mod urinvejsinfektioner

Der findes nyttige immuniseringsmetoder til behandling og forebyggelse af blærebetændelse, som f.eks. tilfældet med Uro-vaxom ®. Denne tablet indeholder mere end 10 stammer af Escherichia coli, som er hovedårsagen til urinvejsinfektioner på verdensplan.

Lægemidlet har evnen til at aktivere immunsystemet til at bekæmpe kolonisering og invasion af disse bakterier. En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Current Urology fastslår, at det er en effektiv behandling til forebyggelse af tilbagevendende urinvejsinfektioner.

Kontraindikationer

Vaccinen i tabletform er et af de sikreste lægemidler på listen, og den eneste kontraindikation er en allergi over for nogen af lægemiddelkomponenterne. Den bør afbrydes, hvis der observeres en hudreaktion, såsom nældefeber, ødemer eller feber.

Dens effektivitet hos børn under 4 år er endnu ikke blevet påvist.

Andre behandlinger af blærebetændelse

Alle de ovenstående lægemidler er nyttige ved akut blærebetændelse, men de terapeutiske muligheder ved kroniske eller tilbagevendende tilfælde kan dog variere. Interstitiel blærebetændelse er en af de alvorligste varianter, så dens tilgang bør være mere aggressiv, idet følgende muligheder kombineres:

 • Antihistaminer: Disse reducerer urinfrekvensen. Et af lægemidlerne i denne gruppe er loratadin.
 • Pentosan polysulfat natrium: Antages at beskytte blærens indervægge mod irriterende stoffer, selv om virkningsmekanismen ikke er fuldt ud forstået. Det reducerer skader på organet og lindrer smerter under vandladning.
 • Tricykliske antidepressiva: Takket være deres affinitet for flere receptorer får de blæren til at slappe af og blokerer for smerter, hvilket giver lindring. De lægemidler, der anvendes i dette tilfælde, er amitriptylin og imipramin.
Bakterier analyseres
Når den ansvarlige bakterie er identificeret, kan der ordineres et præcist antibiotikum til patienten. De andre lægemidler hjælper med at lindre ubehaget.

Nogle anbefalinger og hjemmemidler

Det er muligt at anvende nogle livsstilsændringer for at reducere ubehaget i forbindelse med blærebetændelse. Nogle anbefalinger er følgende:

 • Drik rigeligt med vand.
 • Begræns forbruget af irriterende drikkevarer, sodavand og citronsaft.
 • Undgå indtagelse af kaffe og alkohol.
 • Brug af varme omslag på underlivet for at lindre ubehaget.

Desuden kan nogle hjemmebehandlinger være nyttige til at forebygge og kontrollere denne tilstand. Det er dog vigtigt at understrege, at de ikke er en erstatning for lægeordinerede behandlinger af blærebetændelse.

En undersøgelse offentliggjort i The Journal of Nutrition viste, at indtagelse af tranebær mindsker sandsynligheden for urinvejsinfektioner med op til 26 %.

Urteteer, såsom mælkebøtte og persille, har vist sig at være effektive. De har vanddrivende egenskaber, så de hjælper med at forhindre kolonisering af bakterier i urinvejene.

Mange mulige behandlinger af den samme tilstand

Som du kan se, er der mange typer medicin mod blærebetændelse. De fleste af dem har til formål at eliminere det forårsagende middel. Der findes dog også stoffer, der bruges til at reducere og lindre symptomerne.

Før du bruger nogen af de nævnte muligheder, er det altid tilrådeligt at gå til en specialist. Lægepersonalet vil være i stand til at identificere det forårsagende agens og angive den passende behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.