Mel af bælgfrugter: Sorter og fordele

Mel af bælgfrugter er en glimrende mulighed for at øge proteinindholdet i kosten og fiberindholdet. Læs mere om det her.
Mel af bælgfrugter: Sorter og fordele

Sidste ændring: 30 januar, 2023

Mel af bælgfrugter er produkter, der har sundhedsmæssige fordele, når de indtages regelmæssigt. De er et glimrende alternativ til andre mere forarbejdede eller raffinerede melarter som f.eks. hvedemel.

Inden vi går i gang, skal det bemærkes, at ernæringseksperter anbefaler, at bælgfrugter indgår i kosten mindst et par gange om ugen. De er fødevarer, der giver komplekse kulhydrater, protein og en god håndfuld essentielle mikronæringsstoffer af høj kvalitet.

Fordelene ved mel af bælgfrugter

Nedenstående vil vi gennemgå de vigtigste fordele ved at inkludere mel af bælgfrugter i kosten. Husk, at det er vigtigt, at det optræder inden for rammerne af en varieret og afbalanceret kost.

De forbedrer muskelfunktionen

Mel af bælgfrugter har mere protein end det, der fås fra hvede eller majs. Dette er afgørende for at opfylde det daglige proteinbehov, hvilket er afgørende for at forebygge komplekse sygdomme som sarkopeni. Det fremgår af forskning offentliggjort i tidsskriftet Nutrients.

For at opfylde behovene hos stillesiddende personer er det nødvendigt at sikre et indtag på mindst 0,8 g protein pr. kg vægt pr. dag. Når vi taler om sportsfolk, kan behovet let fordobles.

Nogle universitetsafhandlinger beretter om fremskridt inden for fødevareteknologien, som gør det lettere at udvikle mel af bælgfrugter med et højt proteinindhold. Til dette formål er de vigtigste råvarer linser, kikærter og ærter.

Kikærter bruges til at lave mel af bælgfrugter

Kikærtemel er en af de mest proteinrige blandt disse ikke-konventionelle sorter.

De bidrager til at forebygge forstoppelse

Fibre er en vigtig bestanddel af mel af bælgfrugter. Det foreslås, at man bør indtage mindst 25 gram af dette element hver dag, så tarmkanalen fungerer korrekt. Takket være det kan forstoppelse undgås, som en undersøgelse offentliggjort i Nature Reviews kommenterer.

den anden side tjener fibre også som et energisk substrat for de bakterier, der lever i fordøjelseskanalen. Dette forhindrer tab af tæthed i mikrobiotaen, hvilket kan påvirke processerne for absorption af næringsstoffer.

Nyere forskning har vist den positive virkning af mel af bælgfrugter på mikrobiotaen. Fermentering synes at være et vigtigt skridt i disse biokemiske processer. Takket være kemiske reaktioner i tarmen øges nogle antiinflammatoriske stoffer i kroppen.

Med hensyn til fordøjeligheden er det vigtigt at bemærke, at mel er lettere at fordøje end bælgfrugter som sådan. Nogle af fibrene er blevet nedbrudt af de mekaniske formalingsmetoder. Derfor er de mindre tilbøjelige til at forårsage gas eller ubehag i tarmene.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Sådan kan du dyrke spirer derhjemme

De hjælper med at forbedre energiniveauet

Kulhydrater er den vigtigste energikilde til aktiviteter med høj intensitet. Det er altid at foretrække, at de fleste af dem er af den komplekse type.

Til dette er der intet bedre end indtagelse af knolde, ris og bælgfrugter. Selv korn er et godt alternativ.

Disse kulhydrater fra bælgfrugter har en mættende evne, der ville være gavnlig i vægttabsplaner. Med de pågældende typer af mel er det muligt at reducere sulten og få nok energi til daglige aktiviteter.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Er rugbrød et godt valg til vægttab?

Typerne af mel af bælgfrugter

I dag kan man finde flere typer mel af bælgfrugter i supermarkedet. Den mest almindelige er kikærtemel, efterfulgt af linsemel.

Der findes dog også ærtemel, johannesbrødsmel, jordnøddemel og sojamel. De kan spises som sådan eller indgå i forskellige kulinariske tilberedninger.

De er alle meget alsidige i køkkenet.

Blandt de opskrifter, der er velegnede til mel af bælgfrugter, kan følgende nævnes:

Der findes certificerede glutenfrie muligheder for personer, der har problemer med dette protein. Markedet i hvert land har en særlig lovgivning for produkter, der skal opnå denne certificering.

Forskellige bælgfrugter

Mel af bælgfrugter: En mulighed med mange fordele

Mel af bælgfrugter er en mulighed med mange sundhedsmæssige fordele. De er et godt alternativ til det klassiske hvede- eller majsmel.

Det har mindre indvirkning på blodsukkeret og formår at levere essentielle næringsstoffer af meget høj kvalitet, så de anbefales i forbindelse med næsten alle kostvaner. De er endda alsidige ud fra et kulinarisk synspunkt, og det er ikke svært at lave flere forskellige retter og snacks med dem.

Husk, at det vil være meget positivt at sikre et sundt indtag af bælgfrugter – mindst to gange om ugen – for at konsolidere en god sundhedstilstand gennem årene. Disse friske fødevarer forbedrer ikke kun fordøjelsesfunktionen, men kan også forebygge udviklingen af kroniske sygdomme forbundet med fordøjelseskanalen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Prokopidis K, Cervo MM, Gandham A, Scott D. Impact of Protein Intake in Older Adults with Sarcopenia and Obesity: A Gut Microbiota Perspective. Nutrients. 2020;12(8):2285. Published 2020 Jul 30. doi:10.3390/nu12082285
  • Gill SK, Rossi M, Bajka B, Whelan K. Dietary fibre in gastrointestinal health and disease. Nat Rev Gastroenterol Hepatol. 2021;18(2):101-116. doi:10.1038/s41575-020-00375-4
  • Valencia Zapata, Luisa Nathalia, and Andrea Montoya Giraldo. “Harinas no convencionales con alto contenido proteico elaboradas a partir de legumbres y sus aplicaciones en la industria de alimentos: revisión bibliográfica.” (2021).
  • Zarate, Gabriela del Valle, and Gabriel Dario Saez. “Fermentación de harinas de legumbres con bacterias lácticas: alternativa de procesamiento para potenciar sus características nutricionales y tecnofuncionales.” (2020).
  • Planes Muñoz, David. “Comunicaciones Póster.-Análisis de la capacidad saciante de legumbres.” II Jornadas Doctorales de la Universidad de Murcia (2020).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.