Melanonychia i neglene: Årsager og behandlinger

Melanonychia i neglene er en tilstand, der ændrer neglens udseende, så den skifter farve. Vi forklarer, hvad det er.
Melanonychia i neglene: Årsager og behandlinger
Diego Pereira

Bedømt og godkendt af læge Diego Pereira.

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 06 februar, 2024

Melanonychia i neglene er et udtryk, der bruges om mørk pigmentering af neglene, både fingernegle og tånegle. Hos nogle mennesker er det et fysiologisk træk, men det kan også være et symptom på et underliggende helbredsproblem.

Det er især blevet sat i forbindelse med modermærkekræft, bakterie- eller svampeinfektioner eller andre hudsygdomme. Det er derfor, det er så vigtigt at undersøge årsagen for at undgå alvorlige komplikationer. Hvordan identificerer man det? I denne artikel vil vi fortælle dig mere om symptomer, diagnose og mulige behandlinger.

Hvad er melanonychia i neglene?

Melanonychia i neglene er en tilstand i neglene. Neglene er konvekse, halvgennemsigtige strukturer, der ligger på den distale del af fingrene. De består hovedsageligt af døde celler, der indeholder keratin, et fibrøst protein, som giver dem fasthed og modstandsdygtighed.

Fysiologisk set er der ikke melanin i neglene. Det er det stof, der er ansvarligt for hudens pigmentering. Det, der sker ved melanonychia i neglene, er, at melanin misfarver neglene, fordi det er til stede i neglene.

Det kan fremstå som et enkelt mørkt bånd eller en stribe på neglens overflade. I andre tilfælde spreder det sig gennem hele strukturen og forårsager misfarvning gennem hele neglen. Det ser normalt brunt eller sort ud. Derudover kan det forekomme på en eller flere negle.

Symptomerne på melanonychia i neglene

Den vigtigste kliniske manifestation af melanonychia i neglene er fremkomsten af et brunt, sort eller gråligt langsgående bånd. Dette starter normalt ved matrix, men strækker sig mod enden af neglepladen. I sjældne tilfælde involverer det hele neglen eller opstår som et tværgående bånd.

Ifølge oplysninger fra Dermatologisk forskning og praksis, skyldes den mørke farve en stigning i antallet og funktionen af melanocytter. Sidstnævnte er de celler, der er ansvarlige for at syntetisere melanin.

Når farven er grå, er årsagen hyperpigmentering af epitelet.

Det er muligt, at neglen også har flere farver, og at de linjer, der udgør neglens melanonykier, er brede. Hvis årsagen er en ondartet tumor, kan der desuden være andre alvorlige symptomer til stede, såsom følgende:

  • Knuder
  • Ulcerationer
  • Dystrofi af neglene
  • Involvering af den omgivende hud
  • Smerter (i sjældne tilfælde)

Typer af melanonychia i neglene

Afhængigt af misfarvningen af neglen kan man skelne mellem forskellige typer af melanonychia. Lad os tage et kig på det:

  • Først finder vi langsgående eller stribet melanonykia. Dette er den mest almindelige form. I dette tilfælde er der kun et langt, langsgående bånd langs neglen.
  • Den anden type er diffus eller total melanonychia. Det, der sker, er, at misfarvningen påvirker hele neglepladen.
  • Som det sidste kan den være tværgående. Farvelinjen krydser neglen på tværs.

Hvad er årsagerne?

Melanonychia i neglene opstår på grund af en stigning i antallet af melanocytter eller deres aktivitet. Det vil sige, at det opstår, når der er en højere melaninproduktion end normalt.

  • En stigning i antallet af melanocytter i neglen kaldes ‘melanocytisk hyperplasi’. Denne tilstand kan være godartet, men i nogle tilfælde har den også en malign karakter.
  • Når det sker på grund af øget melaninproduktion, kaldes det “melanocytisk aktivering”.

Der er dog mange patologier eller situationer, der kan føre til melanonychia i neglene. Vi vil forklare dem i de følgende afsnit.

Infektioner

Visse infektioner, både svampe og bakterier, kan føre til melanonychia i neglene. Nogle svampe er i stand til at producere melanin, som inkorporeres i neglene. Det er mere almindeligt på fødderne, da de udsættes for mere kontinuerlig fugt.

