Methylphenidat: Hvad det er og hvad det bruges til

Methylphenidat er medicin på recept, der primært bliver brugt i behandlingen af ADHD. Det bliver dog også brugt til at behandle andre lidelser.
Methylphenidat: Hvad det er og hvad det bruges til
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Methylphenidat er medicin, som medicinsk professionelle ordinerer til behandlingen af ADHD eller Attention Deficit Hyperactivity Disorder. De ordinerer det også til at behandle postural ortostatisk takykardi syndrom og narkolepsi.

Medicinsk professionelle kan også ordinere det til at behandle tilfælde af udmattethed og depression, som er resistent over for standard behandlinger.

Historien bag methylphenidat

Anvendelsen af stimulanter til den symptomatiske behandling af narkolepsi daterer tilbage til 30-erne, hvor læger begyndte at ordinere efedrin og amfetamin. Senere, takket være klinisk forskning, observerede eksperter betydelig forbedring hos hyperaktive børn, der havde taget amfetamin, især benzedrin.

I 1944, under Anden Verdenskrig, syntetiserede eksperter methylphenidat for første gang. Under krigen, eksperimenterede mange eksperter med kemiske variationer af amfetamin i søgen efter molekyler med lignenede egenskaber, men med færre eller mildere bivirkninger. Så kom methylphenidat patentet ud i 1954. 

Handlingen af denne medicin på den menneskelige krop havde, til sammenligning med andre medikamenter af samme klasse, færre neuro-vegetative bivirkninger.

Anvendelsesmuligheder af methylphenidat

Dette medikament hører til en klasse af komponenter med en piperidin struktur. Det øger hjernens niveauer af dopamin og noradrenalin på grund af dets evne til at hæmme genoptagelsen af respektive monoamintransportører.

Methylphenidat har en struktur, der minder om amfetamin. Det er dog ikke neruotoksisk. Det har dermed ikke de samme effekter. Nedenstående vil vi tale mere om lidelserne, som dette medikament anvendes mod.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD)

Pige på sofa med medicin på sofabordet

ADHD er en neurobiologisk lidelse, som manifesterer sig i barndommen. Indtil nu er dets præcise årsag ukendt.

Attention Deficit Hyperactivity Disorder er en neurobiologisk lidelse, som stammer fra barndommen. Det rammer mere end 5% af børn i hele verden. Eksperter kender på nuværende tidspunkt ikke til de præcise årsager til udviklingen af lidelsen. Alligevel, evaluerer de muligheden for, at det er en kombination af adskillige risikofaktorer, som handler sammen.

Selvom de præcise årsager ikke er kendte, konkluderede eksperter dog, at genetiske og miljømæssige faktorer har en stor indvirkning på dets udvikling.  ADHD har også en 76% chance for at være arvet.

På den anden side, med hensyn til symptomerne for denne tilstand, kan vi nævne tre kernesymptomer:

  1. Opmærksomhedsunderskud
  2. Hyperaktivitet
  3. Impulsivitet

For at disse symptomer skal være forbundet med ADHD, skal de opfylde bestemte betingelser:

  • De skal manifestere sig senest i syv-års alderen.
  • Symptomerne skal vare ved over tid, i mindst seks måneder.
  • De bør påvirke to eller flere aspekter af barnets liv.
  • Symptomerne skal have en bemærkelsesværdig indvirkning, hvor de forværrer barnets ydeevne betydeligt.

Postural ortostatisk takykardisyndrom

Dette syndrom er kendetegnet ved svimmelhed eller følelsen af, at man besvimer. Det manifesterer sig, når det autonome nervesystem ikke fungerer korrekt.

Postural ortostatisk takykardisyndrom får blodårerne til ikke at være snævre nok til at sikre tilstrækkelig blodtilførsel til hjernen. Dermed, for at prøve at opretholde tilstrækkelig blodtilførsel til at opnå en ordentlig funktion af hjernen, får det autonomiske nervesystem hjertet til at slå mere og forårsage takykardi.

Denne sygdom, som kan behandles med methylphenidat, kan opstå efter en viral infektion eller en skade. Det er dog meget svært at vide, om en af omstændighederne er den bagvedliggende årsag til denne lidelse. På nuværende tidspunkt, forsker eksperter for bedre at kunne forstå årsagen til postural ortostatisk takykardisyndrom.

Narkolepsi

Kvinde sover på skrivebord

Medicinsk professionelle ordinerer methylphenidat til patienter med narkolepsi. Denne lidelse forårsager ekstrem søvnighed om dagen og ufrivillige søvnepisoder.

Personer med narkolepsi har ofte problemer med at holde sig vågne i længere perioder, uanset omstændighederne.

Præcis som de to tilstande blev forklaret ovenfor, kender eksperter stadig ikke den specifikke årsag til narkolepsi. Patienter med denne lidelse har dog tendens til at have lave niveauer af hypokretin. Dette er et stof i hjernen, som hjælper med at regulere døgnrytmen.

Konklusion

Methylphenidat er et medikament på recept, der primært bliver brugt i behandlingen af ADHD. Medicinsk professionelle ordinerer det dog også til at behandle andre lidelser, som vi har diskuteret ovenstående.

Du skal følge din læges eller apotekers anbefalinger, eftersom det er en type medicin, der har seriøse bivirkninger. Misbrug af det kan også have seriøse konsekvenser for helbredet.

Det kan interessere dig ...
Hvad bruges Dexketoprofen til?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad bruges Dexketoprofen til?

Dexketoprofen er et NSAID, der er vidt brugt til at lindre mange typer af smerter. I denne artikel lærer du om dens anvendelser og forholdsregler.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Vademecum. (2015). Metilfenidato. https://doi.org/Medicamentos Genericos Intercambiables
  • Brant, L. C., & Carvalho, T. R. F. (2012). Metilfenidato: Medicamento gadget da contemporaneidade. Interface: Communication, Health, Education. https://doi.org/10.1590/S1414-32832012000300004
  • Saúde, B. B. de A. de T. em. (2014). Metilfenidato no tratamento de crianças com transtorno de déficit de atenção e hiperatividade. In Portal anvisa.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.