Nogle bakterielle infektioner, der er typiske for mennesker med et svækket immunsystem, fører til dette. For eksempel Pseudomonas-infektion. Det kan endda ses hos personer med human immundefektvirus.

Skader og hudsygdomme

Slag mod hænder eller negle kan forårsage melanonychia i neglene. Det samme gælder for mange hudsygdomme. Denne patologi er blevet beskrevet i forbindelse med psoriasis, lichen planus eller amyloidose.

Vi tror også, du vil kunne lide at læse denne artikel: 5 naturlige midler til behandling af nedgroede negle

Systemiske sygdomme og graviditet

Visse sygdomme, såsom Addisons sygdom eller Cushings syndrom, kan føre til denne tilstand. Det samme gælder for visse vitaminmangler, såsom vitamin B12-mangel. Underernæring er også blevet sat i forbindelse med tilstanden.

Selvom det ikke er en sygdom, har det vist sig, at graviditet er et tidspunkt, hvor forekomsten af melanonychia i neglene stiger. I dette tilfælde er det faktisk almindeligt, at flere forskellige tæer er påvirket.

Medicin

Nogle lægemidler, især dem, der bruges til kemoterapi, kan forårsage melanonychia. Det er en af de mest almindelige årsager til tværgående striber.

Tumorer

Både godartede og ondartede tumorer kan forårsage melanonychia. For eksempel er pladecellekarcinom en type kræft, der kan forårsage det. Det samme gælder for akral lentiginøs melanom. Det er en sjælden type melanom, der påvirker neglene.

Lentigo er en anden godartet tilstand, der er forbundet med det, ligesom neglematrix nevus. Sidstnævnte er den mest almindelige årsag til melanonychia hos børn. Det er karakteriseret ved tilstedeværelsen af “klynger” af melanocytter. Det vil sige ophobninger af melanocytter på det berørte sted.

Risikofaktorer

Melanonychia i neglene kan forekomme hos folk i alle aldre og racer. Det rammer dog oftere afroamerikanere og japanere. Så meget, at forekomsten anslås til at være over 75% hos afroamerikanere og helt op til 20% hos asiater.

Denne tilstand er dog sjælden hos kaukasiere. Ifølge Fitzpatricks klassifikation er det hudtyperne V og VI, der er hårdest ramt.

Desuden kan alder også betragtes som en risikofaktor. Det ses især hos folk over 50 år.

Andre associerede faktorer har at gøre med arbejdsmiljøet. Folk, der arbejder i kontinuerlig kontakt med vand eller våde stoffer, er mere tilbøjelige til at udvikle melanonychi på grund af infektioner.

Det samme gælder for hyppig udsættelse for slag og stød. Uanset om det er på arbejdet, under visse sportsaktiviteter eller andre handlinger, kan stød føre til melanonychia.

Diagnosticering og behandling af melanonychia i neglene

Diagnosticering af melanonychia i neglene kan være kompleks. I nogle tilfælde er det tilstrækkeligt at analysere det kliniske billede og have en åbenlys udløsende faktor, som f.eks. et slag. Men hos mange andre patienter er det nødvendigt at ty til supplerende tests for at opnå en endelig diagnose.

Den mest almindeligt anvendte test er en biopsi. Den består i at udtage en prøve af den berørte negl og analysere den i et laboratorium. Formålet er at udelukke, at der er tale om en ondartet patologi som f.eks. melanom. Det er vigtigt at udføre den i tilfælde af pludseligt udbrud eller en historie med melanom.

Behandlingen vil afhænge af årsagen. Hvis det er en godartet proces, er det sandsynligt, at det ikke vil være nødvendigt at gribe ind. Men hvis den er ondartet, kan kirurgi blive foreslået. Den kirurgiske procedure kan være baseret på at fjerne neglen eller endda fingeren.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvorfor ses striber på neglene?

Hvad du skal huske på

Melanonychia i neglene er en patologi, der består af unormal og mørk pigmentering af en eller flere negle. Denne tilstand kan skyldes flere årsager, både godartede og ondartede. For eksempel kan det være et symptom på melanom.

Det er derfor vigtigt altid at konsultere en læge i tilfælde af dette tegn. En tidlig diagnose kan forbedre prognosen betydeligt ved at muliggøre tidlig behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.